Wakamola, un bot que ajuda a conéixer millor hàbits nutricionals i d'activitat física a través de Telegram

Wakamola
UPV - Archivo
Publicado: lunes, 28 enero 2019 16:01

VALNCIA, 28 Ene. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de la Universitat Politcnica de Valncia (UPV), metges i nutricionistes de l'Hospital La Fe i de la Universitat de Valncia han desenvolupat Wakamola, un bot que ajudar a conéixer els hbits nutricionals i d'activitat física de la població emprant Telegram.

El primer pilot de l'ús d'aquest programa informtic ha arrancat a la localitat valenciana de Tavernes de la Valldigna grcies a la collaboració de l'ajuntament de la ciutat.

En l'actualitat, el sobrepés i l'obesitat són dos problemes de salut globals. Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a Europa més del 50% de la població presenta sobrepés i el 20% obesitat. A pesar de ser el bressol de la dieta mediterrnia, a Espanya la situació és bastant similar: en els últims 30 anys l'obesitat en adults ha passat del 7,4% en 1987 al 17,4% en 2017, i el sobrepés afecta ja el 37,1% de la població. Més de la mitat dels adults (54,5%) té excés de pes.

En aquest context, i en el marc del projecte europeu CrowdHealth, investigadors de la Universitat Politcnica de Valncia (UPV), pertanyents al Grup BDSLab de l'Institut Ítaca liderat per Juan M.
García-Gómez, han creat Wakamola, un bot que ajudar a conéixer els hbits nutricionals i d'activitat física de la població.

Segons explica Juan M. García-Gómez, investigador principal del projecte Wakamola, en un comunicat, es tracta d'un bot que, mitjanant Telegram, simula una conversa amb l'usuari sobre la seua dieta, activitat física, malalties, edat, pes, xarxa social, etc.

L'anlisi posterior d'aquesta informació permetr crear una xarxa de relacions per a estudiar les interaccions dels hbits de la població en relació a la seua dieta, activitat física, el seu entorn i els hbits la seua xarxa familiar, laboral i d'amistats.

Per la seua banda, Sabina Asensio-Cuesta investigadora del projecte Wakamola i Grup BDSLab assenyala que "un aspecte destacable de Wakamola és l'"ardu" treball realitzat perqu siga un "personatge, atractiu, lúdic i usable per als usuaris".

Per a a, els investigadors han elaborat diferents guions i van dur a terme un exhaustiu estudi per a triar el disseny més adequat per al bot, per al qual van realitzar una enquesta a 495 persones sobre 52 possibles dissenys proposats per estudiants de l'Escola Tcnica Superior d'Enginyeria del Disseny de la UPV.

D'aquesta enquesta va sorgir el nom Wakamola i el personatge, dissenyat pels estudiants de l'ETSID Dt. Dolores Blanco, Angel Esteban i Marta Lavall.

"Amb tot a, l'objectiu és que Wakamola ajude a recopilar gran quantitat de dades d'una població sobre els seus hbits nutricionals, activitat física, índex de massa corporal, malalties relacionades amb obesitat i sobrepés, etc. Al mateix temps, Wakamola ens permetr determinar quina importncia té l'entorn sobre cada usuari, per exemple, on viu i amb qui es relacioneu (casa, família o amics)", expliquen els impulsors del projecte.

L'anlisi de les dades arreplegades per Wakamola podr ser de gran utilitat a l'hora d'elaborar actuacions per a tractar de solucionar el greu problema del sobrepés i l'obesitat que afronta la nostra societat", apunta Sabina Asensio-Cuesta.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià