Antich i Grimalt deixen anar a aigües de Cabrera tres tortugues marines que han estat recuperades

Actualizado: jueves, 27 agosto 2009 17:52

El conseller de Medi Ambient avança alguns dels projectes per al Parc Natural després del traspàs de competències a la Comunitat


PALMA DE MALLORCA, 27 Ago. (EUROPA PRESS) - -

La Fundació Marineland va alliberar avui a l'illa de Cabrera tres tortugues marines recuperades a l'últim any, després d'haver estat trobades ferides a aigües de Mallorca, gràcies a un programa finançat per l'Executiu autonòmic, Marineland i la Fundació Aspro Natura.

A l'acte, que ha començat amb l'excursió en vaixell des de la Colònia de Sant Jordi a l'illa de Cabrera a les 09.30 hores, va comptar amb la presència del president del Govern, Francesc Antich, el conseller de Medi Ambient, Miquel Ángel Grimalt i el director general de Caça, Protecció d'Espècies i Educació Ambiental, Pere Ramon Bonet.

Finalment no va acudir a la tradicional 'solta' de tortugues cap membre de la Família Real, al contrari que va ocórrer l'any passat quan la reina, acompanyada dels seus néts Victòria Federica i Felipe Juan Froilán, va participar en aquesta iniciativa. En aquesta ocasió han estat Antich i Grimalt els encarregats de tirar a la mar les tres tortugues recollides per Marineland de l'espècie 'Caretta caretta' que es trobaven repartides en recipients diferents en espera de ser alliberades.

Minuts abans d'alliberar als tres exemplars, Antich va preguntar quin era la tortuga que li tocava a ell alliberar, a la qual cosa la biòloga de Marineland, Glòria Fernández, va respondre que "la gran". Un exemplar de 61 quilos aniomenada Godzilla a la qual el president del Govern va qualificar com una "bona peça". Antich va acompanyar literalment a la tortuga a la qual van treure entre dos biòlegs del recipient.

Glòria Fernández ha explicat que 'Godzilla' era un exemplar femella adulta al qual van trobar amb un ham en boca, que tan sols havia passada un mes al centre de cures ja que la seva intervenció ha estat ràpida i senzilla. Després, els biòlegs han explicat que les tortugues porten instal·lades unes plaques mecàniques amb un número, amb la finalitat d'identificar -les en el cas que siguin vistes o rescatades un altre cop.

A continuació, Antich va agafar la segona tortuga, un exemplar de 21 quilos anomenada 'Vera' que va haver de ser intervinguda per un traumatisme en la closca i que es va dirigir nedant cap als periodistes que eren a l'aigua fent el seu treball cosa que va provocar rialles i aplaudiments i va obligar a alguns periodistes a apartar-se perquè l'animal nedés al seu capritx.

L'última tortuga de nom 'Bárbara' de 21 quilos ha estat recuperada accidentalment per un pescador amb un ham que va haver de ser extret gràcies a cirurgia. Grimalt ha estat l'escollit per al seu alliberament. La biòloga ha advertit al conseller que Bárbara tènia "molt mal geni" a la qual cosa Grimalt va contestar fent broma "aquesta és la que em deixeu a mi" mentre la tortuga no parava d'aletejar nerviosa entre les mans del conseller.

PLANS DE FUTUR PER A CABRERA

Antich ha recordat que és la "primera vegada" que acudia a Cabrera des que el Govern gestiona el Parc Natural i ha assenyalat que amb aquesta visita es culmina un dels objectius del traspàs de competències, "fer un bon treball per protegir el medi ambient a Balears".

El conseller, per part seva, en relació amb els nous projectes amb els quals compte l'executiu després del traspàs -el juliol d'aquest mateix any-, ha assegurat que la nova gestió té com a objectiu prioritari establir un equilibri entre els usos públics que es poden fer del parc i el manteniment del bon estat de l'illa. Grimalt ha destacat que "la gent té moltes ganes de conèixer cabrera però que això ha de ser compatible amb la conservació natural".

