Detingudes cinc persones, entre les quals hi ha Rafa Durán, per un presumpte cas de corrupció al Palma Arena

Actualizado: miércoles, 5 agosto 2009 18:19

A més del portaveu del PP a l'Ajuntament de Palma, entre els arrestats en la 'Operació Espasa' es troba l'exdirector general d'Esports, José Luis Ballester, i l'exgerent del Palma Arena, Jorge Moisés


PALMA DE MALLORCA, 5 Ago. (EUROPA PRESS) -

El portaveu del PP a l'Ajuntament de Palma i exregidor d'Esports en la passada legislatura, Rafa Durán, ha estat detingut passades les 13.00 hores per funcionaris adscrits al Grup de Delinqüència Econòmica i Delictes Tecnològics de la Direcció Superior del Cos Nacional de Policia de les Balears per la seva presumpta implicació en un cas de corrupció en el velòdrom del Palma Arena, segons han informat fonts d'aquest partit a Europa Press.

L'arrest de Durán, en l'anomenada 'Operació Espasa', dirigida per la Fiscalia Anticorrupció, s'ha produït en la mateixa seu dels populars al consistori. Aquesta detenció se suma a les quatre persones més que també han estat detingudes per la Policia Nacional al llarg d'aquest matí, entre les quals es troben Jorge Moisés, exgerent del Palma Arena; Miguel Romero, director de l'empresa de comunicació Nimbus, José Luis Ballester, exdirector general d'Esports del Govern de Jaume Matas i una altra persona que respon a les inicials I.A.S.

Fonts de la Policia Nacional van informar a Europa Press que l'operació continua oberta i que, per tant, no es descarten més detencions en les pròximes hores. D'altra banda, han indicat que els cinc arrestats ja es troben en els calabossos de la policia al carrer Ruiz de Alda a la capital balear, mentre que han assenyalat que al llarg de la tarda continuaran els registres per part de la policia Judicial i el fiscal Anticorrupció, Pedro Horrach.

Les cinc detencions, ordenades per la Fiscalia Anticorrupció, investiga, entre d'altres, un presumpte delicte de malversació de caudadals públics. Després de l'arrest de Durán, el PP ha manifestat que, de moment, no va a fer cap valoració, ja que està "a l'expectativa" del que succeeixi en les pròximes hores, quan el portaveu popular sigui interrogat per la Policia Nacional.

Així, els cinc arrestos s'han produït en el marc d'una sèrie de registres que la policia judicial està portant a terme des d'aquest matí al Palma Sorra i en l'empresa de comunicació Nimbus, situada al passeig Mallorca, número 32A, on la Fiscalia Anticorrupció hauria trobat algunes presumptes irregularitats en aquesta infraestructura esportiva impulsada i inaugurada per l'ex-president del Govern balear, Jaume Matas, i que es coneix com el 'cas Palma Arena'.

La Fiscalia intenta descobrir l'origen dels 45 milions d'euros que la Unió Temporal d'Empreses que va construir el velòdrom (Melcior Mascaró i FCC) reclama a l'actual Govern, sumant gairebé el doble del cost inicial de l'obra, que rondava els 48 milions d'euros. A partir d'aquest moment, l'advocacia de la comunitat i els serveis jurídics del Govern van col·laborar amb la Fiscalia en la transmissió de documentació.

Precisament, el passat 14 de novembre del 2008, el jutge d'instrucció número 3 de Palma, José Castro, acompanyat dels fiscals Anticorrupció, Joan Carrau i Pedro Horrach, i de la Policia Nacional, van realitzar una inspecció ocular en el velòdrom del Palma Arena, amb la finalitat de buscar possibles irregularitats. Concretament, la Comissió Judicial es va limitar a recórrer totes les instal·lacions del Velòdrom inspeccionant les pistes, les grades i els soterranis del Palma Arena.

Així, la Fiscalia investiga si es van cometre pagaments irregulars als arquitectes i tècnics de la direcció d'obra del projecte. El conseller de Joventut i Esports, Mateu Cañellas, ja ha assegurat el mateix dia dels registres produïts el novembre de l'any passat que la diferència entre l'import pressupostat i el cost final és "molt elevada", el que ha generat un forat en la Conselleria que "va a impedir fer moltes coses".

