La crisi i la corrupció, els assumptes que han marcat la legislatura per als diferents grups parlamentaris

Foto familia de los diputados del Parlamemt.
PARLAMENT
Actualizado: martes, 22 marzo 2011 20:01

PSIB i Bloc defensen que no se celebressin eleccions anticipades, mentre que el PP creu que el Govern va perdre "una oportunitat"


PALMA DE MALLORCA, 22 Mar. (EUROPA PRESS) -

La crisi econòmica i els casos de corrupció han estat dos dels principals assumptes que han marcat l'actual legislatura que està a punt d'acabar, segons l'opinió dels grups parlamentaris del PSIB, PP, Bloc i UM.

Els portaveus d'aquests grups han coincidit als passadissos del Parlament a assenyalar que el balanç dels últims quatre anys ha estat protagonitzat per aquests dos temes, que han centrat tant el debat polític com el social.

Així, el portaveu del Grup Socialista, Antoni Diéguez, ha subratllat que "el pitjor" d'aquesta legislatura ha estat la crisi econòmica i els efectes que ha tingut sobre els ciutadans de les illes, i alhora ha inclòs l'efecte negatiu que han tingut sobre l'ambient polític els nombrosos casos de corrupció que s'han destapat els últims anys associats al PP i a UM.

Malgrat això, ha assenyalat que el Govern "ha sabut portar aquesta comunitat autònoma a la sortida de la crisi", ja que com ja s'ha dit anteriorment Balears serà la primera regió de l'Estat a fer-ho.

Per la seva banda, el portaveu del Grup Popular, Antoni Pastor, ha asseverat que el balanç és "totalment negatiu" mentre que considera que el Govern no ha estat capaç de mantenir l'activitat econòmica i els llocs de treball creats.

En aquest sentit, tot i que ha reconegut que durant aquesta legislatura s'ha viscut una important crisi econòmica en el pla estatal i mundial, altres països sí han sortit d'aquesta conjuntura.

Preguntat sobre els casos de corrupció de la passada legislatura que s'han destapat relacionats amb membres del PP, Pastor ha incidit que també s'han donat casos en aquesta mandat.

En aquest sentit, ha recordat que "els tres diputats (d'UM) que van donar suport perquè el president Antich fora president, avui ja no estan dins de la Cambra".

"Això ha estat en aquesta legislatura. Hi ha hagut presumptes casos o coses que no es van fer en la passada legislatura, però també hi ha hagut en aquesta".

El portaveu del Bloc, Biel Barceló, ha incidit que l'acció del Govern s'ha vist dificultada durant aquesta legislatura per "tots els casos de corrupció de la passada legislatura protagonitzats per la dreta". Alhora, ha indicat que els últims quatre anys han estat marcats per "la greu crisi econòmica i social".

El nacionalista ha dit que el Govern s'ha hagut d'enfrontar amb un canvi de prioritats per fer davant de les dificultats de les empreses i dels ciutadans amb una "oposició que no ha estat precisament ajudant".

El diputat del Grup Mixt i líder de la futura formació Convergència per les Illes, Josep Melià, ha qualificat aquesta legislatura de "convulsa". Així, ha indicat que la crisi econòmica ha "provocat la política del Govern" i que no es disposés de recursos econòmics per tirar endavant moltes mesures.

L'ex 'uemita' ha reconegut que els casos judicials "també han tingut un fort impacte i han marcat també un poc el debat polític".

Melià ha destacat entre els punts positius l'aprovació del Decret de modernització d'establiments turístics i entre els negatius els "incompliments del Govern" en diferents assumptes com la Llei del Sol, la creació de la policia autonòmica i alguns traspassos de competències, entre d'altres.

ELECCIONS ANTICIPADES

Preguntat sobre si hagués estat idoni convocar eleccions anticipades o no, Diéguez ha considerat que ha valgut la pena no fer-ho perquè així el Govern ha pogut treballar sense interrupcions.

Alhora, ha apuntat que s'ha aconseguit, gràcies a les inversions que s'han fet en aquesta comunitat autònoma, mantenir com a mínim "40.000 llocs de treball", mentre que "si hagués hagut un període electoral i una fractura en la continuïtat del govern probablement no s'haurien pogut aguantar".

En canvi, el PP creu que el Govern va perdre "una gran oportunitat" al no convocar eleccions anticipades o sotmetre's a una qüestió de confiança quan es va expulsar UM de les institucions i va quedar en minoria.

"El senyor Antich ho va voler fer (governar) a qualsevol preu. Va prescindir dels socis que li havien donat la possibilitat de tenir la presidència del Govern, però no va voler renunciar als drets que li havien atorgat aquests diputats".

Barceló ha estimat que valia la pena arribar fins al final de la legislatura ja que havien molts projectes en marxa. A més, segons la seva opinió el fet que el Govern hagi quedat en minoria no ha dificultat la seva acció, sinó que ha permès que hi hagi "hagut una major cohesió interna dins del Govern".

Melià ha recordat que la seva formació mai va compartir la decisió del Govern d'haver-los expulsat de les institucions, si bé ha remarcat que aquest assumpte "ja forma part del passat" i que ara estan centrats a impulsar el seu nou projecte polític Convergència per les Illes.