Un altre dels objectius és el de reforçar el centre d'interpretació com eina d'educació mediambiental per als escolars i la ciutadania en general, amb la finalitat que l'illa sigui cada vegada més sostenible el centre tindrà 200 metres quadrats de plaques solars que s'instal·lessin en els pròxims mesos.

A més s'ampliarà la vigilància amb una nova embarcació que farà rondes nocturnes i el port tindrà un sistema d'amarratges útils perquè tot el món pugui beneficiar-se de "les meravelles naturals de l'illa". En aquesta línia el conseller ha declarat que "Cabrera vol potenciar-se com destí turístic sostenible" del nord de l'illa.

Alhora el conseller de medi ambient ha recordat que la solta de tortugues es produeix durant tot l'any però que aquesta "solta mediàtica" té com fi d'una banda conscienciar als ciutadans i als pescadors de la importància de la conservació d'aquests animals que "poblen els nostres mars" perquè no tirin plàstics ni embrutin les aigües i d'altra banda donar una imatge de sostenibilitat i de bon manteniment de l'entorn natural a Balears.

Grimalt ha remarcat que un dels motius de recuperació de les tortugues pot ser econòmic i ha afegit que a tots ens agrada que les nostres platges estiguin lliures de meduses i les tortugues contribueixen a mantenir l'equilibri de l'ecosistema marítim "ja que són depredadores i s'alimenten de meduses". Aquest motiu, ha dit Grimalt, "que pot semblar egoista beneficia enormement a la nostra economia, les platges sense meduses agraden però als turistes", ha conclòs.

"UNA INICIATIVA MERAVELLOSA"

Antich va qualificar de "meravellosa" aquesta iniciativa, gràcies a la qual, la Fundació Marineland ha recollit durant aquest any un total de 13 tortugues ferides de l'espècie 'Caretta Caretta', de les quals 4 han estat trobades mortes. La resta d'exemplars ha estat atès pels biòlegs de Marineland, els qui es van encarregar de recuperar les tortugues afectades per desnutrició i deshidratació, pneumònies i, en alguns casos, presentaven greus lesions internes després d'haver empassat plàstics o hams de palangre.

Marineland va alliberar durant l'any cinc tortugues a les quals se sumen les tres alliberades avui, un total de vuit exemplars. Actualment, després de la solta de tres tortugues aquest matí, només tres exemplars es troben en recuperació per després, ser alliberats a Cabrera.

A través del citat programa, la Fundació Marineland recull durant tot l'any exemplars de tortugues ferides de l'espècie 'Caretta caretta', algunes de les quals són trobades mortes, mentre que altres moren al centre. Per part seva, la resta d'exemplars que sobreviuen són atesos pels biòlegs de Marineland, els quals s'encarreguen de recuperar les tortugues.

En ocasions, els biòlegs es veuen obligats a amputar algunes de les aletes de les tortugues, després que aquestes quedessin estrangulades per restes de xarxes i plàstics. D'altra banda, també porten a terme intervencions quirúrgiques, amb la finalitat d'extreure a les tortugues els hams de palangre que solen quedar-se clavats en el seu coll o paladar.

A més, algunes de les tortugues recuperades i alliberades en el seu medi natural són equipades amb un transmissor via satèl·lit, que emet un senyal cada vegada que la tortuga puja a la superfície a respirar, fet que permet un seguiment detallat, precís i en temps gairebé real de la posició i rumb de les tortugues, amb la finalitat que els biòlegs de Marineland coneguin la seva distribució espacial i temporal al mediterrània al llarg de l'any.

Gràcies a aquests transmissors, la Fundació ha detectat que algunes tortugues alliberades a Cabrera durant els últims anys han arribat nedant fins al Nord d'Àfrica. Alhora, aquesta entitat fa una crida perquè aquelles persones que trobin ferides a una tortuga, mantinguin a l'exemplar, ja sigui viu o mort, en un lloc humit i fresc i cridin al 112, amb la finalitat que els biòlegs puguin estudiar-lo.