Botín constata que hi ha "molt menys atac especulatiu" a Espanya i subratlla la "solidesa" del sistema financer espanyol

Actualizado: viernes, 23 julio 2010 20:35

S'alegra "moltíssim" de la Llei de Caixes, perquè permetrà que aquestes entitats siguin "més forts" i puguin prestar més diners


PALMA DE MALLORCA, 23 Jul. (EUROPA PRESS) -

El president del Banco Santander, Emilio Botín, ha constatat aquest divendres que hi ha "molt menys atac especulatiu" a Espanya, el que demostra, segons la seva opinió, la "solidesa" del sistema financer espanyol, tal com ho posa de manifest el fet que "en l'última subhasta de deute públic espanyol, hagin invertit els asiàtics, com el Govern xinès".

Després de signar a Palma un conveni amb el conseller de Salut i Consum, Vicens Thomàs, per dotar els treballadors del futur Hospital de Son Espases de la targeta intel·ligent d'identificació personal, Botín ha manifestat que a l'últim mes, el sistema financer espanyol ha anat "millorant", fins al punt que el diferencial de deute públic entre Espanya i Alemanya se situa en 170 punts, quan "ha estat a 230 punts".

D'altra banda, ha considerat un "èxit" per a Espanya haver impulsat el test d'estrès, que es donarà a conèixer les 18.00 hores d'aquesta tarda pel comissari europeu d'Assumptes Econòmics, Olli Rehn, ja que suposa un exercici de "transparència colossal" el fet d'analitzar els 91 principals bancs europeus, entre els quals hi ha, vuit espanyols i 19 caixes d'estalvis.

"Aquest exercici que es fa a Europa és més exigent que el que es va fer amb la banca de l'Iran, mentre que l'exercici de transparència que fa el Govern central amb les 27 entitats financeres espanyoles és més exigent i complet que el que es fa a nivell europeu", ha recalcat el president del Banco Santander.

D'altra banda, ha reconegut que es "alegra moltíssim" de l'aprovació de la Llei d'Òrgans Rectors de les Caixes d'Estalvis (LORCA) que ha qualificat de "molt positiva", perquè, segons la seva opinió, va a permetre que aquestes entitats siguin "més forts", tenint en compte que van a poder "capitalitzar-se i administrar-se millor", alguna cosa que és "bo per al país", tenint en compte que seran "més sòlides" i podran prestar diners als ciutadans i a les empreses. Per aquesta raó, ha desitjat que les caixes i els bancs ho facin "molt bé", perquè és "el que ens interessa a tots".

Botín ha ressaltat que la banca espanyola i, en general, tot el sistema financer, "està a l'altura o en millor situació que qualsevol sistema europeu", a causa de, sobretot, a la "transparència" impulsada des de l'executiu central. Així, ha esperat que, a partir d'ara, a través dels test d'estrès, la UE "ens conegui millor" i no posi nota dolenta als bancs i caixes espanyoles respecte a la seva resistència davant de l'actual crisi, ja que "no ens la mereixem".

Per la seva banda, Thomàs ha recalcat que en qualsevol àmbit en la vida professional i econòmica, qui accepta i demana ser avaluat, tal com ha fet el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, amb els bancs i les caixes, és perquè "està convençut que les coses les fa raonablement bé i els resultats van a suposar una millora".

"Quan Zapatero ha demanat que el sistema financer fora avaluat va fer un exercici de responsabilitat i demostra que està tranquil i convençut dels resultats", ha tancat el conseller de Salut i Consum. En aquest sentit, Botín ha afirmat que "subscriu completement" les paraules de Thomàs.