Un centenar de metges es concentren a Balears contra l'ampliació de la jornada laboral a 65 hores

Actualizado: lunes, 15 diciembre 2008 14:08

PALMA DE MALLORCA, 15 de desembre (EUROPA PRESS)

Un centenar de metges es van concentrar avui a les 10.00 hores davant els hospitals de Son Dureta i Son Llàtzer, a Palma, per protestar contra l'ampliació de la jornada laboral fins a les 65 hores setmanals, una mesura que es votarà al .Parlament Europeu aquest dimecres, després de què el passat 10 de juny els ministres de Treball i Benestar Social de la UE adoptessin un resolució en aquest sentit.

Les concentracions es van produir de manera simultània en centenars d'hospitals d'Espanya i Europa, ja que la directiva europea preveu mesures especialment "injustes" pels metges, com per exemple, no computar com jornada laboral les hores que aquests professionals estiguin de guàrdia als hospitals sense atendre pacients (anomenada guàrdia inactiva). Malgrat el Govern espanyol s'ha mostrat contrari a aquesta mesura, "és impossible fiar-se dels polítics, i una vegada aprovada a Europa, Espanya pot aplicar-la d'igual manera", va explicar el secretari general del Sindicat Mèdic (Simebal), Isidro Torres, a Europa Press.

Una altra de les mesures que preveu la directiva és que el treballador pugui pactar lliurement amb l'empresari el nombre d'hores treballades, que podrà superar les 48 hores, i arribar fins a les 60 en els casos generals (65 per als metges), una mesura que ja s'aplica al Regne Unit i que a Espanya és vista, segons va afirmar el ministre de Treball, Celestino Corbacho, com un "reculada" a l'agenda social.

En aquest sentit, Torres va puntualitzar que en el cas dels metges "és molt pitjor", perquè la qualitat assistencial es pot veure "greument perjudicada", i a diferència d'altres col·lectius professionals, "nosaltres treballem amb persones".

Els metges que es van concentrar en els dos principals hospitals de les Balears portaven pancartes en les quals podia llegir-se: "Treballen els polítics 65 hores a la setmana?". En aquest aspecte, Torres va opinar que alguns polítics són uns "perfectes inútils que no saben el que és un metge" i va afegir, "en quin cap sensat cap que un metge pugui fer una jornada de 65 hores setmanals?".

L'ampliació de la jornada suposarà un "risc" per a metges i pacients, a més de "penalitzar els nivells de qualitat aconseguits fins avui", va postil·lar.

El Simebal qualifica la reforma laboral prevista com "decimonònica i lesiva tant per als drets dels facultatius com per als propis pacients", i argüeix que la fatiga provocada per llargues jornades de treball pot perjudicar l'atenció assistencial i veure's minvada la qualitat del servei.

En conclusió, el Simebal remarca que el màxim d'hores setmanals, guàrdies incloses, no ha de superar les 48 hores en còmput semestral; que les guàrdies físiques han de ser considerades al complet com temps de treball; i que procedeix abolir la clàusula que faculta a treballar fins a 65 hores. Finalment, incideix en què després de cada guàrdia el professional ha de descansar, com succeeix ara, i no continuar amb la seva jornada ordinària, tal com preveu la nova directiva europea.