Publicado 23/06/2021 11:44CET

Von der Leyen avisa Orban que la seua llei anti LGTBIQ és "una vergonya" que viola els drets de la UE

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.
Xavier Lejeune/Commission Europà / DPA

   BRUSSEL·LES, 23 juny (EUROPA PRESS) -

   La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha qualificat de "vergonya" la nova llei tramitada pel Govern de Viktor Orban per a prohibir xarrades sobre homosexualitat en les escoles a Hongria i ha avisat que usarà "tot el poder de la Comissió" per a protegir els drets fonamentals dels europeus en aquest país.

   "Discrimina clarament la gent sobre la base de la seua orientació sexual i va en contra de tots els valors fonamentals de la Unió Europea. No cedirem en aquests principis", ha assegurat Von der Leyen en una roda de premsa a Brussel·les, en ser preguntada per si sospesa portar el cas davant el Tribunal de Justícia de la UE.

   La vicepresidenta comunitària responsable de Justícia, Vera Jourova, ja havia avançat que els seus servicis estaven examinant el cas per a trobar la "base legal adequada" amb la qual armar un expedient sancionador contra Budapest, si bé va dir que aquesta tasca portaria temps.

   "La llei hongaresa és una vergonya. He donat instruccions als meus comissaris responsables perquè escriguen una carta a les autoritats hongareses expressant els nostres dubtes legals abans que la norma entre en vigor", ha detallat hui Von der Leyen.

   L'Executiu comunitari creu que la reforma --promoguda pel Govern d'Orban i adoptada en el Parlament amb només un vot en contra-- va en contra de "tots els valors fonamentals" que cimenten la Unió Europea, des de la dignitat humana fins a la igualtat i Drets fonamentals.

   Per açò la conservadora alemanya ha assegurat que Brussel·les "no cedirà en aquests principis" i s'ha compromès a "usar tots els poders de la Comissió" per a assegurar que "els drets de tots els europeus estaran garantits, siguen els qui siguen i visquen on visquen".

   D'aquesta manera, la cap de l'Executiu comunitari ha endurit la seua resposta a la polèmica llei hongaresa en la qual, amb el mandat de reforçar la protecció del menor enfront de delictes de pedofilia, inclou mesures controvertides com ara prohibir les xarrades sobre homosexualitat en els centres escolars o el veto a l'emissió de continguts que incloguen temàtica LGTBIQ en televisió.

   La Comissió Europea ha sigut criticada per la seua tebiesa en les primeres valoracions de la norma, ja que va evitar pronunciar-se sobre el fons fins que concloguera la tramitació parlamentària i després es va limitar a "prendre nota" de la seua adopció i anunciar que analitzaria el detall abans de decidir els passos a seguir.

   Les alertes des dels col·lectius de LGTBIQ i els missatges de preocupació de diversos estats membres van fer a la Comissió pronunciar-se de manera més precisa, primer amb un missatge en xarxes socials del comissari de Justícia, Didier Reynders, lamentant fa una setmana la llei i ja aquesta setmana, amb la vicepresidenta Jourova anunciant mesures legals.

colaboracio