Casas reclama la creació d'una escola de doctorat internacional durant l'acte d'inauguració de l'any acadèmic

casas
CAIB
Actualizado: jueves, 23 septiembre 2010 19:40

Destaca que, per cada euro que l'administració destina a finançar a la UIB, aquesta torna 3,7 euros a la societat


PALMA DE MALLORCA, 23 Sep. (EUROPA PRESS) -

La rectora de la Universitat dels Illes Balears (UIB), Montserrat Casas, ha reclamat durant l'acte d'inauguració de l'any acadèmic la creació d'una escola de doctorat internacional que compti amb la participació d'empreses innovadores i que faciliti la inserció dels doctors en teixit empresarial de la comunitat.

Segons ha subratllat, el doctorat deu convertir-se al "centre del triangle del coneixement", així com en una "eina bàsica" per als investigadors en formació. En aquest sentit, també ha remarcat que "tot i la falta de finançament" amb la qual compte la universitat, durant aquest curs es mantindrà l'oferta de postgrau prevista, ja que aquesta formació especialitzada permet als joves incorporar-se al mercat de treball amb majors "garanties d'èxit".

Casas ha posat èmfasi també a l'impacte econòmic que té la UIB a l'entorn de les illes i ha indicat que, segons un estudi fet per l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques, els estudiants de la universitat balear tornen a la societat 3,7 euros per cadascun que l'administració pública destina al seu finançament. Aquest fet posa en evidència, ha subratllat, que l'educació és "una bona inversió, i no un simple despesa, com alguns s'obstinen a mantenir".

Segons la rectora, la recuperació de l'actual crisi econòmica s'haurà de fonamentar en el coneixement. Tot i això, la innovació, ha indicat, "va més enllà de la creació de nous productes i serveis, ja que ha de ser capaç de generar noves maneres de pensar en tots els àmbits del coneixement".

Una estratègia basada en la innovació, ha assenyalat, no només canviarà l'economia, sinó que també modificarà la societat i contribuirà al creixement econòmic sostenible i la creació de nous llocs de treball. Alhora, ha considerat imprescindible establir relacions de cooperació amb universitats i centres d'investigació -tant públics com privats- perquè "ens facin més competitius i ens converteixin en el motor del creixement de la nostra comunitat autònoma".

COSES QUE "QUEDEN PER FER"

Casas també s'ha referit a altres "moltes coses" que encara "queden per fer" com substituir l'edifici prefabricat per un centre de postgrau internacional, fer el campus més atractiu, resoldre la falta d'espai de la biblioteca o incrementar les possibilitats d'allotjament i serveis.

En aquest sentit, ha reconegut que els diners públics no és sempre cal per tirar endavant ja que hi ha coses que es poden resoldre mitjançant la iniciativa privada, "però sí que ens fa falta la complicitat de totes les administracions per portar-les a terme", ha afegit.

"No ens podem permetre el luxe de perdre una generació de joves investigadors ben formada". "Necessitem una UIB forta per respondre als reptes del món globalitzat. Una universitat que sigui un centre de referència, impulsora de la innovació i de la difusió del coneixement", ha destacat la rectora.

"ANTÍDOT" CONTRA LA CRISI

Per la seva banda, el president del Govern, Francesc Antich, ha remarcat també que la UIB és "un dels millors antídots" per afrontar la situació de crisi econòmica mundial.

Alhora, ha anunciat que l'executiu mantindrà la convocatòria d'ajudes complementàries de mobilitat internacional per a l'alumnat que cursa part dels seus estudis en institucions estrangeres, donant la "màxima prioritat" a les estades a l'Eurocampus Pirineu Mediterrània.

A més, el Govern continuarà col·laborant amb el Ministeri d'Educació en el programa que permet l'exempció del pagament de matrícula als titulats universitaris d'entre 25 i 40 anys que es trobin en desocupació, i cursin postgraus a la universitat.

El president autonòmic també ha assenyalat que durant aquest curs es posarà en marxa el seguiment de les titulacions oficials per part de l'Agència de Qualitat Universitària de les Balears, que pretén ser un control per assegurar que les titulacions es podran acreditar davant de l'Agència Nacional d'Avaluació en la Qualitat i Acreditació (Aneca).

Durant l'acte d'obertura de l'any acadèmic, en què van estar presents altres autoritats com les presidentes del Parlament i del Consell, Aina Rado i Francina Armengol, respectivament, així com representants de les diferents formacions polítiques, també es va procedir a la lectura d'un resum de la Memòria del curs passat i una lliçó inaugural sobre Dret Civil a càrrec del doctor José Ángel Torres.