El Congrés aprova per unanimitat el nou Règim Disciplinari de la Policia que inclou el mobbing com falta greu

Actualizado: jueves, 25 marzo 2010 15:07

El diputat per les Balears José Manuel Bar defensa la iniciativa i Tardà es felicita perquè es respectin els drets lingüístics

MADRID, 25 Mar. (EUROPA PRESS)

El Ple del Congrés dels Diputats ha aprovat avui per unanimitat el Projecte de Llei Orgànica del Règim Disciplinari del Cos Nacional de Policia. Una de les principals novetats de la nova reglamentació --que necessitava el suport d'una majoria absoluta de la Cambra-- és la introducció de la figura de la persecució laboral, coneguda com a 'mobbing', que serà sancionat com una falta "greu". Ara aquesta iniciativa continuarà la seva tramitació al senat.

El nou reglament ha estat defensat a la cambra baixa en nom del Govern pel ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, qui va incidir que "entre tots" s'ha elaborat un nou règim disciplinari que a ell es "manté l'equilibri entre els drets dels agents i les exigències quan els poders no s'apliquen adequadament".

"Espero que amb l'aprovació d'aquest projecte les forces de Seguretat quedin dotades d'un règim disciplinari que els permeti afrontar amb rigor i seguretat jurídica els reptes del futur i l'assoliment del seu objectiu, que no és un altre que el de protegir als ciutadans", ha explicat Rubalcaba.

A més, entre els aspectes fonamentals d'aquesta nova s'inclou l'aplicació d'un règim específic d'incompatibilitats per als policies a segona activitat sense destí, o l'obligació de tenir com informació reservada aquella que formi part dels expedients dels agents.

Altres dels principals punts sobre els quals es va aconseguir l'acord és el de considerar com falta disciplinària contravenir greument les normatives de regs laborals posant en risc la vida de companys o subordinats. També es considera com falta disciplinària l'omissió de tramitar qualsevol sol·licitud, reclamació o queixa relacionada amb el servei.

Els grups van pactar també avui per unanimitat una esmena transaccional per la qual es reconeix el dret dels agents de tornar de manera fraccionada les retribucions bàsiques rebudes durant el període en el que s'hagi romàs sancionat de manera provisional. Fins ara, quan una sanció es convertia en definitiva, els agents eren obligats a tornar les retribucions rebudes automàticament.

Per al diputat del PP, Ignacio Cosidó, l'aprovació d'aquest projecte, en què "s'ha arribat al consens perfecte, desmenteix el mite que el PP exerceix una oposició del 'no a tot'". "El consens demostra que la crítica dura que mereix el Govern és compatible amb el suport a projectes en els quals estan en joc els drets dels ciutadans", ha afegit.

Ha considerat que les negociacions al parlament han "aconseguit millorar el text que va remetre el Govern" i ha recordat amb gratitud cap a la resta dels grups que, "de les 29 esmenes presentades, s'ha arribat a un acord en més de la meitat". "Recolzem aquesta Llei perquè estem davant d'un Projecte de Llei que s'assembla més a l'últim que ha aprovat el PP, que a l'últim que ha aprovat el PSOE", va sentenciar.

ASSASSINAT PER ETA

El portaveu del PSOE, José Manuel Bar va començar la seva intervenció provocant els aplaudiments de tota la Cambra al recordar a l'agent francès assassinat la setmana passada per ETA, "senzillament, un dels nostres". A partir d'aquí, ha defensat la llei aprovada avui com una prova de la confiança dels ciutadans en la policia. "L'hem fets entre tots", ha postil·lat.

Segons ha dit, "calia una regulació específica i integral". "Nostra policia no pot abstreure's a les noves realitats", ha indicat, i alhora ha defensat la inclusió de "novetats notables" així com "l'aproximació a les normes del conjunt de la funció publica, eliminant així injustes desavantatges".

El diputat d'EU, Gaspar Llamazares, va anunciar el suport del seu grup al projecte ja que, segons ha dit, "és una Llei que venia molt pactada i acordada amb els sindicats policials i amb informes favorables del Consell General del Poder Judicial i la Fiscalia". "Aquest règim disciplinari respon a les necessitats de la policia a la qual consolida com un bon servei als ciutadans", ha afegit .

Per part d'ERC, Joan Tardá, va reiterar el suport del grup i va centrar la seva intervenció a felicitar al ministre Rubalcaba perquè no hagi calgut esmenar l'article 7 del text "relatiu a les faltes molt greus sobre la vulneració del drets lingüístics". "Per aquesta raó, no em fan mal peces a felicitar-lo i felicitar a tots els ciutadans gallecs, bascos i catalans que, durant anys i anys, quan han entrat a una comissaria han estat capaços d'assumir la voluntat de defensar els seus drets lingüístics", ha afegit Tardá, qui ha demanat més recursos per formar als aspirants a policia en aquests valors.

PNB, UiPD, CiU

El diputat del PNB, Emilio Olabarría ha assegurat que si hagués de definir d'alguna manera el projecte diria que és benevolent, tot i que ha matisat que, en alguns punts, "l'enduriment que s'ha aplicat pot fins i tot entrar en col·lisió amb el Tribunal Constitucional, però és una bona llei i consensuada".

En representació del grup Mixt, la diputada d'UPiD va sortir a la tribuna per "la importància del que s'aprova avui". "És una d'aquestes ocasions en les quals m'ha donat gust treballar en ponència, els policies necessitaven que el seu règim disciplinari tingués un major rang", ha opinat.

La diputada de Ciu Mercè Pigem també es va sumar al suport general i ha defensat que aquesta reforma es produeix "després de dues dècades sense modificacions". "S'emmarca en un procés més ampli de reforma de les Forces de Seguretat, que inclou també millores retributives i de les condicions de seguretat, així com a millors mitjans materials", ha recordat.