AMP.- Antich insta als empresaris turístics a accelerar les inversions de 300 milions demanades al Pla Renove i Future

Actualizado: martes, 6 julio 2010 17:43

Assenyala que part d'aquests crèdits concedits encara no han estat invertits, tenint en compte que els empresaris tenen un termini de tres anys


PALMA DE MALLORCA, 6 Jul. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern, Francesc Antich, ha apressat aquest dimarts als empresaris turístics perquè accelerin les inversions i no esgotin el termini màxim de tres anys per gastar en la millora dels establiments hotelers els 311 milions d'euros que han sol·licitat a través de les diferents línies de crèdit oficial del Pla Renove i Pla Future, i alhora els ha recordat que encara poden sol·licitar més crèdit, tenint en compte que encara no s'ha esgotat la línia de 400 milions d'euros per a tot Espanya corresponents al Pla Future.

Després de mantenir una reunió amb representants de les entitats financeres i els presidents de les diferents federacions hoteleres de les illes, Antich ha assenyalat que els empresaris encara no han invertit part dels crèdits que els van concedir a través dels diferents plans d'inversió llocs en marxa pel govern Espanyol, en col·laboració amb l'Institut de Crèdit Oficial (ICO).

Concretament, ha detallat que el sector turístic de les illes va obtenir 213 milions d'euros amb el Pla Renove (dotat amb 1.000 milions d'euros); 74 milions amb la primera línia del Pla Future (dotada amb 500 milions) i 24 milions amb la segona línia del Pla Future (dotada amb 400 milions), si bé ha indicat que desconeix quin part d'aquests crèdits encara no s'ha executat.

Per aquesta raó, ha explicat que ha aprofitat la reunió d'aquest matí per sol·licitar a les federacions hoteleres que realitzin com més aviat millor les inversions pendents, "aprofitant-se" de les últimes normatives acordades per totes les forces polítiques de les Balears, referint-se a la Llei del Decret Nadal, ja que la reforma dels establiments "redundarà en la indústria turística".

Antich ha atribuït el retard a executar les inversions al fet que les primeres línies de crèdit van sorgir al començament de la temporada turística, el que, segons la seva opinió, "va condicionar l'execució de les obres de reforma". Al mateix temps, ha apuntat que la crisi s'està movent "permanentment, el que crea algunes desconfiances que cal vèncer, tenint en compte que les reformes dels establiments suposaran millorar la nostra oferta turística i nostra competitivitat com destí".

A més, ha recalcat que les entitats financeres s'han compromès a posar en marxa les línies de crèdit "necessàries" perquè es puguin emprendre les millores dels hotels, ja que tot i que estan afrontant "dificultats de liquiditat", assenyalen que existeixen "recursos per donar resposta a les demandes del sector turístic".

ELS EMPRESARIS "NO ESTAN FORA DE TERMINI"

Per la seva banda, el president de la Federació Hotelera de Mallorca, Antonio Horrach, ha recordat que els empresaris de les Balears van sol·licitar entre el 25 i el 30% dels 1.000 milions d'euros del Pla Renove a tot Espanya, si bé ha recordat que els empresaris tenen tres anys per invertir aquests diners en la reforma dels establiments, un any més del inicialment previst, per la qual cosa "encara no estan fora de termini".

D'altra banda, ha subratllat que els empresaris tenen l'obligació de destinar els diners procedents dels crèdits a reformar els seus establiments i no al manteniment dels mateixos i, en aquest sentit, ha recordat que hauran de demostrar en què es gasten la inversió per poder gaudir de les "avantatges particulars" del Pla Renove i Future.

Alhora, ha criticat que els empresaris turístics s'estan trobant amb "dificultats" per accedir al crèdit, ja que "no es concedeix a tots els empresaris que ho sol·liciten", pel que ha demanat a les entitats financeres que "facin el possible per ajudar al sector".

"Els bancs fan molt bé el seu treball i cada dia guanya importància el departament de riscos de les caixes i els bancs, que estudien cada cas particular", ha manifestat Horrach, qui ha detallat que el 90% dels empresaris turístics que ha sol·licitat un crèdit a través dels citats plans, ha demanat el màxim d'1 milió d'euros per reformar les habitacions o els banys dels establiments hotelers.

INVERTIR "SENSE POR I AMB MOLTA VALENTIA"

Malgrat que Balears ha estat una de les Comunitats que més crèdits va sol·licitar a través d'aquestes iniciatives del Govern espanyol, ha reconegut que amb aquestes ajudes "no es resolen els problemes del nostre destí, per la qual cosa, segurament, cal invertir més en els establiments sense por i amb molta valentia, amb la finalitat de renovar-los".

"El fet que el 30% dels 1.000 milions del Pla Renove hagin estat sol·licitat pels hotelers de les Balears demostra una confiança indiscutible en el nostre destí", ha remarcat el president de la Federació Hotelera de Mallorca.

Finalment, ha informat que durant la reunió mantinguda aquest matí, un responsable de les entitats financeres ha destacat que pesi a les circumstàncies actuals econòmiques, "s'han concedit préstecs a Balears per valor de 43.000 milions d'euros", el que, segons la seva opinió, posa de manifest que a les illes "hi ha bastant activitat i que els ciutadans s'estan endeutant perquè creuen en el futur".