150 treballadors de Spanair es concentra davant del Consolat per exigir que s'ampliï el termini dels trasllats

Actualizado: martes, 4 agosto 2009 21:22

Considera que l'empresa només vol quedar-se amb el 20% dels treballadors i fer un acomiadament col·lectiu sobre el 80% restant


PALMA DE MALLORCA, 4 Ago. (EUROPA PRESS) -

Un total de 150 treballadors de Spanair es van concentrar aquest matí davant del Consolat de Mar per instar la Direcció General de Treball del Ministeri que ampliï el termini de consultes de l'Expedient de Mobilitat Geogràfica durant un període de sis mesos, amb la finalitat d'evitar que els trasllats dels treballadors de Serveis Generals de Palma a Barcelona es realitzin a partir del 15 de setembre, tal com preveu l'aerolínia.

Durant la concentració, la presidenta del Comitè d'Empresa de Spanair, Eva Marín, ha recordat que el passat 24 de juliol van començar les notificacions del trasllat a Barcelona, pel que ha indicat que ja s'ha obert un termini inamovible de 30 dies perquè els afectats es pronunciïn sobre si s'acullen a aquesta mesura de la direcció de Spanair o si rescindeixen voluntàriament els seus contractes.

"Com poden afirmar que volen negociar si ja han començat a executar el trasllat?", es va preguntar Marín, qui ha recordat que davant d'aquesta negativa a ampliar el termini durant sis mesos, els sindicats han decidit convocar una vaga indefinida a partir del pròxim 7 d'agost, perquè "ens veiem que d'aquí a res estarem a l'atur sense possibilitat de trobar treball, donada la situació actual".

A més, ha criticat que per a aquells treballadors que puguin traslladar-se a Barcelona els espera un futur "incert", atès que la companyia "no té ara per ara un pla de viabilitat, ja no per a anys venidors, sinó per als pròxims mesos".

Per aquesta raó, Marín va suplicar a la Direcció General de Treball del Ministeri que ampliï el citat termini, a causa que "com volen d'únic els treballadors de Spanair és que hi hagi un futur per a l'aerolínia i que puguin negociar-se unes condicions que siguin equitatives per a tots, de manera que aquestes suposin la supervivència de la companyia".

La presidenta del Comitè d'Empresa ha explicat que ha presentat aquesta sol·licitud davant del Ministeri de Treball, que ha estat recolzada amb un altre informe enviat per la Direcció General de Treball del Govern, a causa que la direcció de Spanair "segueix la seva estratègia sense tenir en compte al col·lectiu de Serveis Generals, ni als seus representants".

En aquesta línia, ha criticat que Spanair pretén traslladar a 480 treballadors de Palma a Barcelona amb el mateix sou i sense assegurar-los el lloc de treball en els pròxims tres mesos i a posta que el 80 % de la plantilla cobra entre 800 i 1.100 euros.

D'aquesta manera, ha assenyalat que l'únic que els ha ofert l'empresa per facilitar-los el trasllat és una nit d'hotel perquè facin les gestions del canvi de domicili i una immobiliària que ajudarà als treballadors, durant el mes d'agost, a "moure a totes les seves famílies, vendre les seves cases i buscar col·legi per als seus nens en uns col·legis en els quals ja s'ha tancat el termini de matriculació".

En aquest sentit, ha manifestat que els treballadors no només no saben on viuran a la capital catalana, sinó que tenint en compte que les places escolars s'atorguen el juny, els seus fills hauran de matricular-se en col·legis "residuals", on hi hagi places lliures, és a dir, "en els que no hagin volgut matricular als seus fills els residents de Barcelona".

"En dos mesos, qui podrà fer la venda del seu habitatge pròpia, donada l'actual situació de crisis a Espanya?", es va preguntar Marín, qui ha recordat que, segons els últims dades publicades pel Ministeri de l'Habitatge, la venda de cases ha patit un descens interanual del 56,4 %, mentre que el Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària de les Balears apunta que es triga entre 10 i 12 mesos a vendre uns pis.

Així, ha advertit que amb el salari mitjà dels afectats, que no supera els 1.000 euros, va ser un "repte alguna cosa més que difícil mantenir dos habitatges" i, a més, ha afegit que els lloguers a Barcelona se situen entre els més cars d'Espanya, amb un preu mitjà de 1.231 euros al mes, en comparació dels 825 euros a Palma".

ACOMIADAMENT DEL 80% DE LA PLANTILLA

Per tant, ha insistit que amb aquestes condicions, el 80 % dels Serveis Generals de Palma "no es pot traslladar a Barcelona" i va estimar que el que vol l'empresa és "quedar-se amb el 20 % que té sous considerables (directius i càrrecs intermedis) i fer un acomiadament col·lectiu sobre el 80 % restant al mínim cost legal, amb 20 dies per any treballat i sense haver d'arribar a cap tipus d'acord amb els representants dels treballadors.

Finalment, ha subratllat que com demana d'únic el col·lectiu de Serveis Generals és un "pla de futur de la companyia i que uneixin el col·lectiu de Serveis Generals a un segon ERO que ja estan exposant a la resta de col·lectius".