AMPL.- El Govern injectarà als ajuntaments 30 milions perquè cobrin les factures abans que vencin els terminis

Actualizado: jueves, 4 junio 2009 17:39

Manera signarà en els pròxims dies un acord amb diversos bancs per posar en marxa el sistema de gestió, anomenat 'confirmació'


PALMA DE MALLORCA, 4 Jun. (EUROPA PRESS) -

El Govern injectarà 30 milions d'euros als ajuntaments de les Balears, dels quals 10 aniran destinats exclusivament al consistori de Palma, per solucionar la falta de liquiditat que pateixen les corporacions locals, de manera que aquestes podran cobrar les factures pels treballs realitzats per a l'executiu autònom abans del termini màxim de venciment de les mateixes.

Després de reunir-se amb el president de la Federació d'Entitats Locals de les Balears (Felib), Joan Ferrà, el president del Govern, Francesc Antich, va anunciar que en els pròxims dies, el conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Carles Manera, signarà un acord amb diversos bancs per posar en marxa el sistema de gestió, anomenat 'confirming', amb la finalitat de garantir la liquiditat als Ajuntaments.

Així, de la mateixa manera que ja va fer l'Ajuntament de Palma amb els seus proveïdors, aquest nou sistema garantirà que tots els Consistoris de les Balears puguin cobrar les factures abans de 120 dies, de manera que mai patiran un retard en el pagament de les factures per part del Govern, ja que els bancs els avançaran els diners. A més, Antich ha afegit que el Govern també posarà en marxa una línia de 'confirming' perquè els seus proveïdors també puguin cobrar les factures abans del termini de venciment.

Ferrà ha considerat "molt positiva" la injecció de 30 milions d'euros, ja que, segons va recalcar, permetrà pal·liar de manera "ràpida" els "problemes de liquiditat" que afecten tots els Ajuntaments, sobretot, en determinats moments, com el començament de l'any, el que, fonamentalment, perjudica a les empreses proveïdores que realitzen tasques i serveis per a aquestes institucions locals.

La línia 'confirming', aprovada el passat 15 d'abril per l'Ajuntament de Palma, gràcies a un acord tancat amb el BBVA, Banc de Santander i Banesto, permet que els proveïdors puguin percebre els diners de les factures pels treballs realitzats per al consistori abans dels 120 dies, previ pagament d'un petit cost financer al banc, que és aproximadament de 0,90 cèntims cada 100 euros durant el primer dia de començament del termini i de 40 cèntims a partir dels 30 dies.

D'aquesta manera, un proveïdor que desitgi cobrar la factura un dia després que el consistori de Palma l'hagi aprovat, haurà d'abonar a l'entitat financera l'1 % del total de la mateixa, percentatge que anirà disminuint segons se'n vagi acostant el dia en el qual finalitza el termini de venciment.

Per a l'Ajuntament de Palma, aquest sistema té un cost zero, en el cas que aboni la factura al banc abans del termini de venciment, mentre que si paga després dels 120 dies, haurà de fer front a un interès, que serà l'euríbor del període més un 1 %, tenint en compte que tindrà un període màxim de finançament de 90 dies.

"EMBUSSOS EN LES TRAMITACIONS"

D'altra banda, Antich ha informat que en la reunió amb la Felib, s'ha acordat continuar "agilitant les tramitacions" de llicències d'obres, tenint en compte que moltes d'elles es "eternitzen", tal com, segons ha recordat, "es queixen els empresaris, els sindicats i les pròpies institucions".

Tot i això, va recalcar que el Govern ha fet alguns avenços per evitar aquests "embuts" en les tramitacions, com l'aprovació divendres passat del Decret Grimalt, que permetrà una agilitació de les mateixes.

A més, va revelar que ha acordat amb el president de la Felib que en les pròximes reunions, serà un tema "prioritari" seguir incidint en l'aplicació de les noves tecnologies per agilitar els tràmits i analitzar "per on es perden més mesos i en quines matèries es produeixen els embussos més grans".

Per la seva banda, Ferrà ha recordat que, actualment, hi ha tramitacions de llicències d'obres "molt feixugues i complicades", a causa que han de ser aprovades per les Comissions Insulars de Territori i Patrimoni i la Comissió Balear de Medi Ambient.

Per evitar aquesta situació, el president de la Felib ha advocat perquè les tramitacions es puguin fer electrònicament, amb la finalitat de garantir una "major agilitat", tal com, segons ha apuntat, ha succeït amb el Pla E d'Inversió Estatal a l'àmbit local, que ha estat "telemàtic i molt senzill".

AL CAPDAVANT DE LES INVERSIONS PÚBLIQUES

Malgrat aquesta situació de retards en les tramitacions, el president de l'executiu ha remarcat que Balears és la cinquena Comunitat autònoma pel que fa a inversió en obra pública feta pel Govern, després d'arribar als 534 milions d'euros durant el primer trimestre d'aquest any, cosa que representa el 73 % del pressupost previst per al 2009 i un increment del 6,5 %, en relació amb el mateix període del 2008.

Antich ha destacat que Balears és també el primer territori en inversió pública si es summe l'estatal, autonòmica i municipal, després que el Pla E, posat en marxa per l'executiu central, hagi possibilitat una inversió de 182,3 milions d'euros per fer 637 projectes, dels quals 548 ja han estat pagats (104,1 milions).

D'aquesta manera, mitjançant el Pla Espanyol per a l'Estímul de l'Economia i l'Ocupació s'han adjudicat 404 projectes a Mallorca, per valor de 119 milions d'euros; 76 iniciatives a Menorca, pressupostades en 13,1 milions d'euros i 63 projectes a Eivissa, quantificats en 14 milions d'euros.

"Tots entenen que la inversió pública ha de ser la palanca de la reactivació econòmica i a Balears s'està complint amb aquest objectiu important, perquè ens ajuda a poder mantenir llocs de treball", ha sostingut Antich, qui ha recordat que durant el mes de maig, Balears ha estat la Comunitat Autònoma que va liderar la baixada de l'atur, gràcies "a l 'obra pública i a l'activitat turística".