Caixa Granada, Caixa Múrcia, Caixa Penedès i Sa Nostra signen el contracte que constitueix el seu SIP

Actualizado: jueves, 1 julio 2010 16:20

PALMA DE MALLORCA, 1 Jul. (EUROPA PRESS) -

Els presidents de Caixa Granada, Caixa Múrcia, Caixa Penedès i Sa Nostra van signar avui a Madrid el contracte pel qual les quatre entitats constitueixen el Sistema d'Institucional de Protecció (SIP), que donarà lloc al cinquè grup financer de caixes per volum de negoci, al sisè per volum d'actius i al quart per nombre d 'oficines.

La firma del contracte a la seu de la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA) es produeix després que els consells d'administració de les quatre caixes, reunits ahir, aprovessin el document de constitució, una vegada que la Comissió Executiva del Banc d'Espanya aprovés dimarts el pla d'integració, que tindrà una subscripció per part del FROB de participacions preferents convertibles en títols per valor de 915 milions.

Amb la firma del contracte, les quatre caixes compleixen el calendari que s'havien fixat i que ha començat el passat dia 2 de juny, quan els consells d'administració de les quatre entitats han aprovat el protocol per constituir el SIP que van rubricar, després, els presidents de les quatre entitats el dia 7 de juny.

El nou grup financer, que suma una mica més de quatre milions de clients, es converteix en el quart del sistema de caixes espanyol per fons propis, amb 3.855 milions d'euros de 'core capital'; el cinquè per volum de negoci, amb una mica més de 103.433 milions; el cinquè per resultats atribuïts, amb 228 milions; el sisè per volum d'actius, amb 73.055 milions i el quart, per nombre d'oficines, amb 1.703.

El nou Grup s'orientarà cap a un model de gestió eficient que permeti aprofitar les oportunitats existents al mercat, segons figura en el contracte.

El SIP està inspirat en un model de franquícies regionals líders, que reconeix el valor diferencial de preservar la identitat de cadascuna de les quatre caixes, que mantindran la seva personalitat jurídica, la seva marca, la seva lleialtat territorial i el seu negoci minorista, així com els seus propis òrgans de govern i la seva obra social, independents.

'BANC MARE NOSTRUM'

Així, les caixes tindran plena autonomia en la gestió de la respectiva obra social i cultural, tot i que en àmbits clau de negoci i gestió s'impulsarà una actuació homogènia sota el paraigua de la societat central, que operarà amb el nom de 'Banc Mare Nostrum'.

L'estratègia conjunta d'aquesta aliança permetrà incrementar en cinc anys els resultats globals en més del 30%, per arribar a més de 600 milions d'euros, i els actius en més d'un 10%, per arribar als 82.000 milions d'euros. Alhora, la ràtio d'eficiència arribaria el 2015 el 43%, mentre que 'core capital' se situarà per sobre del 8% en aquest any.

A més, les quatre entitats assumeixen la garantia recíproca de solvència i liquiditat, amb una obligació mútua d'assistència financera del 100% dels seus recursos propis.

El consell d'administració del grup, en què estaran representades les quatre entitats, tindrà 16 membres: cinc, en representació de Caixa Múrcia; quatre, en representació de Caixa Penedès; tres, en representació de Caixa Granada; dos, en representació de Sa Nostra i dos independents, seleccionats entre professionals de reconegut prestigi en el sector financer.

El president executiu del consell d'administració serà el president de Caixa Múrcia, Carlos Egea, mentre que el vicepresident serà Ricard Pagés, director general de Caixa Penedès i el secretari, Antonio Jara, president de Caixa Granada. El president de Sa Nostra, Fernando Alzamora, presidirà, al seu torn, la comissió d'auditoria.

La junta general d'accionistes estarà formada per les quatre caixes, en la qualitat d'accionistes de la societat central, les quals ostentaran els drets polítics derivats de la seva participació en el capital social.

Per al bon govern de la junta general, en els acords de major transcendència s'apliquessin les votacions amb majories qualificades reforçades, per al que es requerirà el 91% dels vots, mentre que per als acords rellevants es requerirà una majoria qualificada del 76% dels vots.

La Societat Central estarà participada en un 38% per Caixa Múrcia; en un 29% per Caixa Penedès; en un 19% per Caixa Granada i en un 14%, per Sa Nostra. Segons els terminis previstos, el SIP haurà de ser ratificat per les respectives assemblees generals, fixades, inicialment, per al setembre vinent.