AMPL.- Llibertat sota fiança de 100.000 euros per Ordinas i Viaene i de 6.000 euros per a Rosselló

Actualizado: martes, 2 diciembre 2008 18:47

Després de dos mesos a la presó de Palma, sortiran en llibertat de manera imminent després de què els seus advocats ja hagin pagat la fiança


PALMA DE MALLORCA, 2 Dic. (EUROPA PRESS) -

La jutgessa del Jutjat d'Instrucció número 4 de Palma, Piedad Marín, va decretar avui, a petició del Ministeri Fiscal, llibertat sota fiança de 100.000 euros per l'ex-gerent del Consorci pel Desenvolupament Econòmic de Balears (CDEIB), Antonia Ordinas, i l'ex-director general de Promoció Industrial del passat Govern, Kurt Viaene, i sota fiança de 6.000 euros per a la dona d'Ordinas, la soprano Isabel Rosselló.

Fonts judicials van informar a Europa Press que la jutgessa va decretar llibertat sota fiança dels tres principals imputats en el cas de presumpta corrupció en el CDEIB durant la passada legislatura, perquè considera que ja no poden destruir proves i que no existeix risc de fuga.

D'altra banda, van confirmar que després de estar a la Presó Provincial de Palma des del passat 2 d'octubre, Ordinas, Viaene i Rosselló sortiran en llibertat de manera imminent, després de què els seus advocats ja hagin pagat les respectives fiances. Una vegada en llibertat, hauran de lliurar el seu passaport a la jutgessa, ja que no podran sortir del territori nacional.

Concretament, Marín els imputa els delictes de malversació, falsedat documental i defraudació a l'administració en el marc de la suposada trama de corrupció en el CDEIB, gestada en la passada legislatura i a través de la qual es podrien haver malversat fins a 5 milions d'euros, en haver beneficiat amb diners públics i sense concurs previ a persones i empreses pròximes que van treballar per al Consorci.

L'Operació Scala es va iniciar el passat 29 de setembre, quan la Policia Nacional va detenir a Ordinas i Rosselló, pel que van ser posades a disposició judicial després d'esgotar-se les 72 hores per les quals una persona pot quedar detinguda.

Durant els interrogatoris en els calabossos de la Policia Nacional i als jutjats de Via Alemanya, l'ex-gerent del CDEIB i la seva dona es van acollir al seu dret a no declarar, tot i que una vegada que van ingressar a la presó, van començar a col·laborar amb la Justícia, fins al punt que van mostrar al jutge i al fiscal Anticorrupció, Pedro Horrach, el lloc exacte en què amagaven enterrada al jardí de casa seva una caixa amb 200.000 euros, procedents de comissions il·legals.

VIAENE VA SER ARRESTAT L'1 D'OCTUBRE

Per la seva banda, Viaene va ser arrestat el passat 1 d'octubre, en relació amb el cobrament de comissions que exigia Ordinas. Tot i això, va passar a disposició judicial l'endemà, quan el magistrat del Jutjat d'Instrucció número 9 de Palma, Enrique Morell, va decretar per a ell detenció judicial de 72 hores, que es va materialitzar amb el seu ingrés a la presó.

Així, l'ex-director general de Promoció Industrial va tornar el 4 d'octubre als Jutjats, on el magistrat del Jutjat d'Instrucció número 11 de Palma va decretar per a ell presó provisional sense fiança.

Abans de sol·licitar l'arrest de Ordinas, Rosselló i Viaene, la Fiscalia Anticorrupció portava setmanes investigant tota la documentació existent facilitada en gran part per l'actual Conselleria de Comerç, de la qual depèn el CDEIB, que pogués donar llum sobre la suposada trama de corrupció ordida per Ordinas durant l'època de l'ex-president del Govern, Jaume Matas (PP), i que l'actual Executiu liderat pel socialista Francesc Antich va detectar i va denunciar a la Fiscalia Anticorrupció.

La Fiscalia va obrir diligències arran d'una denúncia interposada per l'actual Govern, que va detectar anomalies en la justificació dels comptes del Consorci. Així, l'Executiu balear va demanar a Ordinas i a Viaene que fessin efectiu les quanties que devien, de manera que l'ex-director general va tornar els diners, però Ordinas sempre es va negar en rotund assegurant que es tractava de partides necessàries per pagar les elevades dietes.