Vox trenca el seu acord amb el PP en l'Ajuntament de Madrid i es passa "a l'oposició"

Publicado 25/6/2019 16:48:51CET
EUROPA PRESS

MADRID, 25 Jun. (EUROPA PRESS) -

El portaveu del Grup Parlamentari de Vox en el Congrés dels Diputats i cap del comité negociador, Iván Espinosa de los Monteros, ha anunciat aquest dimarts que han decidit trencar el seu acord amb el PP en l'Ajuntament de Madrid i que es passen a l'"oposició".

"A la vista del que ha passat en els últims dies, preferim estar en l'oposició", ha assenyalat en una roda de premsa en el Congrés, en referència al que consideren un incompliment "flagrant" dels pactes el passat 15 de juny.

Previ a aquest anunci, han fet públic l'acord que van aconseguir de matinada el dissabte que es constituïen els ajuntaments, en el qual es pot veure que, com deien des de la formació liderada per Santiago Abascal, es va acordar amb el PP "nomenar persones indicades per Vox en cada ajuntament en diferents regidories de Govern".

En el text, amb la firma dels dos secretaris generals, Teodoro García Egea, per part del PP; i Javier Ortega Smith, per part de Vox, els dos partits van acordar que Vox recolzaria "la investidura d'alcaldes per a la conformació de governs de coalició dels diferents ajuntaments d'Espanya en totes aquelles poblacions on l'aliança PP-Cs-Vox puga impedir un govern d'esquerres".

En el punt dos, s'establia que una vegada triats els governs de coalició PP-Cs-Vox i en en termini màxim de 20 dies naturals comptats des de la data d'investidura, se n'anaven a nomenar persones de Vox per a "diferents regidories de govern i responsabilitats directives en ens municipals, que en nombre i pressupost guardaran proporció als resultats electorals obtinguts per Vox en cada població".

L'últim punt arreplega que les dos parts "mantindran discreció" sobre aquest acord, que no s'ha fet públic fins a aquest mateix dimarts, quan Espinosa de los Monteros ha traslladat la decisió presa pel Comité Executiu Nacional del partit després de constatar que el PP, en les seues paraules, "no són de fiar", malgrat que pareixia que anaven a ser "socis de govern" i l'acord era "assenyat".

Després de mostrar el seu malestar pel que considera un "incompliment" per part del PP i de Ciutadans dels acords per a desallotjar l'esquerra en els ajuntaments, ha indicat que han decidit "renunciar a ocupar cap càrrec de responsabilitat de cap tipus ni entitat en tots aquells llocs" on han constatat aquesta situació.

El detonant, segons ha remarcat, és el cas de l'Ajuntament de Madrid, on l'alcalde triat, José Luis Martínez Almeida, del PP, va fer públic l'endemà el repartiment de les regidories del govern municipal només amb Ciutadans, excloent Vox, que havia complit la seua part recolzant la seua elecció en la sessió constitutiva.

Contador
colaboracio