Antich demana "sensibilitat" davant "els problemes que provoca la insularitat"

Actualizado: lunes, 18 enero 2010 17:34

PALMA DE MALLORCA, 18 Ene. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern, Francesc Antich, va apel·lar avui a la "sensibilitat" dels assistents a l'acte d'obertura del 'Vº Diàleg Territorial Europeu' davant "els problemes que provoca la insularitat", perquè considera que aquest factor provoca "importants desavantatges" per a la ciutadania balear que "minven la seva competitivitat i mobilitat".

Durant el seu discurs, el líder de l'Executiu autonòmic va posar èmfasi que les illes solen ser "territoris petits i fràgils que necessiten més atencions que el continent". Així, ha instat al públic que "es faci realitat l'article 174 del nou Tractat de Lisboa, que proclama que els territoris insulars seran objecte d'una especial atenció a totes les iniciatives polítiques de la UE".

Antich, qui ha reconegut que és "un honor" que aquest acte es desenvolupi en aquesta "terra cosmopolita i oberta al món", a més va incidir que les estratègies per sortir de la crisi han d'estar lligades a aspectes determinants com la configuració d'un nou model de creixement productiu sostenible, "un model sense excessos, que aposti pel coneixement, la innovació, la investigació i les noves tecnologies".

Aquest, va entendre, ha de ser "compartit, de respecte pel territori i per tot el patrimoni natural, i amb un important accent social". Tot i això, ha assenyalat que també es tracta de traçar un nou camí de valors cívics com la transparència, la solidaritat, la justícia o la igualtat.

D'altra banda, va fer referència a la "pertorbadora distància" existent entre les institucions europees i els ciutadans i ha apuntat que el protagonisme polític de regions i ciutats, així com les seves "iniciatives polítiques de proximitat", poden contribuir a "soldar aquesta esquerda que sovint amenaça la idea d'Europa".

Així, ha apuntat que la proximitat i el coneixement d'aquestes institucions constitueixen un "antídot per a la malaltia del desinterès i l'escepticisme" cap a Europa.

El líder balear ha recordat que fa un any i mig el Govern va signar amb els agents socioeconòmics el Pacte per la Competitivitat, l'Ocupació i la Cohesió Social, iniciativa que ha permès "configurar conjuntament una visió transversal de tot el relacionat amb el desenvolupament econòmic i social". "Mà a mà hem traçat un full de ruta que ens permet recórrer el camí per avançar en els temes clau per al benestar de la ciutadania: des del desenvolupament econòmic sostenible, fins a l'educació, passant per l'habitatge, la competitivitat, la innovació o el transport", va detallar.

Antich va agrair l'elecció de Mallorca com a seu d'aquests Diàlegs Territorials que organitzen conjuntament el Comitè de Regions i la presidència espanyola de la Unió Europea i ha apuntat que diàleg i territori són dos conceptes essencials a Balears que es troben entre els principals punts de referència de l'Executiu autonòmic. "Considero el diàleg, no com un instrument per aconseguir els objectius del nostre projecte polític, sinó com a part essencial i medul·lar del propi projecte".

Finalment, ha assenyalat que amb "perseverança, imaginació, cooperació i sentit comú" "sortirem endavant" i es podrà fer un "treball útil per als ciutadans". A més, ha conclòs el seu discurs assegurant que "sempre trobaran Balears a punt".