Arquitectes assenyalen a Antich que el termini perquè els habitatges protegits siguin lliures ha de ser "el més ampli"

Actualizado: miércoles, 6 febrero 2008 15:47

Corral opina que no es pot parlar de "crisis" ni "d'inseguretat jurídica"


PALMA DE MALLORCA, 6 Feb. (EUROPA PRESS) -

El degà del Col·legi d'Arquitectes de les Balears, Luis Corral, ha tralladat avui al president del Govern, Francesc Antich, la necessitat que els habitatges protegits que es posin al mercat conservin aquesta característica de protegits durant un termini de temps "el més ampli possible".

Corral i la resta de la Junta de Govern del Col·legi, s'han reunit avui amb Antich i amb el conseller d'Habitatge i Obres Públiques, Jaume Carbonero, per tractar diversos temes com l'esmentada llei, el suport dels arquitectes a una millora del sistema de finançament autonòmic i la cogestió aeroportuària, entre d'altres.

En declaracions posteriors als mitjans, Corral manifestà la "necessitat absolutament peremptòria" a Balears de tenir habitatge accessible per a tots, però confià que els recursos que s'estan generant mitjançant la llei impulsada per Carboner, amb l'obtenció de sòl barat per a HPO, "no quedin després en el res amb una ràpida integració en el sector de l'habitatge lliure".

"En altres Comunitats, el termini és molt més ampli o fins i tot la condició de protegida es manté tota la vida. També, el percentatge d'habitatge (obligatòriament protegit, en cadascuna de les promocions) és moltíssim més gran", declarà, afegint encara que el Col·legi coincideix amb el posicionament "clar i rotund" del Govern cap a l'habitatge protegit, amb una aposta "molt clara" pel règim de lloguer.

Pel que fa a la mesura prevista per Carboner de recórrer a sòl rústic de transició, Corral explicà que "aquesta situació que des del Govern es planteja com a últim recurs, s'està realment plantejant com a últim recurs, incidint per tant on han d'incidir, que és en sòl urbà i urbanitzable".

Precisament, sobre les discrepàncies sorgides sobre aquesta qüestió i entorn d'altres qüestions urbanístiques i d'ordenació del territori, el degà traslladà a Antich la "necessitat i conveniència que les discrepàncies es portin sempre als millors punts de trobada". Segons digué, coincideixen amb el camí iniciat pel president autonòmic de treballar per aconseguir "diversos aspectes de consens".

"És convenient perquè no siguin elements canviants d'una legislatura a l'una altra", apuntà. En aquest sentit, confià que aquesta situació "s'estengui a lleis bàsiques com seran la del sòl i del paisatge que s'estan gestant en el Govern".

"PARLAR D'INSEGURETAT JURÍDICA ESTÀ FORA DE LLOC SI HI HA CONSENS"

Preguntat per les queixes plantejades des del col·lectiu de promotors immobiliaris sobre la "inseguretat jurídica" que creen les iniciatives proteccionistes de les diferents institucions, el degà dels arquitectes considerà que "evidentment, en el moment en què hi hagi consens entre la majoria de les forces polítiques, pretendre parlar d'inseguretat, queda un poc fora de lloc".

Per a Corral, quan es produeixen queixes sobre la possible inseguretat jurídica, "s'entén en el sentit que els aspectes canviants no són favorables a alguns i sí a altres".

"NO HI HA CRISIS SINÓ UNA VOLTA A LA NORMALITAT"

D'altra banda, es referí a la "desacceleració" de l'activitat del sector de la construcció, reconeixent que s'ha produït una "caiguda important" en el nombre de projectes visats, que situa les actuals xifres és "situacions normals de 1999-2000", davant de la "situació excessiva" dels últims anys.

"No cal entendre en clau de crisis, que això s'ha acabat, sinó senzillament d'una volta a una normalitat en la qual no estàvem situats. Venim d'una situació d'excessiva activitat del sector i ara estem caient, anant, a situacions normals de desenvolupament edificatiu", declarà.

Segons explicà, aquest canvi "cal entendre'l com una desacceleració important als edificis per a habitatge, però hi ha altres factors com l'habitatge protegit que reben un impuls per part de Govern". També considerà que la bona marxa del sector turístic "activarà el sector".

Pel que fa a les conseqüències en el panorama empresarial i laboral d'aquesta desacceleració, Corral recordà que la Cambra de Comerç de Mallorca augura "una resituació, una selecció de situacions empresarials i professionals", admetent que "en el sector dels obrers també tindrà la seva repercussió".

Preguntat per si de cas comparteix l'opinió del president de la Cambra, Joan Gual, sobre un "excés d'especulació" els últims anys, Corral respongué que "indubtablement". "L'especulació afegida ve per l'excessiva alegria en les compres. Ara que els bancs es replantegen els crèdits d'una manera molt crua, aquest demanar més per allò que realment no cal pagar més, es refreda i es para", argumentà.

Finalment, indicà que una altra de les qüestions tractades amb Antich fou la sèrie d'actes previstos per celebrar el 75 aniversari del llavors Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i Les Balears, així com del 30 aniversari de la formació del Col·legi a les Illes de manera independent. El Govern, segons digué, col·laborarà en la realització de varis d'aquests esdeveniments.