AMPL.- Aviba demana a l'administració que elabori protocols d'actuació per fer front a "qualsevol vicissitud"

Actualizado: viernes, 10 diciembre 2010 20:01

PALMA DE MALLORCA, 10 Dic. (EUROPA PRESS) -

La presidenta de l'Associació d'Agències de Viatges de les Balears (Aviba), Sylvia Riera, ha demanat a l'administració que elabori un "protocol d'actuació" davant de "qualsevol vicissitud" que pugui afectar al sector turístic de les illes, com la que s'ha produït fa una setmana amb el tancament de l'espai aeri.

Durant el seu discurs al lliurament de guardons Aviba 2010, Riera ha demanat als polítics presents a l'acte que "escoltin" als professionals del sector ja que, malgrat que "vénen les eleccions", no és un moment per "perdre el temps", sinó que cal "arremangar-se tots". Segons ha reiterat, es deu "fer pinya", "necessitem més" de la classe política.

Riera, a més, ha exigit una "posició contundent" a les autoritats i ha reclamat que es "acabi ja" la construcció del Palacio de Congresos de Palma o que, al port de la capital balear, s'ofereixi el que la demanda dels creuers sol·licita. Alhora, pel que fa a la reforma de la Platja de Palma, ha indicat que aquesta no ha de ser únicament un "rentat de cara" que es "paralitzi per qüestions electoralistes", sinó que cal "actuar" en aquesta zona turística madura.

La presidenta d'Aviba ha reconegut que després dels últims anys Balears es troba en una "situació molt difícil", després d'haver "sofert les set plagues" a causa d'"agents externs exterminadors", ha indicat en al·lusió a, entre d'altres coses, els efectes de l'erupció de núvol volcànic.

Riera, qui també ha assenyalat que perjudica aquesta situació els països competidors emergents, ha remarcat que existeixen solucions i una d'elles és la formació i les noves tecnologies. En aquest sentit, ha destacat la necessitat de "mentalitzar a la població, que abans era hospitalària".

LA TENDÈNCIA ÉS TORNAR A LES AGÈNCIES

Tot i això, ha indicat que "la tendència" és que els usuaris "tornin a les agències de viatges" a l'hora de fer la contractació de les seves vacances.

Finalment, ha reivindicat la necessitat de "donar valor com destí" a la comunitat i, "des de la unitat" posar en valor alguns dels seus punts forts com les infraestructures, la sanitat o les alternatives que presenta al sol i la platja.

Per la seva banda, el secretari general de Turisme i Comerç Interior, Joan Mesquida, ha contestat a la reclamació de Riera i li ha assegurat que "el Govern sempre tens plans B" ja que "convé treballar amb hipòtesis", ha indicat en el seu parlament després de rebre la Medalla de Honor d'Aviba en reconeixement al seu "treball humil i intens dedicat al turisme", com ell mateix ha explicat.

Mesquida ha destacat el "contacte permanent" que manté amb les agències de viatge i ha advocat perquè existeixi una "unificació" d'aquest sector, ja que existeixen dues associacions a nivell estatal diferenciades que les representen.

Alhora, el secretari general ha defensat el "valor afegit" que tenen aquestes agències de de cara als turistes com és el fet de poder "[llamar] a l'agent de viatges perquè resolgui els problemes". Aquesta "proximitat" amb els professionals és la seva "fortalesa".

MESQUIDA, "AL COSTAT" DE LES BALEARS

El president del Govern i encarregat d'atorgar-li el guardó a Mesquida, Francesc Antich, també ha dirigit unes paraules a l'esdeveniment i ha agraït la seva tasca en el Govern durant dos anys i mig, en els que ha estat "al costat" de les Balears per "crear noves activitats i superar greus problemes estructurals del turisme".

També ha alabat la seva tasca a l'hora d'ajudar a millorar la connectivitat de les illes i en "aconseguir taxes aèries que milloressin nostre posicionament". El líder de l'executiu balear ha conclòs el seu discurs advocant per la "implicació de tots" per vèncer els problemes estructurals del sector.

Durant l'esdeveniment, també s'ha atorgat el guardó Voltor d'Or i placa a l'ex gerent d'Aviba, Víctor Fernández, en reconeixement al treball que ha realitzat al capdavant de l'associació durant 25 anys, ha explicat Riera.