AMPL.- Turisme augmenta fins a 30 milions la inversió en promoció tot i que segueix sent "insuficient"

Actualizado: jueves, 5 noviembre 2009 15:46

El conseller lamenta que altres autonomies detenen fins a sis vegades més que Balears a promoció turística

PALMA DE MALLORCA, 5 Nov.. (EUROPA PRESS)

La Conselleria de Turisme, que ha vist reduït el seu pressupost per al pròxim exercici en un 5,3 %, augmentarà en més d'un 11 % la despesa destinat a la promoció turística de les illes, passant de 27 milions durant 2009 a 30 milions en 2010, una quantitat que continua sent "insuficient" comparada amb la d'altres Comunitats Autònomes com Andalusia o Canàries, que dediquen sis i quatre vegades més, respectivament.

Durant la seva compareixença a la Comissió parlamentària d'Economia i Hisenda, el conseller del ram, Miquel Nadal, ha manifestat que "si no podem gastar més, almenys es pot gastar millor", i ha remarcat tant l'esforç fet en la contenció de la despesa corrent del departament a l'hora de prioritzar les actuacions destinades que els consumidors finals coneguin els "punts forts" de les illes.

Així, malgrat que la Direcció General de Promoció Turística augmentarà fins a 30,5 milions d'euros, Nadal ha considerat que hauria de tenir una partida d'entre 40 i 50 milions d'euros per poder "competir en condicions d'igualtat" amb la resta d'autonomies.

El conseller també va posar èmfasi que, malgrat que la partida en Turisme suposa un descens del -5,3% respecte a la de l'any passat, més gran que el -4,5% que peca del total dels Pressupostos, és la primera vegada que la despesa en aquesta Conselleria té uns elements que han estat consensuat amb els agents econòmics i socials.

OBJECTIUS BÀSICS DE LA Conselleria

Alguns dels "objectius bàsics" que Turisme intentarà aconseguir durant el pròxim any seran la consolidació de la imatge i demanda turística cap a les illes, ampliar la desestacionalització de la demanda, adaptar les infraestructures a les futures exigències del mercat i procedir a una generació sostenible d'ocupació i d'ingressos cap al conjunt de la societat balear. De la mateixa manera, es posarà èmfasi en el necessitat d'aconseguir la sostenibilitat del sector.

Nadal ha subratllat la importància de diferents projectes com el Palacio de Congresos, que "neix d'una demanda tradicional" del sector i que fomentarà la ruptura de l'estacionalitat turística.

A més, ha destacat la remodelació integral de la Platja de Palma o el consorci mitjançant el qual es realitzarà la regularització d'entre 12.000 i 15.000 places turístiques que es troben fora d'ordenació a Mallorca i que atorgarà uns ingressos extra de 80 milions d'euros, quantitat que es destinarà a millorar la competitivitat de les empreses i les zones turístiques. Nadal va avançar que ja s'ha ingressat la regularització de 54, el que suposaria uns ingressos de més de 300.000 euros.

La plataforma tecnològica, d'altra banda, marcarà "un abans i un després" pel que fa als portals d'informació turística de la comunitat ja que implantarà una "nova forma de vendre turisme" i fer els processos de negociació a través de la xarxa. Aquesta, amb un pressupost total de 2 milions d'euros, busca ajudar als turistes a l'hora de programar els seus viatges.

PRESSUPOSTOS "POC AMBICIOSOS"

Per la seva banda, la parlamentària del PP Assumpta Vinent ha lamentat que aquests pressupostos siguin "poc ambiciosos" i "no contribueixin" a millorar la situació del sector. Alhora, ha avançat que el seu grup presentarà una sèrie d'esmenes amb l'objectiu que augmentin les partides destinades a l'Ibatur, Inestur i a promoció turística.

Alhora, ha criticat que s'hi hagi reduït a la meitat la inversió a Balears en aquest sector per part del Govern espanyol i que les campanyes de touroperadors hagin disminuït un 65 %.

La resta de grups parlamentaris es van mostrar satisfets pels "esforços" realitzats per la Conselleria davant de la reducció del pressupost. A més, el diputat del Grup Mixt, Josep Mayans, va interrogar al conseller sobre els projectes que s'han presentat per illes al Decret turístic.

DECRET "INSERVIBLE" A FORMENTERA

Sobre aquest aspecte, el titular de Turisme es va referir a una inversió de 15 milions d'euros en 22 projectes que s'han autoritzat "de manera exprés" i ha remarcat que la normativa ha quedat "inservible" a Formentera ja que l'illa té un "problema especial" que és que la major part del seu territori és espai protegit. Per aquesta raó, Mayans ha confiat que les esmenes al Decret millorin la seva aplicació a l'illa Pitiüsa.

Nadal també es va referir a les actuacions previstes per les empreses adscrites a la Conselleria com l'Institut Balear de Turisme (Ibatur), l'Institut d'Estratègia Turística (Inestur) o la Fundació per al Desenvolupament Sostenible de les Balears.

Així, ha assenyalat que els canvis estructurals que està patint el sector són destacables tant a nivell d'oferta, a causa de a la contínua aparició de noves destinacions, com a nivell de demanda, amb mercats cada vegada més "segmentats i exigents". Per aquesta raó, ha subratllat la necessitat que l'Ibatur actualitzi els seus sistemes de promoció posant èmfasi en la identitat pròpia de cada illa, així com que accions destinades que les companyies aèries ajudin a prolongar la temporada.

Els programes més destacats que desenvoluparà l'Ibatur serà el desenvolupament de la nova plataforma -100.000 euros-, una nova infraestructura de màrqueting -30.000 euros-, un programa de segmentació de mercat per producte turístic -2,4 milions-, actes promocionals dirigits al consumidor final -900.000 euros-, assistència a fires -3,9 milions-, viatges de familiarització -350.000 euros- i campanyes de promoció conjuntes -1,5 milions-.

Alhora, l'Ibatur contractarà publicitat en mitjans audiovisuals -4,25 milions-, donarà suport a a les entitats del sector amb 2 milions d'euros, signarà convenis amb els Consells, fundacions i Foments de Turisme -9 milions-, i desenvoluparà un sistema de col·laboració públic i privat -100.000 euros-.

D'altra banda, l'Inestur portarà a terme la seva activitat mitjançant les àrees de l'Institut de Qualitat Turística (IQT) -406.000 euros-, l'Institut d'Estratègia Turística (Imet) -8,6 milions d'euros-, i el Centre d'Investigació i de Tecnologies Turístiques de les Illes Balears (Cittib) -900.000 euros-. Entre tots aquests projectes destaca la firma d'un conveni amb la Universitat dels Illes Balears mitjançant el que s'impartirà el Màster en Turisme.

La Fundació, que té per objectiu promocionar les illes com destinació sostenible, farà diferents iniciatives en relació amb la millora de la finca de Son Real, així com diferents obres en Costa Nord.

"DESASTRE" PER L'AUGMENT DE L'IVA

D'altra banda, el conseller ha reconegut que l'augment de l'IVA suposarà un "desastre" per als empresaris turístics de les illes a causa de la "pèrdua de rendibilitat" que patiran. Tot i això, ha assenyalat que tant el president del Govern, Francesc Antich, com el secretari d'Estat de Turisme, Joan Mesquida, "pressionen a Madrid" tot i que "no és fàcil", ha indicat referint-se a la possibilitat de no aplicar aquesta mesura a les illes.

Finalment, referint-se a la situació turística de la resta d'illes, Nadal ha avançat que probablement la setmana que ve es tancarà l'aplicació d'un "pla urgent per a Menorca".