AMPL.- Bloc demana el cessament de Conde-Pumpido per "no actuar amb independència" i arxivar la investigació sobre Matas

Actualizado: viernes, 10 julio 2009 16:08

Proposa crear una ponència que debati sobre els nomenaments de jutges a proposta dels parlaments i la independència del poder judicial


PALMA DE MALLORCA, 10 Jul. (EUROPA PRESS) -

El Bloc va exigir avui el cessament del Fiscal General de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, perquè considera que "no ha actuat amb independència" després de decidir que no es prorroguin les investigacions de la Fiscalia Anticorrupció de les Balears sobre el suposat desfasament patrimonial de l'ex president del Govern balear, Jaume Matas, el que ha considerat que ha creat "una gran alarma social".

En roda de premsa per presentar iniciatives destinades a limitar la ingerència política en el poder judicial, el senador autonòmic per les illes, Pere Sampol, ha manifestat que ha registrat dues qüestions entorn de l'actuació de Conde-Pumpido, una de les quals anirà dirigida al president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, per preguntar-li "si no creu que existeixen motius per substituir al Fiscal General de l'Estat".

"Fa la sensació que encara es considera que hi ha ciutadans de primera i de segona", ha lamentat el senador qui, acompanyat en el mateix acte pel diputat nacionalista Antoni Alorda, ha assenyalat que l'altra de les preguntes serà formulada al ministre de Justícia, Francisco Caamaño, per demanar-li "els principals motius que han influït" en la decisió de no prorrogar les diligències informatives sobre Matas, que s'han desenvolupat en els últims sis mesos.

En aquest sentit, ha afirmat que Caamaño "està obligat" a demanar-li explicacions a Conde-Pumpido sobre l'acord que va adoptar la setmana passada. Alhora, ha advertit que el Fiscal General de l'Estat "ja es va equivocar" quan fa uns quants anys va acceptar una entrevista amb l'ex cap de l'Executiu autonòmic "dirigida a influir-li i reclamar el cessament de les investigacions".

Respecte a aquest mateix assumptes, ha recordat que l'únic mecanisme de control que existeix per al Fiscal General és la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats, de manera que Conde-Pumpido haurà de comparèixer davant d'aquest òrgan si així ho decideix la majoria suficient.

En relació amb el nomenament dels jutges per part dels Parlaments, Sampol ha manifestat que en el pròxim període de sessions es debatrà una moció al senat anunciada per ell per proposar la creació d'una ponència que iniciï la reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial i es revisin tots els nomenaments "que depenen del poder polític", de manera que es garanteixi la inhabilitació o l'abstenció dels magistrats quan es jutgi un cas amb polítics del partit que ho va proposar en el banc dels acusats.

En aquesta mateixa línia, Alorda va anunciar que el Bloc ha registrat al Parlament una Proposició No de Llei perquè la Cambra autonòmica acordi constituir una ponència d'estudi que proposi, si cal, modificacions normatives en la regulació dels privilegis processals vigents, sobre la participació dels poders legislatiu i executiu en els nomenaments dels òrgans constitucionals i sobre les funcions del poder judicial sobre el poder polític.

NOMENAMENT DE FELISA VIDAL

Després de recordar que ha transcendit que la magistrada de la Sala civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia (TSJIB) proposta pel PP, Felisa Vidal, va pertànyer al consell d'administració del Consorci de Desenvolupament Econòmic de les Balears (CDEIB), d'acord a les últimes investigacions, Alorda ha afirmat que "més enllà de l 'abstenció de Vidal hi ha d'haver un plus de reflexió sobre quin jutge pot ser elegit pel Parlament".

És per aquesta raó que ha confiat en "una reflexió conjunta de tots els partits a fi que aquest debat no sigui una estratègia dilatòria", ha manifestat. Tal com va recalcar, es tracta d'iniciatives dirigides a "reconduir els privilegis en determinats espais de poder en la seva relació amb la justícia, i garantir així la independència d'aquesta", va sentenciar.