El Consell presenta una demanda contra l'Ajuntament d'Escorca per la concessió il·legal de la llicència en Es Guix

Actualizado: miércoles, 3 septiembre 2008 14:37

PALMA DE MALLORCA, 3 Sep. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Mallorca ha presentat un recurs contenciós administratiu per impugnar la llicència que l'Ajuntament d'Escorca va atorgar per urbanitzar la zona d'Es Guix, on es preveia la construcció de més de 700 places plurifamiliars i afectava a deu hectàrees en plena Serra de Tramuntana. La demanda va ser presentada ahir davant dels jutjats perquè considera que es van produir irregularitats en la concessió del permís.

En roda de premsa, la consellera de Territori de la Institució insular, Maria Lluïsa Dubon, ha afirmat que els serveis jurídics del Consell han detectat en els últims mesos que la llicència es va atorgar de manera irregular, després que el consistori d'Escorca al·legués que el terra sobre el qual se n'anaven a iniciar les obres era urbà, al disposar, segons defensaven, dels suficients serveis -canonades, clavegueram o fanals- que ho avalaven.

Tal com va recordar, en 1991, amb l'aprovació de la Llei d'Espais Naturals, el terreny va ser catalogat com sòl rústic protegit, mentre que en 1993 l'Ajuntament va demanar al Consell la desclassificació del solar per convertir-lo en urbà, "enganyant" a l'Administració supramunicipal, al justificar que la zona ja comptava amb els serveis adequats que es requereixen perquè un terra pugui ser urbà.

Tot i això, en anys posteriors l'Ajuntament va ser reclamant subvencions a la Institució insular per instal·lar serveis a la zona, el que va aixecar les sospites del Consell, malgrat que el municipi havia al·legat anteriorment que Es Guix ja disposava d'aquests recursos. En total, se li van concedir ajudes per valor de 637.619 euros a través del Pla d'Obres i Serveis (POS) del Consell, "procedents de diners públics".

"Un procediment totalment pervers ja que eren accions premeditades", va manifestar Dubon. Tal com va apuntar, un estudi encarregat fa un any a la Universitat de les Illes Balears (UIB) i el treball dels serveis jurídics del Consell, han permès detectar que els recursos que des d'Escorca es va assegurar que havia en Es Guix, eren "antics i inutilitzables", i que per tant no havia d'haver estat desclassificat.

En el cas que la justícia es pronunciï a favor de la demanda presentada ahir pel Consell, això permetrà avalar la decisió del Consell de modificar puntualment el Pla Territorial de Mallorca (PTM), per procedir a la desclassificació completa de la urbanització d'Es Guix i evitar així la construcció en l'enclavament, a més d'imposar nous requisits per desenvolupar les Àrees de Reconversió Territorial (ART).