AMPL-Ple- El Parlament rebutja demanar al Govern que retiri la pujada dels impostos projectada en els PGE per al 2010

Actualizado: martes, 3 noviembre 2009 18:22

També s'oposa a instar a l'executiu central que mantingui el tipus impositiu de l'IVA actual


PALMA DE MALLORCA, 3 Nov. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha rebutjat avui, amb els vots del PSIB, UM i Bloc, sengles Proposicions No de Llei del PP, en les que s'instava al Govern espanyol que retiri de manera immediata la pujada d'impostos projectada en els pressupostos generals de l'Estat per al 2010 i que mantingui el tipus impositiu de l'IVA actual.

Els socialistes es van oposar a sol·licitar a l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero que no incrementi l'IVA reduït (1 punt) i el general (dos punts), tot i que el president del Govern, Francesc Antich, ja ha traslladat la seva preocupació a l'administració central davant de les conseqüències que pot tenir la pujada impositiva per a les illes, sobretot, pels efectes negatius que pot tenir en la indústria turística.

Aquest debat s'ha produït el mateix dia en el qual el Govern va vetar el debat a la Comissió de Pressupostos del Congrés de la tramitació de les esmenes presentades pel PP, PSOE, CiU, ERC-IU-ICV i BNG que demanaven la supressió de la pujada de l'IVA recollida en els comptes públics per al pròxim any.

Durant el ple, el parlamentari popular Jaume Tadeo ha criticat que l'increment dels impostos "no afavoreix l'economia productiva", a causa que "desincentiva les inversions i als emprenedors, així com el consum".

Per aquesta raó, va qualificar "d'injusta i antisocial" aquesta mesura, perquè "afecta a totes les classes socials amb independència de la seva renda, afectant, sobretot, a les classes mitges i als treballadors, i perquè, a més, no suposa un increment real de les prestacions socials, sinó que la pujada dels tributs fa perdre rendibilitat a les empreses i no genera renda disponible als ciutadans".

Per la seva banda, la parlamentària del PP Misericòrdia Sugrañes ha criticat el fet que Antich hi hagi assegurat que ha transmès a Madrid el seu malestar per la pujada de l'IVA i, tot i això, "no és capaç de votar aquesta Proposició no de Llei al Parlament, que tranmiti un missatge al Govern que l'increment d'aquest impost va en contra dels interessos de les Balears".

Molt contrària ha estat la posició del diputat del PSIB Josep Lluís Carretero, qui va recalcar que des de 2004, el Govern espanyol "ha rebaixat la pressió fiscal un 6% de mitjana a l'IRPF, mentre que va eliminar l'Impost de Patrimoni, va reduir cinc punts l'Impost de Societats i va aprovar deduccions pel lloguer d'un habitatge".

"PRESSIÓ FISCAL MÉS BAIXA QUE AMB AZNAR"

"Tot això ha suposat que la pressió fiscal a dia d'avui sigui més baixa que la que va deixar Jose María Aznar, ja que està al 32,8%, respecte del 33,9% del 2003, de manera que tan no dolent ho estem fent", ha destacat, i alhora ha assenyalat que la pressió fiscal espanyola és "sis punts inferior a la mitjana europea".

Alhora, va exigir als populars uns "mínims de coherència, serietat i rigor", a causa que, segons ha recordat, a l'últim debat de l'Estat de la Comunitat van presentar 300 esmenes, que d'haver-se aprovat, suposarien una despesa pública "de més de 400 milions d'euros", que només s'haguessin finançat amb impostos i endeutament "i resulta que el PP està en contra de les dues fórmules".

Per la seva banda, el parlamentari del Bloc Antoni Alorda ha afirmat estar d'acord amb la pujada de la pressió fiscal per aconseguir uns majors ingressos, de de cara a destinar-los a política social, sanitària i educativa, si bé es va oposar que els impostos que s'incrementin siguin les indirectes, com l'IVA.

A més, ha afegit que perquè el Govern incrementi els ingressos a través de la via dels impostos, cal potenciar la lluita contra el frau fiscal, mentre que, d'altra banda, va apostar perquè l'executiu, de la mateixa manera que ha fet amb les Canàries, també "compensi" a Balears amb alguna mesura conjuntural que millori la indústria turística davant de les "especials dificultats" que pot suposar l'increment de l'IVA a aquest sector.

Per contra, Tadeo ha insistit que una càrrega fiscal reduïda "afavoreix el creixement econòmic", però el Govern espanyol "fa tot al contrari per disminuir el dèficit públic creat en els últims tres anys, per a la qual cosa hauria de retallar la despesa pública i no pujar els impostos".

Així, el parlamentari popular ha recordat que països com Alemanya estan reduint la seva pressió fiscal per incrementar el consum i les inversions, mentre que a Espanya "tenim més impostos, més aturats i un creixement negatiu que no té un altre Estat europeu" i, lluny s'invertir aquesta situació, Tadeo ha criticat que el Govern espanyol pretén aprovar uns Pressupostos per al 2010 que "augmenten la despesa pública en 6.000 milions d'euros".

En similars termes s'ha expressat Sugrañes, qui ha recordat que l'última pujada de l'IVA del 15 al 17%, "no es va traduir en un augment de la recaptació, ja que s'ha reduït com a conseqüència d'un increment exponencial del frau fiscal".

"A MAJOR IVA MÉS ATUR"

"Un IVA que passa del 17 al 18% frenarà l'activitat econòmica i augmentarà l'atur en un moment en el qual hem perdut més de 30.000 afiliats a la Seguretat social", ha advertit, i alhora ha criticat la intenció del Govern d'augmentar l'IVA turístic d'un 7 a un 8%, quan els hotelers "han demanat una reducció fiscal".

Carretero va replicar que Espanya té un IVA "dels més baixos d'Europa" i va reiterar que amb l'augment dels impostos, tant directes com indirectes, "arribarem a una pressió fiscal molt semblant a la qual teníem en 2003, però amb més drets i prestacions socials i amb un estat del benestar més fort per fer de palanca de l'activitat econòmica i permetre la creació d'ocupacions".

Finalment, ha defensat aquestes mesures fiscals "molt moderades" de l'executiu central, a causa que, segons la seva opinió, "no seria just disparar el deute i el dèficit públic deixant una economia absolutament hipotecada a les generacions futures".