AMP.-Govern elevarà la proposta de la Serra de Tramuntana i la Sibil·la per ser declarades Patrimoni de la Humanitat

Actualizado: viernes, 17 julio 2009 16:27

El Consell de Patrimoni aprova el Llibre Verd del Patrimoni Cultural Subaquàtic


PALMA DE MALLORCA, 17 Jul. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Patrimoni, reunit a Palma des d'ahir, va anunciar que elevarà la proposta de la Serra de Tramuntana perquè sigui declarada per la Unesco com Patrimoni Mundial. Alhora, va decidir que la candidatura de la Sibil·la serà una de les quals presentarà com Patrimoni Immaterial, al costat de les propostes del flamenc, la festa dels patis de Còrdova, els castellets i la falconeria.

El president del Consell i director general de Belles Arts i Béns Culturals, José Jiménez, ha indicat que la candidatura de la Serra, que competia amb el Parc Nacional de Monfragüe (Càceres), era una "molt sòlida" i tenia unes "molt bones perspectives". En aquest sentit, ha assenyalat que el Govern l'assumeix amb "tota la intensitat que el cas requereix".

Per la seva banda, la consellera d'Educació i Cultura, Bàrbara Galmés, ha remarcat els valors de la Serra "no només com paisatge cultural", sinó també "com reserva de la Biosfera", una candidatura que el Govern ja està tramitant, ha assegurat.

El president del Consell va detallar que la candidatura 'El paisatge cultural de la Serra de Tramuntana' es presentarà abans de l'1 de febrer del 2010 de manera que, en el cas que sigui escollida per a la seva avaluació, es decidirà la seva possible inclusió a la llista del Patrimoni Mundial el juny de 2011.

De la mateixa manera, sobre el Patrimoni Immaterial, el Consell ha de lliurar l'expedient abans del 31 d'agost del 2009, la Unesco farà la valoració tècnica el març del 2010 i prendrà la decisió el setembre del 2010.

CANDIDATURA TRANSNACIONAL

Alhora, referint-se a la Convenció del Patrimoni Immaterial, Jiménez ha indicat que Espanya va decidir sumar-se a la candidatura sobre la falconeria que presenta la unió Dels Emirats Àrabs, en què, a més, participen altres països amb tradició en aquest art. També es va seleccionar les de flamenc -presentada per Andalusia, Extremadura i Múrcia-, la festa dels patis de Còrdova i els castellets de Catalunya.

Galmés ha reconegut que l'optar per la Serra de Tramuntana era una "decisió difícil" ja que competia amb un "exemple notable de paisatge emblemàtic" com és el Parc Nacional de Monfragüe. Tot i això, ha remarcat que la proposta balear ja s'havia presentat l'any passat de manera que "convenia" que aquest any es "reconegués" la tasca desenvolupada pel Consell de Mallorca.

Així, la consellera ha indicat que "queda l'últim tram" per al reconeixement, un camí que "anem a traçar amb tota la il·lusió", ha assegurat. En aquest sentit, va posar èmfasi que la declaració suposarà per a Balears aspectes destacables com ajudes per a la rehabilitació del patrimoni, el reconeixement internacional que possibilitarà el desenvolupament d'un turisme de qualitat i la protecció d'un "espai natural i cultural magnífic".

"DISTINTIU DE QUALITAT" PER A BALEARS

Per la seva banda, la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, va agrair la possibilitat d'obtenir aquest "distintiu de qualitat" per a l'illa, gràcies a aquest "paisatge emblemàtic" de Mallorca que "té amenaces que hem d'intentar parar". A més, ha remarcat el treball "intens" fet per la institució insular per arribar a aquest "segell de qualitat".

Referint-se a la sibil·la, la consellera de l'executiu balear va incidir que es tracta d'un cant que únicament roman a Mallorca i a L'Alguer. La presidenta insular ha destacat que aquest ja ha estat declarat Bé d'Interès Cultural però que avui es va donar un "pas endavant" per treballar en la seva protecció.

En un altre ordre de coses, cal destacar també que el Consell va aprovar per unanimitat el Llibre Verd del Patrimoni Cultural Subaquàtic, document d'"extraordinària importància", segons ha declarat Jiménez, ja que suposarà una millor articulació en aquesta àrea entre les diferents comunitats autònomes.

ACORD ENTRE CULTURA I DEFENSA

A més, es va informar a totes les autonomies del contingut d'un acord entre els Ministeris de Cultura i de Defensa que, entre d'altres coses, possibilitarà que es posi a disposició del primer dos vaixells d'estat per al control del patrimoni subaquàtic.

Jiménez va anunciar també la presentació del número 1 de la revista 'Patrimoni Cultural d'Espanya' que inclourà un monogràfic sobre la Memòria Històrica i serà publicada per l'Institut de Patrimoni Cultural d'Espanya.

El director general també va revelar que en la reunió es van analitzar els resultats de la 33a reunió del Comitè de Patrimoni Mundial celebrada a Sevilla i sobre el Fòrum Juvenil Iberoamericà del Patrimoni Mundial.

Finalment, es va informar a les autonomies sobre la reunió de gestors de llocs espanyols declarats Patrimoni Mundial, que es farà a Eivissa el pròxim 7 i 8 d'octubre, i les Jornades sobre Patrimoni Immaterial, que tindrà lloc a Terol del 13 al 16 d'octubre.