Von der Leyen ofereix més ambició en clima, paritat i Estat de Dret per a guanyar el suport de l'Eurocambra

Publicado 16/7/2019 14:07:43CET
Michael Kappeler/dpa

Liberals i socialistes mantenen la incògnita sobre el seu vot

BRUSSEL·LES, 16 Jul. (EUROPA PRESS) -

La candidata dels líders de la UE a presidir la pròxima Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha oferit aquest dimarts més ambició en matèria climàtica, protecció social i paritat per a tractar de guanyar els últims suports necessaris entre els eurodiputats socialistes i liberals que li permeten superar l'examen del ple del Parlament Europeu i ser confirmada en el càrrec.

"Vull que Europa siga el primer continent amb neutralitat climàtica", ha assegurat Von der Leyen en el seu discurs d'obertura del debat de diverses hores a Estrasburg, després del qual l'Eurocambra decidirà si aprova el seu nomenament.

Si l'aspirant alemanya fracassa, els Vint-i-huit tindran un mes per a presentar un candidat alternatiu per a rellevar Jean-Claude Juncker al capdavant de l'Executiu comunitari aquesta tardor.

Von der Leyen ha reiterat les grans línies del seu programa per als pròxims cinc anys, que ja va presentar en audiències individuals amb cada grup parlamentari en les últimes setmanes.

En el seu intent per convéncer liberals i socialistes, que mantenen la incògnita sobre el sentit del seu vot, Von der Leyen s'ha declarat europeista convençuda i compromesa amb l'Estat de Dret, inclòs amb un mecanisme de vigilància de les regles democràtiques en els estats membre que preveja sancions contra els incomplidors.

"Qui vullga reforçar i ajudar Europa a créixer i florir, trobarà en mi una lluitadora apassionada. Però qui pretenga afeblir-la, dividir-la o destruir els seus valors, trobarà en mi una ferotge oponent", ha avisat en el seu discurs.

En matèria climàtica ha dit que treballarà per a elevar els objectius de reducció d'emissions contaminants de la Unió Europea, per a "arribar al 50, si no al 55 per cent" d'ací a 2030 i ha apuntat a la transformació del Banc Europeu d'Inversions en banc 'del clima', amb l'ambició de mobilitzar un bilió d'euros en inversions en una dècada.

La paritat serà una altra de les claus del seu govern, ha dit Von der Leyen, que ha promès un Executiu amb tants homes com dones. "Som la mitat, les dones volem la nostra justa part", ha proclamat per a reivindicar la igualtat de sexes, abans de prometre que la violència de gènere serà part de la llista de delictes reconeguts en la UE, la qual cosa facilitarà la persecució i sanció transfronterera dels qui delinquisquen.

En aquesta línia, Von der Leyen ha recalcat que, si l'Eurocambra accepta la seua designació es convertirà en la primera dona a ocupar el màxim lloc executiu en les institucions europees, seguint l'exemple de "pioneres" com la francesa Simone Veil, que fa 40 anys es va convertir en la primera dona a presidir el Parlament Europeu.

Fins ara, s'ha queixat, solament un 20 per cent dels comissaris en la història de la Comissió han sigut dones, al mateix temps que s'ha compromès al fet que la mitat de les carteres de la seua Executiva la reben dones.

En matèria d'immigració, Von der Leyen ha lamentat que el mar Mediterrani s'haja convertit en una "frontera mortífera", ha assegurat que la UE "té el deure de salvar vides", si bé ha circumscrit les seues propostes a les iniciatives que ja estan sobre la taula però que es mantenen bloquejades per les diferències dels estats membres, com la reforma de la política d'asil, i aquelles que es recolzen en el reforç de la frontera exterior, la cooperació amb tercers i la lluita contra les màfies.

Sobre el Brexit, Von der Leyen ha defès l'acord d'eixida negociat amb Londres, però s'ha mostrat oberta a una nova pròrroga per a retardar de nou l'eixida del Regne Unit, sempre que així ho vullguen els britànics i que la petició responga a una bona raó.

colaboracio