El 66% de les llars de les Balears recicla les restes de medicaments a les farmàcies

Actualizado: jueves, 14 mayo 2009 15:18

PALMA DE MALLORCA, 14 May. (EUROPA PRESS) -

El 66,3% de les llars de Balears recicla les restes de medicaments en els punts de les farmàcies habilitats per a això, segons es desprèn de l'Enquesta de Llars i Medi Ambient 2008 feta per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que indica que els fàrmacs caducats o en mal estat estan dins el grup dels residus generats a casa que més es reciclen, juntament amb el paper i el cartró, el vidre, el plàstic o les piles.

Així, el reciclat de medicaments ha augmentat a les illes un 4,25%. Aquest augment de la participació ciutadana, que es manté des de juny del 2003, data en la qual es van implantar els punts 'Sigre' a Balears, ha permès recollir al llarg del passat exercici, en els 403 punts de les Balears, una mitjana mensual de 4,42 quilos per cada 1.000 habitants.

Als evidents beneficis mediambientals derivats d'aquesta major conscienciació i participació ciutadana, cal sumar el benefici sanitari derivat de retirar de les llars els medicaments caducats o que ja no es recorda per a què han estat prescrits.

El 73% de la població considera que automedicar-se amb les restes de medicaments sobrants, que s'han guardat en la farmaciola en acabar un tractament, pot comportar algun risc per a la seva salut o la de la seva família.

Aquesta dada es recull a l'estudi d'opinió fet per Sigre Medicament i Medi Ambient a nivell nacional per conèixer els hàbits sanitaris i mediambientals dels espanyols sobre l'ús del medicament.

A l'estudi es destaca que 8 de cada 10 ciutadans opinen que desprendre's inadequadament de les restes de medicaments pot resultar perjudicial per al medi ambient. Això confirma que tot i que no es considera que els medicaments siguin els residus domèstics que poden resultar més perjudicials per al medi ambient, el ciutadà té un alt grau de conscienciació sobre la necessitat de desprendre's d'ells correctament.

Així, el ciutadà opina que altres residus que es generen en els domicilis particulars requereixen d'una major atenció, per ser potencialment més perjudicials per al medi ambient, com per exemple, les piles, els aparells electrònics o els fluorescents.

COM RECICLAR BÉ ELS MEDICAMENTS

Segons l'estudi fet per Sigre, hi ha dos moments clau en els quals el ciutadà porta les restes de medicaments i els seus envasos al Punt Sigre de la farmàcia: en acabar un tractament i en revisar la farmaciola domèstica.

És important recordar al ciutadà que a més de portar les restes de medicaments al Punt Sigre de la farmàcia, també ha de portar els envasos, caixes, blisteres, ampolletes i tubs que hagin contingut medicaments, tot i que estiguin buits, perquè poden contenir traces o restes d'aquests i cal donar-los un correcte tractament mediambiental.