Consell.-El Govern aprova una Llei que equipararà els drets dels passatgers de transport marítim amb els de l'aeri

Actualizado: viernes, 20 noviembre 2009 16:16


PALMA DE MALLORCA, 20 Nov. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Govern va aprovar avui el Projecte de Llei d'Ordenació del Transport Marítim de Balears, que equipararà amb un règim semblant els drets dels passatgers d'aquest àmbit amb els del transport aeri, sobretot en matèria d'assistència o compensacions en cas d'incompliment de servei, com retards i cancel·lacions.

En roda de premsa posterior, el conseller de Mobilitat i Ordenació del Territori, Biel Vicens, ha explicat que aquesta Llei establirà així una normativa relativa a drets i deures dels viatgers seguint els criteris fixats per la UE. Segons ha explicat, permetrà "reglamentar" aquest àmbit després de 26 anys de tenir competència en aquesta matèria, especificada a l'article 30.6 de l'Estatut d'Autonomia.

Alhora, permetrà al Govern fixar quines línies són "indispensables" per al servei marítim interilles -línies bàsiques per satisfer les necessitats de comunicació- i, en el cas que es demostri insuficiència de servei en connexions i freqüències en aquestes línies bàsiques, podran establir-se declaracions d'obligació de servei públic. En últim extrem, va recalcar Vicens, podrà establir-se una contractació de servei públic, en aquest cas temporal i amb exclusivitat d'operador.

El conseller ha assenyalat alhora que es fixen les potestats administratives de control i sanció en transport marítim entre illes, i alhora s'establirà el Registre Balear de Navilieres, el que permetrà a l'administració autonòmica tenir coneixement detallat de les línies de transport, les empreses, la capacitat dels serveis, entre d'altres aspectes.

Un altre dels punts de la Llei se centra en la importància del medi marí sobre els recursos econòmics, turístics i de qualitat ambiental a Balears, i preveu que el servei de transport marítim es podrà veure condicionat quan calgui protegir aquest mitjà pel que fa a contaminació i altres aspectes. Tot i això, únicament es tracta d'una previsió general, "però suficient per poder legitimar mesures específiques si calguessin", va puntualitzar Vicens.

El titular de Mobilitat ha destacat així que la Llei estableix el marc jurídic general en el qual es concilia la llibertat de prestació de servei de transport marítim (atenent als principis de liberalització del transport marítim a la UE) amb la necessitat de comptar a les illes d'un transport marítim regular de passatgers i mercaderies "suficient i eficaç, que garanteixi la integració territorial, social i econòmica de Balears".

En concret, el projecte de llei consta de 43 articles, cinc capítols (disposicions generals, règim de prestació de transports marítims, règim particular amb finalitat turística o recreativa, drets i obligacions dels passatgers, potestats administratives de control i sanció) i també dues disposicions addicionals, dues transitòries i tres finals i una derogatòria.