AMP.-Thomàs anunciarà a les 17.00 hores si ajorna el trasllat a Son Espases, després d'haver-se reunit amb els sindicats

Actualizado: jueves, 18 noviembre 2010 15:48

Simebal demana endarrerir l'obertura de Son Espases a febrer perquè els professionals es "aclimatin" als nous equipaments


PALMA DE MALLORCA, 18 Nov. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, anunciarà a les 17.00 hores si ajorna el trasllat de l'Hospital de Son Dureta al nou de Son Espases, previst per al 6 i el 8 de desembre, una vegada es reuneixi a les 13.30 hores amb el Comitè de Trasllat, després d'haver mantingut aquest matí una trobada amb els sindicats de la Taula Sectorial, que li han tornat a sol·licitar un retard en aquest procés.

Així, després d'aquesta reunió, el president de la Secció Hospitalària del Sindicat Mèdic de les Balears, Miquel Lázaro, ha demanat endarrerir el trasllat al mes de febrer perquè els treballadors es puguin "aclimatar" als nous equips i al programa informàtic Millenium.

D'aquesta manera, durant aquesta trobada, els responsables del Sindicat Mèdic, UGT, CCOO, el Sindicat d'Infermeria (CSIF) i USAE han sol·licitat a Thomàs que ajorni el trasllat dels pacients ingressats en Son Dureta, tenint en compte que, segons la seva opinió, encara no es donen les condicions necessàries perquè es porti a terme aquest procés.

Entre les raons que han esgrimit per sol·licitar un ajornament, han destacat el fet que els professionals vagin a tenir molt poc temps per adaptar-se als nous equipaments tècnics, que acabaran d'arribar a Son Espases el 26 de novembre, i alhora han assenyalat que encara no se sap quins seran els torns.

Thomàs ha admès que "tots estan en tensió", alguna cosa que, segons la seva opinió, és "normal", tot i que es tracta d'una tensió "en positiu davant de la novetat i el repte" que suposa canviar d'Hospital. Tot i això, ha recalcat que des del primer dia ha mantingut que les dates del trasllat "no són perquè sí, sinó en funció d'un cronograma i, si veiem que és positiu obrir un període d'aclimatació un poc més ampli, no hi ha cap problema, tal com vaig dir la setmana passada".

D'altra banda, ha agraït als sindicats les seves "crítiques constructives i positives", i alhora ha assenyalat que aquests també li han transmès que el conjunt de professionals tenen "ganes d'anar-se'n" al nou hospital i de col·laborar perquè tot sorgeixi el "millor possible".

Respecte a les crítiques que ha rebut Thomàs, destaquen la llançada per Lázaro, qui ha advertit que si es manté la data prevista per al trasllat, suposarà un "risc" per als pacients i els professionals, per la qual cosa el cronograma ha de ser "flexible", amb la finalitat que els treballadors s'adaptin al nou sistema informàtic i als nous equipaments, com respiradors i monitors.

"Esperem que el conseller toqui el calendari, perquè tots tenim l'objectiu de garantir als usuaris l'assistència correcta i cal pensar que si alguna cosa passa, és el metge el que acaba en judici i a la pena de la banqueta", ha tancat.

TRASLLAT "PRECIPITAT"

En similars termes s'ha expressat la secretària del sector de Salut d'UGT, Aurora López, qui ha considerat "precipitat" el trasllat previst, per la qual cosa, segons la seva opinió, s'ha de posposar per donar "seguretat als treballadors i als ciutadans".

López ha apuntat que, ara mateix, a més de la "preocupació" que suposa el trasllat, els treballadors estan "preocupats" pel canvi de les seves condicions laborals, respecte als torns, "i no cal oblidar que hauran de pagar 25 euros mensuals per al pàrquing, el que suposarà un guany per a l'Ib-Salut d'1 milió d'euros anuals".

Per la seva banda, l'adjunt de la Secretaria General de Sanitat de CCOO, Manel García, s'ha oposat a les dates de trasllat que estudia la Conselleria, tenint en compte que, segons la seva opinió, "no es donen les condicions oportunes, com a mínim en el que fa referència a les urgències, a l'hospitalització i les unitats crítiques".

Per aquesta raó, ha sol·licitat a Thomàs que el trasllat es faci amb la "major seguretat possible", per a la qual cosa es necessita l'"assossec suficient perquè el personal sanitari deixi d'estar amb aquesta sensació d'angoixa i agitació que està patint".

Així, ha dit que "fa falta temps" perquè els professionals puguin aclimatar-se als nous sistemes informàtics, amb la finalitat que siguin unes eines que "ajudin a treballar i no un element d'estrès".

"Fins ahir al matí no se'ns va passar de manera clara el cronograma i les unificacions de serveis. Fins ahir aquest tipus de qüestions que generen un canvi tant en les condicions laborals, torns, no només cal centrar-se en això sinó que en la unificació dels diferents serveis necessita una aclimatació del personal a aquestes noves tècniques.

El portaveu del Sindicat d'Infermeria, Juan Jesús Fernández, ha insistit que la data del trasllat és "precipitada" i ha criticat que durant el procés, l'organització ha estat "excel·lent", però, segons la seva opinió, "s'han oblidat de les persones", tenint en compte que encara no se sap quins seran els torns dels treballadors, mentre que sí se sap "quan va a funcionar el pont d'accés, com se'n van a obrir les portes i quant va a costar el pàrquing".

"APAIVAGAR ELS ÀNIMS"

El responsable del sindicat CSIF en Son Dureta, Guillem Vila, s'ha compromès a "apaivagar els ànims del personal, perquè la gent està molt cremada, molt exaltada i molt estressada davant de la important falta d'informació", respecte al trasllat, si bé ha confiat que aquest procés es faci "en les condicions que toca".

Finalment, la responsable del Sindicat Auxiliar d'Infermeria ha asseverat que, malgrat que els professionals estan "contents" per traslladar-se a un hospital més modern, al seu torn estan "intranquils", tenint en compte que "no saben molt ben com i quan es farà el trasllat i els preocupa poder-se trobar agust per donar una bona qualitat als pacients".