El Consell preveu que l'estat de la carretera d'Andratx estigui solucionat en un termini d'entre dos i tres mesos

Actualizado: miércoles, 10 marzo 2010 15:30

La Unesco valida la candidatura de la Serra de Tramuntana a patrimoni mundial com paisatge cultural

El Consell de Mallorca autoritza 362.000 euros a les associacions de la tercera edat per al pagament dels lloguers de locals


PALMA DE MALLORCA, 10 Mar. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Mallorca ha informat avui que elaborarà un decret d'emergència perquè l'enfonsament al quilòmetre 106 de la carretera que uneix Andratx i Estellencs es pugui solucionar de manera segura mitjançant un sistema de contenció de les masses de la muntanya, actuació que preveu que pugui estar conclosa entre els pròxims dos i tres mesos i pressupost de la qual oscil·laria entre els 500.000 euros i el milió d'euros.

El vicepresident de la institució, Antoni Alemany, ha indicat que des del Consell "no veiem cap solució provisional". A més, ha explicat que, malgrat que els "primers moviments" en la via van sorgir el mes d'octubre passat, no ha estat fins a finals de febrer fins que els tècnics van determinar que la situació era "greu", de manera que no es tractava d'unes simples esquerdes, sinó que "la muntanya es movia i se n'anava per a a sota".

Així, ha assenyalat que dilluns passat es va enfonsar una primera placa de la muntanya però que existeixen dos més i més profundes que es troben en "la mateixa situació". Per aquesta raó, ha remarcat la importància de "veure si es poden parar" aquestes dues plaques, actuació que únicament es pot portar a terme mitjançant "tècniques molt especials".

En el cas que no fos possible recuperar el traçat antic de la carretera, Alemany ha declarat que s'hauria de fer un nou. Durant aquesta setmana els tècnics treballaran per "estabilitzar el terreny" per a, després, poder saber "la profunditat de les masses que es poden moure". Tot i això, el temporal pel qual passen les illes "empitjora" la situació.

"Estem treballant per estabilitzar el terreny però caldrà fer una obra d'especialista mitjançant uns sistemes que aguanten la muntanya", ha explicat. En aquest sentit, ha destacat que la zona té una sèrie de dificultats ja que hi ha una "pendent molt gran".

NO OBRIR UN ACCÉS "SENSE GARANTIES"

El vicepresident ha reconegut que aquesta solució és "a mitjà termini" perquè una actuació "provisional porta el mateix treball que fer-ho bé". "No podem obrir un accés sense garanties", ha remarcat.

Alemany ha manifestat que la segona i la tercera placa "es podrien subjectar a la muntanya" però el problema resideix que "no para de ploure", el que empitjora la situació i "esperem arribar a temps". "El truc està a subjectar la muntanya", va aclarir.

Alhora, ha indicat que l'espai afectat té una longitud de "menys de 100 metres" però no és això "el que complica, sinó la forma en la qual cal fer".

Pel que fa a la possibilitat d'habilitar un camí privat per facilitar l'accés dels veïns de la zona, el vicepresident insular ha assenyalat que l'alcalde d'Estellencs, Bartomeu Jover, és el que reclama. Tot i això, ha afirmat que el primer edil ha reconegut que "no és fàcil" trobar un que sigui "transitable". "Si algú ens ho planteja, el Consell ho estudiarà però seria una solució de l'Ajuntament".

Alhora, Alemany ha demanat disculpes i ha manifestat que "tant de bo ho haguéssim vist amb anterioritat". També ha indicat que s'ha instal·lat una senyalització perquè els vehicles sàpiguen que es pot arribar fins a Estellencs per altres vies.

VALIDACIÓ DE LA UNESCO A LA SERRA DE TRAMUNTANA

En un altre ordre de coses, el conseller de presidència, Cosme Bonet, va mostrar la seva satisfacció perquè la Unesco els hagi comunicat oficialment, a través del Ministeri de Cultura, que ha validat la candidatura de la Serra de Tramuntana a patrimoni mundial, de manera que ara es remetrà la documentació als òrgans consultius perquè en els pròxims mesos es desplacin a Mallorca i avaluïn la proposta.

Cap recordar que el Consell va remetre a la Unesco, el mes de gener passat, la proposta de la Serra a patrimoni mundial com paisatge cultural. La candidatura consta de més de 1.000 pàgines repartides en quatre volums amb tota la informació requerida, a més de 130 fotos i un CD. L'expedient contenia, entre d'altres informacions, el pla de gestió de l'espai, que ha estat consensuat amb més de 50 entitats i associacions de l'illa.

PAGAMENT A LES ASSOCIACIONS DE TERCERA EDAT

Després d'una reunió del Consell Executiu de la institució, Bonet ha informat també que s'ha aprovat el pagament del deute corresponent als lloguers dels locals de les associacions de tercera edat del 2009. En concret, es tracta de 362.000 euros.

A més, durant les pròximes setmanes es farà efectiu el pagament corresponent al manteniment dels locals i de les activitats que les associacions i federacions van portar a terme l'any passat. De la mateixa manera, es va signar la retribució del 50% els lloguers per al 2010.

Bonet ha assenyalat que el Consell prorroga fins a final d'any les activitats i els tallers de participació que fins ara portaven a terme aquestes entitats, entre les quals destaquen els programes de 'Manualitats', 'Gent gran en marxa' o 'Danses del món'.

El conseller ha apuntat que està prevista per a finals d'aquest mes la convocatòria del Consell Assessor de Persones Grans per donar més protagonisme a aquestes 281 associacions de Mallorca -154 de la Part Forana i 127 de Palma-, que agrupen a 85.000 persones de la tercera edat.

Així, Bonet va voler transmetre un missatge de "tranquil·litat i continuïtat" davant d'aquestes associacions que eren "preocupades pel canvi d'orientació política", ha indicat referint-se a la ruptura del Pacte amb UM i la conseqüent reestructuració de l'equip de govern.