El Centre Meteorològic preveu forts vents i pluges intenses per al divendres després d'una lleu millora demà

Actualizado: martes, 25 noviembre 2008 16:25

La cota de neu se situa avui en els 800 metres d'altitud, però pujarà fins els 1.000 metres en els pròxims dies

PALMA DE MALLORCA, 25 de novembre (EUROPA PRESS)

El Centre Meteorològic de Balears preveu forts vents i intenses pluges sobre les illes per a divendres que ve, després d'una lleu millora en les condicions demà, respecte al comportament atmosfèric d'avui, caracteritzat per les precipitacions, que en alguns casos van ser de neu per sobre dels 800 metres d'altitud, pel que van afectar a la Serra de Tramuntana, a Mallorca.

Segons va explicar el director del centre, Agustí Jansà, l'alerta groga declarada avui a Balears quedarà aixecada a última hora d'aquesta tarda, com a mínim, pel que fa als vents i la pluja --no així a les condicions costaneres--, per donar pas a una jornada de demà que se seguiran registrant xàfecs, tot i que seran de caràcter moderat, segons les previsions. Per donar pas, a partir de dijous, a "un altre empitjorament", va assenyalar.

Jansà va aclarir que divendres que ve la cota de neu es remuntarà fins a 1.000 metres d'altitud, però, en canvi, les pluges i els vents seran especialment forts, pel que es tornarà a activar l'alerta groga en tota la Comunitat Autònoma; residents de la qual van veure en les últimes hores caure el mercuri fins a "sis graus", ja que les temperatures màximes registrades ahir van ser de 18 graus, mentre que avui "no han passat de 12 graus", va puntualitzar.

El meteoròleg va explicar que, en el matí d'avui es van registrar vents de fins a 55 quilòmetres per hora a Menorca, que arribaren als 75 km/h en el Far de Capdepera (Nord de Mallorca), amb mar grossa en els dos casos. Al mateix temps, les precipitacions arribaren als 26 litres per metre quadrat en Lluc (Escorca), 24,5 litres a Sa Pobla i 24 litres a Capdepera; tot i que també va destacar els cinc litres recollits en tan sols 10 minuts a Sa Pobla.

Pel que fa a les columnes vistes ahir des de terra i sobre el mar a Mallorca, Agustín Jansà va aclarir que, si es parla amb propietat, es tractava en realitat de 'trombes marines', que "són la versió benigna dels tornados" --'cap de fibló', segons la denominació local--, perquè en poques ocasions toquen terra i, quan això ocorre, es desfan sense majors conseqüències.

Pel que fa als remolins que sí comporten perill, el director del Centre Meteorològic de Balears va explicar que "és difícil que es donin, perquè només ocorren amb tempestes molt organitzades", com la que va assolar Palma el setembre del 2007.