AMPL.- Eivissa i Maó reivindiquen la seva presència en el consell d'administració d'Autoritat Portuària

Actualizado: jueves, 7 octubre 2010 19:53


EIVISSA, 7 Oct. (EUROPA PRESS) -

Els alcaldes d'Eivissa i Maó, Lurdes Costa i Vicenç Tur, respectivament, han reivindicat en una roda de premsa conjunta celebrada per videoconferència, que els seus ajuntaments tinguin veu i vot en el consell d'administració d'Autoritat Portuària de les Balears (APB), del qual sortiran pròximament com a conseqüència dels canvis produïts a la Llei de Ports.

Costa ha explicat que fa poc s'ha publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat la Llei 33/2010 del 5 d'agost, modificació de la Llei 48/2003 del 26 de novembre, normativa que introdueix nombrosos canvis en la manera de gestionar els ports declarats d'interès general, que a Balears són els de Palma, Alcúdia, Eivissa, Formentera i Maó.

L'alcaldessa ha remarcat que aquesta nova llei pretenia, entre d'altres qüestions, introduir els nous del Govern espanyol per reduir despeses i representants en els òrgans de decisió.

Així, des del primer esborrany s'incloïa una nova composició dels consells d'administració de les autoritats portuàries que, en el cas de les illes ha estat, a més, objecte d'un acord posterior l'objectiu del qual era el d'assegurar la representació dels Consells Insulars.

"Passa que, en aquest procés, com sol ocórrer massa sovint, tot el món es va oblidar de les administracions més petites i el resultat és que, al fi, els ajuntaments hem quedat fora del consell d'administració d'Autoritat Portuària", ha denunciat Costa.

La primera edil de Vila ha revelat que divendres passat el Govern va optar per "nomenar a l'Ajuntament de Palma com a representant de la quota municipal, donant la segona vocalia que podria correspondre a un altre consistori al sector privat, que així assumirà quatre cadires" de les 16 que té el consell.

"Volem que quedi clar que el Govern ha pres aquesta decisió i han estat plenament conscient que això suposa deixar fora tant a Eivissa com a Maó", ha abundat l'alcaldessa, qui ha afegit que "aquesta decisió", que ha qualificat d'"absolutament inacceptable", "es va prendre divendres passat al Consell de Govern, tot i que no s'hagi fet pública".

Costa ha reiterat que la relació en Vila entre el port i la ciutat es troba en un moment delicat per les obres de remodelació de la dàrsena, fa poc començades, amb un expedient obert per la Unesco, que vol estudiar minuciosament tot el que es porti a terme al port, així com amb la renovació de la concessió del Club Nàutic.

UNIÓ

Tur, per part seva, ha assenyalat que, una vegada més, "ha de ser la unió dels ajuntaments la que faci sonar amb veu pròpia i unificada els interessos d'un poble, de dues ciutats que s'han vist clarament perjudicades per una sèrie de decisions".

L'alcalde de Maó ha destacat que, tant la seva ciutat com Eivissa, dos urbs "que tenen un port d'interès general, no es poden quedar fora del màxim òrgan de gestió portuari de les illes".

El primer edil de Maó ha explicat que el consell d'administració de l'APB és l'únic espai de debat on es pot escoltar la veu d'aquells que viuen del port, "i són els ajuntaments els qui la transmeten".

En relació amb els nomenaments que s'han fet fins ara, i que deixen fora als consistoris, Tur ha ressaltat que "aquesta és una actitud que no podem permetre", i ha agregat que "el port d'Eivissa està en fase d'expansió i Maó es troba en una fase semblant".

En aquest sentit, ha assenyalat que el port és la seva "referència de futur", així com que estan en un "moment clau", en què han de començar a plantejar-se què volen i com volen fer-ho.

Els dos alcaldes han explicat que durant els pròxims dies intentaran consensuar una moció en aquest sentit, que faran arribar a la FELIB i a la FEMP.