AMPL.-Bloc exigeix derogar la Llei de Declaració d'Interès Autonòmic del golf de Són Bosc després de l'informe de Ramsar

Actualizado: miércoles, 24 noviembre 2010 15:37

PALMA DE MALLORCA, 24 Nov. (EUROPA PRESS) -

El Bloc ha registrat una Proposició de Llei al Parlament, amb la finalitat que quedi derogada la Llei de Declaració d'Interès Autonòmic de la construcció del camp de golf de Son Bosc, a Muro, annex al Parc Natural de s'Albufera, i que va estar aprovada per la Cambra el passat 20 de juliol, amb els vots del PP i UM i el rebuig del PSIB i del Bloc.

En una roda de premsa, el portaveu del Bloc, Biel Barceló, ha considerat que aquesta normativa, que anul·lava el Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN) aprovat pel Govern, ha de ser derogada, després de l'informe "contundent" de la Convenció Internacional Ramsar (òrgan internacional de protecció de les zones humides), que conclou que el projecte del camp de golf de Son Bosc ha de ser desestimat de manera definitiva, a causa de la seva incompatibilitat amb la preservació de la zona protegida.

Així, el diputat del Bloc Antoni Alorda ha recalcat que aquest informe, elaborat després de la visita que aquest òrgan ha fet a Mallorca entre els dies 28 de setembre i 1 d'octubre, exigeix la protecció d'aquesta zona, tal com, segons ha recordat, està fent el Govern amb l'ampliació de la Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) de s'Albufera, que estarà conclosa "per Nadal o les festes de Sant Sebastià".

Al mateix temps, ha avançat que la Conselleria de Medi Ambient ha assumit l'informe de Ramsar i, per tant, també iniciarà el procediment d'extensió de la zona de Lloc d'Interès Comunitari (LIC), amb el fi no només de preservar aquest paratge en el que fa referència a les aus, sinó, en general, tots els terrenys per impedir així la construcció del camp de golf.

Alorda ha assenyalat que, a més d'aquestes figures de protecció, ara mateix, està impugnada la llicència d'obres per a l'esmentada infraestructura esportiva, mentre que, d'altra banda, ha recordat que, en el cas que el Parlament no derogui l'esmentada Llei de Declaració d'Interès Autonòmic, l'Estat podria arribar a declarar-la inconstitucional, ja que, en cas contrari, "es podrien adoptar mesures a escala internacional, com sancionar a l'Estat".

Tot i això, Barceló ha considerat que no caldrà arribar a aquest extrem, ja que, segons la seva opinió, després de llegir l'informe de Ramsar, el PP i UM "recapacitaran" i votaran a favor de la seva Proposició de Llei, per "fer complir el Tractat Ramsar de 1971 i derogar una Llei que va en contra de la protecció impulsada per la Conselleria de Medi Ambient a la zona de S'Albufera".

"ABERRACIÓ JURÍDICA"

El líder del Bloc ha apuntat que això no ha estat un fet "inèdit", tenint en compte que en altres èpoques, "la dreta havia anat en contra de declaracions d'espais protegits i havia hagut derogacions de figures de protecció per part del PP". En aquesta línia, ha emmarcat la Llei aprovada el 20 de juliol en la Cambra, que l'ha qualificat d'"aberració jurídica", tenint en compte que anava "en contra dels valors paisatgístics, ornitològics i fins i tot turístics" de S'Albufera.

Per la seva banda, Alorda ha indicat que el citat informe recomana recuperar la delimitació del parc natural de S'Albufera de l'any 2003, i alhora abona el PORN aprovat pel Govern el passat 26 de febrer, així com l'ampliació de la ZEPA acordada per l'Executiu el 9 de juliol. Al mateix temps, proposa l'ampliació del LIC, cosa que, segons ha assenyalat, portarà a terme la Conselleria dirigida per Gabriel Vicens.

Així, el parlamentari del Bloc ha subratllat que la delegació de la Convenció Ramsar demana a l'Estat que "compleixi les seves obligacions defensant aquesta zona humida", i alhora apunta que la Llei aprovada pel Parlament, amb els vots de 'populars' i 'uemites' "va contra de la Llei bàsica del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat, així com de la Directiva Hàbitats de la UE i del conveni Ramsar de zones humides d'importància internacional.

"L'informe assenyala que la zona de S'Albufera és la que té més biodiversitat de tota Mallorca, per la qual cosa totes les autoritats afectades estem obligades a reaccionar i, per això, hem volgut presentar aquesta Proposició de Llei", ha recalcat Alorda, qui ha estimat que els promotors i els hotelers que defensen el camp de golf de Son Bosc haurien de ser "conscients" de la "riquesa ambiental" d'aquest paratge i comprendre que és "moment d'un canvi de model".

Malgrat que ha reconegut que l'informe de Ramsar no afecta tot el terreny previst per a la construcció del camp de golf de Son Bosc, ha precisat que les recomanacions del mateix "fan impossible" aquesta infraestructura esportiva. Al mateix temps, ha ressaltat que, una vegada s'ampliï la ZEPA, aquesta zona serà "inexpugnable", tenint en compte que, segons ha explicat, aquesta protecció prevaldrà sobre qualsevol llicència d'obres.

Finalment, ha insistit que el Govern no va a presentar cap al·legació a l'informe, pel que ha assumit "íntegrament" les seves recomanacions, de manera que l'esborrany es converteix en text definitiu, que haurà de ser tingut en compte pel Ministeri de Medi Ambient, la Conselleria dirigida per Gabriel Vicens i pel Parlament.