AECA assegura que els escàners corporals provocaran retards als aeroports, sobretot a l'estiu

Actualizado: jueves, 4 febrero 2010 17:14

PALMA DE MALLORCA, 4 Feb. (EUROPA PRESS) -

Els polèmics escàners corporals provocaran necessàriament retards als aeroports espanyols, que reben ingents quantitats de turistes, especialment a l'estiu, ja que, a diferència dels ja coneguts arcs de metalls, requereixen que el passatger romangui quiet en el seu radi d'acció durant dos o tres segons, un període de temps relativament curt, però que, multiplicat per milions de persones i, en períodes punta, podria representar un problema.

Aquestes màquines, que en realitat es diuen 'detectors d'ones mil·limètriques', donen com a resultat una imatge en la qual "virtualment despullen a la persona, el que constitueix la principal controvèrsia que han generat", ha manifestat l'expert de l'Associació Espanyola de Companyies Aèries (AECA), Juan Carlos García, en declaracions realitzades a Europa Press, en les que ha admès desconèixer si suposen un risc per a la salut dels passatgers.

Els escáners corporals, que a Espanya encara no s'utilitzen, ja han estat implantats a Holanda i alguns aeroports del Regne Unit, estan demostrant que es produeix una certa "violació de la intimitat" i que "tampoc guanyem en agilitat a l'hora de passar pels controls, perquè són un poc més lents que els arcs de metalls que usem ara", a causa que, com en aquells, també cal treure's abrics i jaquetes per passar-los.

I, tot i que poden detectar la majoria dels objectes prohibits que una persona pot portar, inclosos els no metàl·lics, "no són infal·libles". I, de fet, la bomba que portava el presumpte terrorista Abdul Faruk Abdulmutallab el mes de desembre passat en un vol internacional de Northwest Airlines, entre Amsterdam i Detroit, "no hagués estat trobada" per un escàner corporal, ha afirmat García, en funció a les dades que ha pogut reunir sobre aquests dispositius.

Sobre aquesta qüestió, cap recordar que el terrorista portava els explosius --80 grams-- dissimulats en la seva roba interior, en un paquet d'uns 15 centímetres de longitud que podria haver passat per ser una compresa o algun apòsit semblant. Un 'detector d'ones mil·limètriques' no ho hagués descobert, molt probablement, a causa de a la posició que es trobava. Una de les més íntimes que es pugui imaginar.

"La projecció modificada és una de les possibilitats" que s'estan estudiant com a alternativa a aquesta invasió de la intimitat, que suposa des de "difuminar zones íntimes a substituir la seva cara per un ninot", ha precisat Juan Carlos García. La cara, però no la resta del cos, en un aparell que "dispara els costos" de seguretat aeroportuària respecte als arcs de metalls i sobre els riscos del qual només ha concretat que "em costa molt creure que, si fossin nocius, s'estiguin implementant com s'està fent", ha dit.