AMPL.- UM demana al Govern un exercici de "responsabilitat" i exigeix l'aprovació urgent del decret turístic

Actualizado: lunes, 26 enero 2009 16:31

PALMA DE MALLORCA, 26 de gener (EUROPA PRESS)

UM ha demanat avui l'Executiu autonòmic que realitzi un exercici de "responsabilitat" i aprovi en el pròxim Consell de Govern el decret llei de mesures urgents per a la renovació de la planta hotelera, que preveu l'agilitació administrativa dels tràmits burocràtics, de manera que els empresaris turístics puguin acollir-se com més aviat a les ajudes previstes en el Pla Renovi per impulsar l'economia.

Així ho han indicat en roda de premsa la portaveu de UM, Cati Julve, i el diputat i secretari d'organització, Josep Melià, els quals han emfatitzat que el decret no comportarà en cap cas un augment de les places hoteleres, i van criticar que en una conjuntura econòmica tan adversa no hi hagi hagut des del principi acord unànime al voltant a les bases del decret, que permetrà als hotelers iniciar les obres de reforma dels seus establiments sense necessitat d'obtenir una una llicència prèvia.

En lloc d'això, l'empresari haurà de signar una declaració de responsabilitat en la qual assumirà que compleix tots els requisits per emprendre les obres de modernització. Amb tot això, es persegueix que les obres i projectes de millora dels hotels es portin a terme abans del començament de la temporada turística, permetent als hotelers rendibilitzar les obres amb la màxima celeritat.

En aquest sentit, Josep Melià va ser molt explícit a l'assenyalar que si d'una banda el decret no preveu l'augment de les places hoteleres, ha remarcat que el text sí permet l'ampliació en horitzontal de l'ocupació de la parcel·la. Així, si un hotel vol construir un spa o una piscina climatitzada a fi d'augmentar la categoria o l'oferta de l'establiment, podrà fer-ho. És més, ha opinat Julve, "cal fer-ho si volem per a Mallorca un turisme i uns hotels de qualitat".

Respecte a les discrepàncies sorgides entre els socis del PSOE al Govern sobre el decret, des d'UM han afirmat que s'ha aconseguit el consens necessari perquè aquest document sigui aprovat "com més aviat". Segons ha afirmat Melià, la formació regionalista ha acceptat mantenir les altures reguladores fixades en cada municipi, tot i que manté la possibilitat d'augmentar el els paràmetres de volum i d'ocupació de la parcel·la.

En aquest sentit, Melià ha assenyalat que alguns establiments han esgotat els paràmetres urbanístics que amb la normativa actual no poden obtenir la llicència preceptiva per portar a terme ampliacions en la seva parcel·la, mentre que amb el ja conegut com a 'decret Nadal' els hotelers podran fer obres de modernització i a més si haver d'esperar tres mesos per obtenir la llicència prèvia. "Tota la burocràcia es redueix i es permet ampliar i millorar l'oferta, sense augmentar places", va puntualitzar.

Així, UM es nega a acceptar limitar a un percentatge determinat la possibilitat d'ampliar aquesta ocupació horitzontal. "Si posem més limitacions al decret, al final no servirà", va argumentar Melià, recordant que la normativa ha de seguir estant "oberta" a les necessitats particulars de cada hoteler.

Amb aquests avenços la formació que lidera Miquel Nadal considera que ni el Bloc ni l'administració insular i els ajuntaments haurien de mostrar cap objecció al decret, ja que en UM, ha assenyalat Melià, "hem assumit les limitacions que se'ns han demanat", i ha afegit que "tot el temps que perdem negociant és temps que perdem perquè Balears rebi els diners procedents del Pla Renovi".

EL DECRET IMPULSA LA CONTRACTACIÓ

El decret no conté a més cap element que vagi a rebaixar la normativa en aspectes com la "salubritat i salut laboral dels treballadors", ha prosseguit el portaveu parlamentari de UM en resposta a les demandes dels sindicats. Sobre aquest aspecte el Melià va incidir que amb l'agilitació de la tramitació per a l'execució d'obres i reformes s'està impulsant la contractació de mà d'obra, de manera que els beneficis són dobles.

Julve, per part seva, ha precisat que l'administració municipal revisarà sempre que les llicències que es concedeixin s'ajusten als paràmetres urbanístics establerts pel propietari de l'hotel en la seva declaració de responsabilitat. El decret millora l'actual normativa en el referent que "en un temps rècord" l'hoteler ha obtingut el permís per fer obres, permetent que tingui la planta hotelera modernitzada al començament de la temporada turística.

L'articulat del decret preveu mesures punitives si l'administració detecta un incompliment dels paràmetres urbanístics notificats, de manera que se sancionarà al propietari i se li paralitzarà l'obra de seguida.