AMPL.-Costa només acceptarà el traspàs de les competències de Justícia si "s'actualitza" el cost efectiu de 55 milions

Actualizado: jueves, 19 noviembre 2009 16:10

Assenyala que també cal arribar a un acord amb el Ministeri respecte a l'"annex d'inversions" en edificis judicials, que el Govern xifra en 121 milions


PALMA DE MALLORCA, 19 Nov. (EUROPA PRESS) -

La consellera d'Innovació, Interior i Justícia, Pilar Costa, ha remarcat avui que només acceptarà el traspàs de les competències de Justícia a Balears si el Ministeri dirigit per Francisco Caamaño "actualitza" el cost efectiu de la transferència fixat en 55 milions d'euros, tenint en compte que aquesta xifra és superior, ja que cal afegir-hi els lloguers provisionals d'edificis que el Ministeri ha realitzat en els últims mesos a l'espera que es construeixin els nous Jutjats, com el d'Eivissa.

Després de lliurar el premi europeu Access-it 2009 Good Practice Label, Costa va anunciar que a la reunió que mantindrà dilluns que ve amb Caamaño li traslladarà que els 55 milions d'euros "no són suficients", tot i que suposa un increment del 9 % en relació amb la primera xifra de cost efectiu del traspàs de competències que va fixar el Ministeri de Justícia.

D'altra banda, ha afegit que en aquesta reunió transmetrà al ministre de Justícia que perquè es porti a terme el traspàs de les competències, també cal que s'arribi a un acord respecte a l'"annex d'inversions" en els 26 edificis judicials, que el Govern xifra en 121 milions, sent "irrenunciables" els nous Jutjats de Maó, Ciutadella i Eivissa, alguna cosa que, segons la seva opinió, és compartit pel Ministeri.

Alhora, ha indicat que també són importants els nous edificis judicials de Manacor i Inca, així com donar una solució a la "falta d'espai" a l'actual edifici que comparteixen el Tribunal Superior de Justícia de les Balears i l'Audiència Provincial.

"Tenim ganes de tenir les competències gestionades, però no les volem si no vénen ben finançades", ha insistit Costa, qui ha indicat que a la reunió de dilluns negociarà amb Caamaño l'informe fet fa uns mesos en el qual s'avaluen les inversions que s'han de portar a terme als edificis adscrits a l'Administració de Justícia de Les balears.

Concretament, aquest estudi, que ha estat enviat el mes de maig passat al ministre pel conseller de presidència, Albert Moragues, quan les competències de Justícia eren adscrites al seu departament, conclou que s'han de destinar 96,5 milions d'euros a la construcció de set nous edificis judicials a Palma, Manacor, Inca, Maó, Ciutadella i Eivissa, així com 24,4 milions d'euros a la reforma de tres immobles a Palma i un a Maó.

D'aquesta manera, el Govern considera que es respondria a les necessitats actuals i de creixement de la planta judicial a les illes en un termini aproximat d'entre 20 i 25 anys, si bé estima que les esmentades quantitats econòmiques poden anar variant amb el temps.

Costa ha remarcat que la seva intenció és posar de manifest a la reunió de dilluns que ve la "ferma voluntat" de l'executiu balear d'arribar a un acord per aconseguir el traspàs de les competències de Justícia amb les "millors condicions econòmiques possibles", el que es tradueix en consensuar el cost efectiu de la transferència i l'annex d'inversions per construir nous jutjats a l'arxipèlag.

"NO ASSUMIREM LES COMPETÈNCIES A QUALSEVOL PREU"

"Estem oberts a tots, però no assumirem les competències a qualsevol preu, ja que, desgraciadament, tenim exemples en el cas de les competències en salut o educació que hem vist per experiència que ha suposat un cost per a la Comunitat Autònoma per poder-les mantenir en unes condicions dignes", va recalcar la consellera.

Malgrat que Costa ha dit que el Govern ja maneja estudis en els quals ja es té "clar" quins poden ser les xifres econòmiques en les que estaria d'acord perquè es traspassessin les competències de Justícia, ha assenyalat que, fins a dilluns que ve, no se'n van a fer públiques per "respecte" al Ministeri i per una "estratègia negociadora".

La titular balear d'Innovació, Interior i Justícia ha reconegut que es fa "difícil" parlar de terminis, si bé va esperar que en 2010 "tinguem clar cap a on han d'anar les negociacions, en el sentit de si és possible arribar a un acord o si seguirem discutint sobre el traspàs de competències".

Finalment, Costa ha remarcat que el citat estudi sobre les necessitats en matèria d'infraestructures judicials permetrà que la negociació amb Caamaño pugui ser el "més rigorosa possible" i, en aquesta línia, ha confiat que el ministre doni una resposta a aquest informe que va qualificar de "molt seriós".

PROPIETAT DELS EDIFICIS EXISTENTS

Durant la presentació d'aquest informe el passat 13 de maig d'aquest any, Moragues ha explicat que el Govern no exigirà al Ministeri que destini a Balears 121 milions d'euros, sinó que reclamarà la propietat dels edificis existents, amb la finalitat que pugui vendre alguns d'ells, de de cara a finançar les obres.

Tot i això, ha apuntat que sí serà una "condició sine quanon" que l'executiu central pagui íntegrament la construcció del nou edifici d'Eivissa, ja que, en cas contrari, ha advertit que no s'acceptarà la transferència. D'altra banda, ha apuntat que el Govern espanyol no només haurà de pagar el nou edifici d'Eivissa, sinó també el de Maó i el de Ciutadella, mentre que també s'està negociant que sufragui el de Manacor.

Concretament, l'objectiu de l'executiu balear és reduir els 26 immobles judicials actuals de les Balears a 13, tot i que això suposarà incrementar el nombre de metres quadrats dels 54.000 actuals a gairebé 93.000.

Així, el citat estudi planteja construir a Palma un nou edifici de l'Audiència Provincial i de Jurisdicció Penal, per a la qual cosa es destinarien 8,7 i 37,1 milions d'euros, respectivament. Alhora, es proposa construir un nou edifici judicial a Manacor (10 milions), Inca (10 milions), Maó, on també es reformaria l'edifici existent (7,9 milions), Ciutadella (5,9 milions) i Eivissa (16,8 milions).

A més, proposa reformar el Palacio de Justicia de Palma com a seu del TSJIB (9,6 milions d'euros), els jutjats de Via Alemanya (14,6 milions) i l'Institut de Medicina Legal (88.058 euros). Una altra de les novetats serà reduir de 15 edificis de lloguer a un únic immoble, que seria el de la Gerència Territorial del Ministeri de Justícia.

Amb aquestes actuacions, el Govern sosté que no només es milloraran els 25 Jutjats penals existents a Palma, sinó que es reservaran espais per a 12 jutjats més. Alhora, es reservaran quatre jutjats a Manacor; quatre a Inca; tres a Maó; tres a Ciutadella i 6 a Eivissa.