AMPL.- Ple.- El Parlament aprova el Decret Grimalt amb la incorporació de dues esmenes del PP

Actualizado: martes, 10 noviembre 2009 17:28

Els 'populars' havien presentat 31 esmenes i el Grup Mixt una, que ha estat rebutjada


PALMA DE MALLORCA, 10 Nov. (EUROPA PRESS) -

El Parlament va aprovar avui, amb la incorporació de dos de les esmenes presentades pel PP, el Projecte de Llei de Mesures Ambientals per Impulsar les Inversions i l'Activitat Econòmica de les Balears, més conegut com a Decret Grimalt, dirigit a agilitar els tràmits d'una trentena de projectes a l'any en matèria sanitària, educativa i esportiva a fi de fer front a l'actual situació de crisis, i reduint terminis a fi de fomentar les inversions.

El PP basava les seves esmenes, sobretot, que només 7 dels 39 articles de la iniciativa es constitueixen com a mesures per agilitar tràmits a l'hora d'impulsar inversions, pel que no han estat esmenats, mentre que la resta "no compleixen amb aquesta funció i fins i tot es contradiuen", tal com ha afirmat la diputada encarregada de defensar les correccions, Catalina Soler, durant la sessió plenària d'avui.

En concret, el Projecte de Llei, que aviat es publicarà en el BOIB i entrarà en vigor en pròxims dies, permetrà que projectes d'interès públic sotmesos a avaluacions ambientals com depuradores, infraestructures de proveïment d'aigua, centres docents, instal·lacions poliesportives, xarxes elèctriques i, per exemple, les carreteres incloses en els convenis insulars amb el Govern espanyol vegin reduït el seu termini de tramitació ambiental en meitat del temps habitual fins ara.

Cal destacar que una de les esmenes d'addició del PP incorporades fa referència a l'extinció d'incendis forestals mentre que la segona d'elles modifica l'article 32 de la normativa al suprimir un incís dins de l'apartat relacionat amb la Xarxa d'Àrees d'Oci de la Naturalesa. La formació havia presentat un total de 31 esmenes -21 de supressió, 7 de modificació i tres d'addició-, a les quals es summa la defensada pel Grup Mixt.

Segons l'opinió de Soler, el projecte de llei és "un pas enrere" en aquesta matèria i suposarà un "reculada" en les mesures contra el soroll ambiental així com una retallada de l'autonomia municipal, mentre que ha considerat que de mantenir-se en concret quatre dels articles -l'11, 17, 18 i 21- l 'administració podrà reiniciar procediments, el que resultarà "una aberració i una greu injustícia".

Mentrestant, el Grup Mixt també va presentar una esmena d'addició, defensada pel diputat Bartomeu Vicens, que ha destacat que aquesta normativa permetrà modernitzar i millorar la qualitat de l'oferta turística, crear llocs de treball i desestacionalitzar la temporada tot i que, d'acord a l'esmena, va recalcar la necessitat de declarar com interès general l'ús d 'equipaments de l'àrea d'influència termal dels Banys de Sant Joan de Fontsanta, al municipi de Campos. Tot i això, la iniciativa ha estat rebutjada amb 1 vot a favor (Grup Mixt) i 27 en contra, mentre que el PP no la va votar.

Per la seva banda, el diputat socialista Joan Boned, va recriminar que tan sols hi hagi escoltat fins ara crítiques cap al decret per part del PP, com que resta garanties en qüestions mediambientals, però va respondre que el Govern no serà el beneficiat per la normativa sinó que "es beneficiaran tots". Segons la seva opinió, les esmenes presentades pel grup parlamentari popular "aporten més ambigüitat, incoherència i complicació de procediments".

CONTINGUT DEL PROJECTE DE LLEI

La reducció en els terminis prevista en el Projecte Llei suposarà un impacte econòmic favorable amb inversions avançades i creació de llocs de treball en un temps més curt que el previst inicialment.

Sobre les avaluacions d'impacte ambiental i les avaluacions ambientals estratègiques, el decret permet reduir els terminis en els tràmits de la Conselleria i estableix terminis a altres Administracions i promotors, a més de simplificar els procediments. Els equipaments sanitaris i docents no previstos en el planejament urbanístic que no ocupin més de 2.700 metres quadrats de parcel·la i els equipaments esportius que no ocupin més de 1.700 metres quadrats no estaran subjectes a avaluació d'impacte ambiental, segons va especificar.

A més, les modificacions restrictives de planejaments urbanístics i ambientals no estaran sotmeses a tramitació ambiental, de la mateixa manera que tampoc estaran sotmesos els catàlegs de patrimoni històric, els plans d'ordenació dels recursos naturals ni els plans rectors d'usos i gestió, sempre que suposin un major grau de protecció patrimonial i ambiental. Mentrestant, les empreses gestores de residus que hagin finalitzat el seu període d'autorització podran continuar amb la seva activitat mentre es resol la seva sol·licitud de renovació.

Cap recordar que el Decret Grimalt va entrar al Parlament el passat 1 de juny i han estat dos dies després quan la Mesa de la Cambra autonòmica l'ha admès a tràmit. Mentrestant, el 9 de juny ha estat validat pel ple, que va aprovar a més, amb 28 vots a favor de PSIB, Bloc i Grup Mixt, i l'abstenció del PP, la tramitació de la normativa com Projecte de Llei, després de la qual cosa s'ha obert el període de presentació d'esmenes.