AMP-UM no dóna suport a part d'una PNL sobre la presidència de la UE i mostra decepció pels actes que es desenvoluparan

Actualizado: martes, 9 febrero 2010 16:56

El Parlament instarà al Govern espanyol que tingui en compte aspectes com la insularitat durant la presidència de la UE


PALMA DE MALLORCA, 9 Feb. (EUROPA PRESS) -

Unió Mallorquina va escenificar avui la ruptura amb el PSOE al votar en contra d'un punt d'una Proposició No de Llei (PNL) presentada per aquest partit, en què s'instava al Parlament a recolzar la presidència espanyola de la Unió Europea, i entendre que celebrar un Consell de Ministres de Defensa en una comunitat turística com Balears és "molt pobre si volem ajudar a la projecció de les illes".

Durant la seva intervenció en el primer ple que celebra la Cambra amb el Govern de Francesc Antich en minoria, el parlamentari del Grup Mixt Josep Melià (UM) va justificar el seu rebuig a l'esmentat punt assenyalant que els actes que es desenvoluparan a l'arxipèlag durant el Consell són una "decepció". El president dels 'uemites' ja ha advertit divendres passat que la seva formació té les "mans lliures" per votar el que considerin al Parlament.

Tot i això, el punt ha estat finalment aprovat ja que els parlamentaris del PP li van donar el seu suport. Alhora, l'altre punt del qual constava la PNL va comptar amb el vot favorable de tots els parlamentaris, inclosos els d'UM. Aquest punt sol·licitava al Govern espanyol que durant la presidència espanyola de la UE es tingui en compte el necessitat de superar els problemes derivats de la insularitat, així com la importància de sectors claus per a les illes, com el turisme sostenible o la millora del transport.

Melià, qui va sol·licitar expressament la votació separada dels dos punts de la proposta, va coincidir en la necessitat de reconèixer el fet insular, així com de fer una aposta pel turisme sostenible. Tot i això, ha lamentat que el primer punt no complia les "expectatives" ja que "a nivell europeu queda molt per fer".

Per la seva banda, el diputat del Bloc, Antoni Alorda, ha remarcat que la seva coalició no està "entusiasmada" davant de la presidència espanyola a l'apostar per un únic president elegit de manera democràtica. A més, pel que fa al primer punt ha destacat que "comprenem que es pugui interpretar d'una altra manera", ha indicat referint-se a les paraules de Melià.

PP EXIGIRÀ RESULTATS POSITIUS PER A BALEARS

El PP, "al marge del suport formal" a la PNL, ha destacat que una cosa diferent és com s'està exercint aquesta presidència i es va sumar a les "objeccions de Melià" ja que va entendre que és "difícil" entendre que una Comunitat Autònoma com Balears es "centre" en un Consell de Ministres de Defensa i no aposti més pel fet insular, els transports o el turisme, ha assenyalat el parlamentari Joan Flaquer.

A més, Flaquer ha assenyalat que, al marge del turisme sostenible o el transport, s'han de tenir en compte altres sectors que són claus per a les illes. El suport del PP, tot i això, "no és un xec en blanc" ja que serà "el primer que exigirà resultats i fruits positius per a Balears" a la presidència espanyola de la UE.

El socialista Josep Maria Costa ha demanat que no es menysvalori la realització del Consell de Ministres i ha recordat que les illes acolliran altres actes com la Plataforma Europea per a la Biodiversitat o una jornada de treball de reconeixement de la insularitat.

Costa va incidir, a més, en la necessitat de defensar els interessos de les illes en el marc de la UE, ja que en aquest àmbit s'adopten decisions que afecten a les autonomies. A més, ha recordat que la vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, ha assegurat el mes de gener passat a Palma que durant la presidència espanyola de la Unió Europea (UE) s'introduiria un debat sobre el "futur de la cohesió territorial" que incorporarà compensacions a la insularitat.

En una roda de premsa acompanyada pel president del Govern, Francesc Antich, la vicepresidenta ha remarcat que també s'afavorirà que els ajuntaments puguin aplicar, amb mecanismes de participació, la legislació comunitària de manera eficient.

RESULTATS "CLARS I CONCRETS" DE LA PRESIDÈNCIA ESPANYOLA

Finalment, la diputada del Grup Mixt, Esperança Marí, ha destacat que l'arxipèlag no deu "perdre cap ocasió" perquè es reconegui el fet insular i ha considerat "lògic" que el treball que es realitzi durant la presidència espanyola vagi en aquesta direcció. Tot i això, va exigir resultats "concrets i clars".