Publicado 30/06/2022 12:09

La Xina diu que el nou concepte estratègic de l'OTAN "està ple de mentalitat de la guerra freda"

Archivo -  El president de la Xina, Xi Jinping
XIE HUANCHI / XINHUA NEWS / CONTACTOPHOTO

   Mostra la seua "ferma oposició" i avança "respostes fortes" si se soscaven els seus interessos

   MADRID, 30 juny (EUROPA PRESS) -

   Les autoritats de la Xina han destacat que el nou concepte estratègic aprovat per l'OTAN en la cimera a Madrid "està ple de mentalitat de la guerra freda" i "biaix ideològic", i ha denunciat que suposa "un atac maliciós i una difamació" contra Beijing.

   "Ens hi oposem fermament", ha dit un portaveu de la missió xinesa davant la Unió Europea (UE), abans de reiterar que "l'OTAN és un vestigi de la guerra freda i l'aliança militar més gran del món". "30 anys després de la fi de la guerra freda, no ha abandonat la seua manera de pensar i el seu costum de crear enemics i participar en una confrontació de blocs", ha argüit.

   Així, ha assenyalat que "el concepte estratègic afirma que altres països suposen un desafiament, però és l'OTAN qui crea problemes arreu del món". "L'OTAN diu ser una organització defensiva que manté l'ordre internacional basat en normes, però s'ha saltat al Consell de Seguretat de l'ONU i ha impulsat guerres contra estats sobirans, amb moltíssimes víctimes i deixant desenes de milions de desplaçats", ha criticat.

   "L'OTAN afirma que la zona defensiva no anirà més enllà de l'Atlàntic Nord, però ha guanyat múscul a la regió Àsia-Pacífic durant els darrers anys i hi ha provat d'atiar una confrontació de blocs, com ha fet a Europa. Qui posa en perill la seguretat global i soscava la pau mundial? Hi ha cap guerra o conflicte els darrers anys en el qual l'OTAN no hi estiga implicada?", s'ha preguntat.

   Així, ha reclamat a l'OTAN que "deixe de provocar confrontacions dibuixant línies ideològiques" i que "abandone la mentalitat de la guerra freda i la posició de summa zero", a més de sol·licitar que "deixe de difondre desinformació i afirmacions provocatives contra la Xina".

   "Com que l'OTAN posiciona la Xina com a un desafiament sistèmic, haurem de parar molta atenció i respondre de manera coordinada. Respecte als actes que poden soscavar els interessos de la Xina, adoptarem respostes fermes i fortes", ha assenyalat.

   Finalment, el portaveu de la missió xinesa ha destacat que el gegant asiàtic "manté una política estrangera independent i de pau" i "és una força per a la pau mundial", "un contribuent al desenvolupament global" i "un defensor de l'ordre internacional". "La Xina no ha iniciat mai una guerra i no ha envaït ni un centímetre el territori d'un altre país", ha recordat.

   "No interferim en els afers interns d'altres ni exportem ideologies, com tampoc participem en jurisdiccions esteses, sancions unilaterals o coaccions econòmiques", ha ressaltat, abans de defensar que "la Xina ha promogut la construcció d'una comunitat amb un futur compartit per a la humanitat fent avançar una cooperació de gran qualitat amb la Iniciativa de la Franja i la Ruta --coneguda com Nova Ruta de la Seda--".

colaboracio