AMPL.- El Pla de Normalització Lingüística preveu més de 900 accions per fomentar l'ús de la llengua catalana

Actualizado: jueves, 2 abril 2009 20:28

PALMA DE MALLORCA, 2 Abr. (EUROPA PRESS) -

El Pla de Normalització Lingüística, que s'aprovarà avui en una sessió extraordinària del Consell Social de la Llengua Catalana, preveu més de 900 accions per al foment i impuls de l'ús del català en set àmbits diferents com, entre d'altres, l'educació, els mitjans de comunicació o les activitats socioeconòmiques.

En declaracions als periodistes, la directora general de Política Lingüística, Margalida Tous, va posar èmfasi en què el Pla presenta mesures "incentivadores i de foment" ja que no n'hi ha cap que sigui "coercitiva ni impositiva".

Per la seva banda, la consellera d'Educació i Cultura, Bàrbara Galmés, va detallar que en el transcurs de la sessió s'ha rebutjat per majoria i amb una abstenció una esmena a la totalitat que van presentar els populars, amb la finalitat de sol·licitar la retirada del Pla perquè es redactés una nova normativa que "no exclogui" els castellanoparlants i que "reflecteixi la realitat plural de Balears", perquè considera que l'actual Pla "atenta contra els drets fonamentals per imposar l'ús del català en els àmbits estrictament privats".

Alhora, ha assenyalat que "l'únic" que li queda al Pla és elaborar un preàmbul i que aquest passi per un consell assessor perquè tingui correcció lingüística. Després, s'enviarà a les diferents institucions perquè procedeixin a la seva aplicació segons les seves necessitats.

Tous ha remarcat que es tracta d'un "full de ruta" i d'un "pla obert" en què es poden "afegir accions" ja que la ponència de planificació es continuarà reunint per valorar la implantació del Pla.

La consellera ha indicat que és un document que "no té terminis" ni una "data de caducitat" ja que és un "pla ampli" que es desenvoluparà a llarg termini. En aquest mateix sentit, ha explicat que hi ha accions que són assumibles actualment, mentre que hi ha altres que s'implantaran "a poc a poc". Així, Galmés ha assenyalat que "es veurà el canvi de tendència i de rumb" del Pla ja que està "obert a l'horitzó".

US DEL CATALÀ A L'ÀMBIT ESPORTIU

En ple de dimarts passat, el PP ha criticat el Pla ja que entre els objectius d'aquest s'estableix que les federacions esportives hauran d'emprendre "campanyes i promoció de dinàmiques d'ús monolingüe en català en les publicacions, material promocional, comunicats i d'altres edicions pròpies de les entitats amb tal d'evitar la bilingüització del sector".

Tot i això, el conseller d'Esports i Joventut, Mateu Cañellas, ha assegurat que moltes de les competicions tenen un caràcter nacional i internacional, la qual cosa fa que s'hagi de reservar un espai "per al castellà i també per a altres idiomes estrangers que permetin entendre'ns amb els esportistes de fora de les illes", ha dit.

Alhora, durant la mateixa sessió de la Cambra autonòmica, el conseller de Presidència, Albert Moragues, ha sostingut que la política lingüística del Govern "no imposa res" ni estableix terminis per al coneixement de la llengua catalana, ja que es limita a ser una "full de ruta" que marca el "camí pel qual cal transitar" en aquesta matèria.