Precisament, Cañellas va anunciar a començaments d'aquesta legislatura que l'executiu anava a fer una auditoria tècnica després de conèixer que el cost final del Palma Arena ascendiria a 90,6 milions d'euros, el que suposava un increment del 89% respecte al preu final, pressupostat per Matas, situat en 47,7 milions, a causa d 'una sèrie de "modificacions d'estructura i en la coberta, així com per unes obres internes a l'Estadi".

La secretària de la Conselleria de Joventut i Esports, Apolonia Serra, ha admès a Europa Press que ha tingut coneixement dels arrestos a través dels mitjans de comunicació, ja que "oficialment no sabem res".

D'altra banda, ha recordat que el seu departament va enviar una auditoria tècnica a la Fiscalia, amb la finalitat que investigués el sobrecost del pressupost del Palma Arena, després que els serveis jurídics del Govern així ho aconsellessin, atès que el cost final d'una obra pública no pot incrementar-se més d'un 20% en relació amb el preu inicial.

Precisament, en aquesta auditoria, la Conselleria ha informat a la Fiscalia Anticorrupció sobre la quantitat exacta que s'havia licitat i pagat pel procediment d'obres per part del Consorci de Construcció del Velòdrom del Palma Arena, que ascendia a 47,7 milions d'euros.

Tot i això, després de pagar aquesta quantitat, ha recordat que la UTE que va construir el Velòdrom (Melcior Mascaró i FCC) va reclamar al Govern un import de 38,9 milions d'euros per una sèrie d'obres "complementàries" que s'havien realitzat i que no eren previstes en el pressupost inicial.

Precisament, Serra va revelar que "un parell de dies abans de les eleccions municipals del 2007, la Junta Rectora del citat Consorci, presidit per l'exgerent del Palma Arena, Jorge Moisés, va acordar "donar per bona" la reclamació de la UTE.

13,3 MILIONS D'EUROS PENDENTS DEL SOBRECOST

Davant de tal situació, i després que els perits comprovessin que part de les obres reclamades sí que eren ben realitzades, l'actual Govern va pagar a l'empresa encarregada de la construcció del Velòdrom 26,9 milions d'euros, de manera que només quedarien pendents de pagament 12 milions d'euros.

Alhora, la UTE també reclamava el cost d'una una sèrie d'obres de moviments de terres per preparar els terrenys destinats al Velòdrom i les obres del pàrquing, licitades a través de la Fundació Illes Esport, i que ascendien a 5,5 milions d'euros, dels quals només queden pendents de pagament 1,3 milions.

Així, Serra ha explicat que la Conselleria s'ha negat a pagar els 12 milions d'euros reclamats per la constructora, corresponents a obres realitzades en el Velòdrom, així com 1,3 milions corresponents al moviment de terres i al pàrquing, perquè considera que aquestes partides incloses en el pressupost final són "sospitoses".

En aquest sentit, ha assenyalat que tant els interventors de la Conselleria d'Economia i Hisenda, com l'Advocacia de la Comunitat Autònoma consideraven que aquests 13,3 milions d'euros reclamats per la constructora "no estan licitats ni adjudicats en la contractació i, per tant, no havia força jurídica que ens emparés als nous responsables del Govern per pagar aquests treballs".

Per aquesta raó, ha indicat que tant els tècnics de la Conselleria d'Economia, com la Direcció General de l'Advocacia van recomanar a la Conselleria d'Esports que "no pagués la resta del sobrecost per poder revisar l'expedient i donar part d'això a la Fiscalia Anticorrupció".

"Ens van recomanar que fins que no s'hi hagi aclarit l'origen d'aquests 13,3 milions d'euros, no procedim a l'abonament total del preu final", ha insistit, i alhora ha assenyalat que la part del sobrecost que ja s'ha pagat es va fer amb el "beneplàcit de la Fiscalia Anticorrupció, que estava informada"