Cardona declara demà imputat al TSJIB per la seva presumpta implicació en el cas Scala

Actualizado: martes, 20 abril 2010 16:30

També compareixerà l'empresari que va implicar al diputat del PP dins de la presumpta trama de corrupció ordida entorn del CDEIB


PALMA DE MALLORCA, 20 Abr. (EUROPA PRESS) -

El diputat del PP al Parlament, Josep Juan Cardona, està citat a declarar demà en qualitat d'imputat davant del magistrat de la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia (TSJIB), Antonio Capó, en el marc de la causa que investiga la presumpta trama de corrupció ordida la passada legislatura al voltant al Consorci de Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears (CDEIB), procediment conegut com a cas Scala.

Juntament al parlamentari està previst que comparegui, també com encausat, l'empresari i exregidor del PP a Lloseta, Felipe Ferré, qui ha arribat a un acord amb la Fiscalia per col·laborar i confessar els fets que s'investiguen en aquest cas, de cara a aconseguir futures atenuants. Mentrestant, també està esmentada demà, tot i que en qualitat de testimoni, la magistrada de la Sala Civil i Penal i advocada de la Comunitat Autònoma durant la passada legislatura, Felisa Vidal.

La declaració de Cardona tindrà lloc després que la màxima instància judicial de les illes assumís el mes de gener passat les competències per instruir el cas i sol·licités el complex sumari a la titular del Jutjat d'Instrucció número 4, Piedad Marín, fins aleshores encarregada de la causa. La jutgessa, en una extensa exposició raonada elevada al TSJIB, fonamentava la seva petició en la condició d'aforat de Cardona i en l'existència de "nombroses dades incriminatoris" contra l'imputat, per a qui podrien decretar-se mesures cautelars en el cas que així ho sol·liciti la Fiscalia.

Precisament, l'exconseller de Comerç, Indústria i Energia, assistit pel lletrat Josep Zaforteza, ha estat citat a declarar el passat 23 de setembre per Marín tot i que ha demanat no comparèixer a l'al·legar que pel fur que pesa sobre ell el seu interrogatori havia de tenir lloc davant del TSJIB. Fins aquell moment, Cardona ja havia prestat declaració dues vegades davant del Jutjat per ser òrgan competent per encarregar-se de les primeres diligències.

En concret, en el marc d'aquesta causa s'investiguen els presumptes delictes de malversació de cabals públics, prevaricació, negociacions prohibides, falsificació documental, suborn i frau a l'Administració, que haurien estat comesos a través de la presumpta trama dirigida per l'exgerent del CDEIB, Antònia Ordinas, per beneficiar a empreses de persones pròximes i que hauria suposat el desviament d'uns cinc milions d'euros públics.

Sobre això, en l'exposició que Marín va traslladar al TSJIB, a la qual va tenir accés Europa Press, la magistrada determinava que durant la passada legislatura, Cardona -llavors conseller de Comerç-, l'exdirector general de Promoció Industrial, Kurt Viaene, i Ordinas es van apoderar de part dels fons d'aquest consorci públic "llocs de comú acord i guiats per l'ànim de lucre".

PAPER "DOMINANT" DE CARDONA

La jutgessa postulava que la via utilitzada per desviar els cabals públics ha estat l'adjudicació de contractes directament "sense observança alguna de les normes del procediment" a societats en les quals Cardona, Viaene i Ordinas tenien participació així com a persones pròximes, els qui per a això els pagaven un percentatge o comissió. Unes actuacions que s'han produït sota el paper "dominant" de Cardona en el funcionament i activitat del CDEIB, segons Marín.

Per determinar aquests fets, les declaracions tant d'Ordinas com de Felipe Ferré, soci de les mercantils Comarca Global Consulting i Gurmet & Boutique Islands -adjudicatàries de contractes del CDEIB- van contribuir a les investigacions. I és que l'exregidor va implicar, entre d'altres exalts càrrecs, a Cardona, a Viaene i fins i tot a l'expresident del Govern, Jaume Matas -qui està en llibertat sota fiança de tres milions d'euros en el marc del cas Palma Arena-, malgrat que Cardona va negar les acusacions abocades contra ell.

DESIGNACIÓ INICIAL DE FELISA VIDAL COMO INSTRUCTORA

Cap recordar que la Sala Civil i Penal va designar ponent de la causa al magistrat Francisco Javier Muñoz, mentre que com instructora havia estat designada inicialment la jutgessa Felisa Vidal, que va proposar a la Sala la seva abstenció perquè considera que concorrien sobre la seva persona motius establerts a la Llei Orgànica del Poder Judicial, de manera que finalment ha estat nomenat instructor el magistrat Antonio Capó.

El procediment ha començat el 29 de setembre del 2008 a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció, que va interposar una querella per investigar les presumptes irregularitats comeses des del CDEIB i que podria haver suposat una malversació de fons per valor de més de cinc milions d'euros. El Ministeri públic ha obert diligències arran d'una denúncia interposada pel Govern, que va detectar anomalies en la justificació dels comptes del consorci.