El Bloc demana que el Parlament es manifesti per l'aclariment dels casos que estudia l'AN sense interferències

Actualizado: jueves, 9 diciembre 2010 18:42


PALMA DE MALLORCA, 9 Dic. (EUROPA PRESS) -

El Grup parlamentari del Bloc per Mallorca ha registrat una proposta de Proposició no de Llei (PNL) al Parlament en què demanen a la Cambra que es manifesti a favor de l'aclariment de les casos investigats per l'Audiència Nacional -referint-se a la mort del periodista José Couso, els vols de la CIA i els presos de Guantánamo- sense interferències del govern estatunidenc.

La iniciativa parlamentària ha estat presentada a la premsa pel diputat del Bloc Miquel Àngel Llauger, qui ha expressat la preocupació del seu grup després de conèixer-se, gràcies a les filtracions realitzades per WikiLeaks, les pressions que ha exercit el govern estatunidenc sobre l'espanyol en aquestes investigacions.

Llauger ha explicat que els casos de l'assassinat de la càmera José Couso, dels vols de la CIA i de Guantánamo investiguen possibles vulneracions dels drets humans, crims de guerra i contra la humanitat. El parlamentari ha apuntat que les revelacions de WikiLeaks indiquen que els poders executiu i judicial espanyols "estan patint o han patit pressions per part de l'ambaixada nord-americana".

Segons l'opinió de Llauger, aquestes suposades filtracions suposen "un dèficit democràtic molt greu" ja que, a més de suposar una interferència en els mecanismes de presa de decisions habituals, aquestes pressions s'exerceixen "al marge del coneixement públic".

Alhora, ha qualificat de "vergonyós" la possibilitat que "instàncies judicials i el Govern espanyol puguin haver cedit o puguin haver rebut pressions o mantingut una certa complicitat amb l'ambaixada nord-americana".

Llauger ha explicat que aquests crims estan regits per la jurisdicció universal, la qual ha estat retallada per permetre la investigació dels mateixos únicament quan hagués una connexió entre l'esmentat crims i el país que els pretén analitzar.

Segons Llauger, les filtracions de WikiLeaks referents als tres casos que investiga l'Audiència Nacional assenyalen que "poders de l'Estat, com ara el fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido; el fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Javier Zaragoza, o altres membres del Govern espanyol com ministres han procurat posar traves a aquestes investigacions".

"Han procurat l'arxiu dels casos, s'han oposat a la investigacions i, a més, ho han fet consultant contínuament amb l'ambaixada nord-americana", ha afegit.

Per al Bloc aquests fets són constitutius d'"una gravetat extrema", pel que demanaran al Parlament que es pronunciï sobre aquesta qüestió. La PNL que han presentat els nacionalistes, a més de sol·licitar l'aclariment d'aquests casos sense interferències alienes a la Justícia, demana que la Cambra balear rebutgi "qualsevol actuació tendent a impedir que aquestes investigacions segueixin endavant".

Cal recordar que els tres casos -Couso, vols de la CIA i Guantánamo- tenen el seu origen en el context de la invasió nord-americana de l'Iraq i la guerra internacional contra el terrorisme. Concretament, el cas Couso fa referència a la mort d'un operador de càmera a Bagdad a causa dels trets d'un tanc nord-americà. Segons els documents de Wikileals, el govern i la Justícia espanyola haurien mantingut una actitud de complicitat amb l'administració de George Bush per frenar les investigacions, assenyalen des del Bloc.

De la mateixa manera, ha ocorregut amb el cas dels vols de la CIA, sobre les detencions i trasllats de presoners que van realitzar de manera il·legal l'agència d'intel·ligència dels Estats Units, així com el cas Guantánamo, que investiga les tortures i altres violacions dels drets humans comeses al camp de detenció que els nord-americans mantenen a Cuba.