Publicado 24/05/2022 18:22

Von der Leyen acusa Rússia de crear una crisi alimentària perquè usa els cultius com a una arma de guerra

La cap de l'Executiu comunitari, Ursula von der Leyen.
Manuel Lopez/World Economic Foru / DPA

   BRUSSEL·LES, 24 maig (EUROPA PRESS) -

   La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha acusat aquest dimarts el règim rus de Vladímir Putin de fomentar una crisi alimentària internacional per utilitzar la destrucció de cultius i la confiscació de collites de cereals a Ucraïna com una arma de guerra.

   "Veiem com Rússia converteix el seu subministrament d'energia en una arma, amb repercussions a tot el món. Malauradament, és el mateix escenari que veiem que es dibuixa en la seguretat alimentària", ha defensat Von der Leyen durant una intervenció en el Fòrum Econòmic de Davos.

   La cap de l'executiu comunitari ha criticat així que el Kremlin "utilitzi la fam i el blat per assentar el seu poder", amb una estratègia que inclou la destrucció dels camps agrícoles ucraïnesos i la suspensió de les seves pròpies exportacions per apujar els preus del mercat mundial.

   "Avui, l'artilleria russa bombarda les sitges de gra a tot Ucraïna de manera deliberada i els navilis de guerra russos encerclen al mar Negre els bucs ucraïnesos plens de cereals i llavors de girasol", ha denunciat Von der Leyen, després d'acusar Moscou d'utilitzar com un "xantatge" els seus propis contingents i oferir blat "a canvi de suport polític".

   L'exministra alemanya ha recordat que són els països més fràgils i les poblacions més vulnerables els que pateixen amb més impacte les conseqüències de la falta d'aliments i ha reclamat més col·laboració a nivell mundial per fer arribar cereals als mercats internacionals.

   La UE treballa per establir "corredors de solidaritat" que facilitin el transport de mercaderies de primera necessitat i connectar la frontera ucraïnesa amb els ports europeus, ha dit.

   Uns 20 milions de tones de cereals estan bloquejats a Ucraïna, segons dades ofertes per Von der Leyen, qui també ha indicat que mentre que les exportacions de blat abans arribaven als 5 milions de tones per mes ara amb prou feines és d'entre 200.000 i un milió de tones.