Els jutjats de les Balears necessiten 29 magistrats més davant de la sobrecàrrega de treball per la crisi i la corrupció

Actualizado: miércoles, 31 marzo 2010 19:31

El 2009 s'han registrat 222.293 assumptes, dels quals 73.044 van quedar pendents de resoldre


PALMA DE MALLORCA, 31 Mar. (EUROPA PRESS) -

Els jutjats de les Balears, especialment els de primera instància, necessiten 29 places més de jutges més per atendre l'actual situació de sobrecàrrega i a tenor del treball registrat durant 2009, segons va exposar avui el president del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB), Antoni Terrasa, qui va detallar que 19 dels magistrats anirien destinats a les dependències judicials de primera instància i la resta a les d'instrucció.

Durant la presentació de la Memòria sobre l'estat, funcionament i activitats del TSJIB en 2009, portada a terme al Parlament, Terrasa va posar èmfasi sobretot en les dificultats que travessen els jutjats penals (amb l'augment d'assumptes pendents a final d'any en un 9,9%) i el d'executòries (amb un 36,9% més) a causa de l'increment de les causes per delictes, entre les quals hi ha les relacionades amb els presumptes casos de corrupció.

En aquest sentit, Terrasa va recalcar que alguns jutges han hagut de rebre reforços per tramitar aquestes causes, ja que "són temes verdaderament complexos i hem hagut de demanar mesures, algunes de les quals les hem obtingut, com aquests reforços".

Una situació d'increment d'activitat que també s'estén als jutjats socials, civil i mercantil com a conseqüència de l'actual crisi econòmica. En relació amb l'Audiència Provincial, Terrasa ha afirmat la necessitat "urgent" de crear una nova secció penal a causa de a la complexitat dels assumptes que tramita aquest òrgan i a la situació "crítica i anòmala" que travessen les seccions de l'Audiència.

L'informe, presentat pel president de la màxima instància judicial de les illes als grups parlamentaris, indica que durant l'any passat s'han registrat un total de 222.293 assumptes, que suposa un augment de l'1% respecte al 2008, i dels quals 73.044 van quedar pendents de resoldre.

Per contra, han estat resolts 210.840 casos (un 3,2% més), mentre que per ordres jurisdiccionals han estat els jutjats del civil els que més van veure incrementats els assumptes registrats (+18,4%), seguits pels del contenciós administratiu (+10,3%) i el social (+9,3%), mentre que es van reduir a l'àmbit del penal (-3,9%).

Les causes pendents a finals d'any en cadascuna d'aquestes jurisdiccions van augmentar un 25,9% en el social, un 11,7% en el contenciós administratiu, un 5,2% en el civil i un van disminuir un 26,3% en el penal.

INCREMENT DE LA TAXA DE LITIGIOSITAT

Terrassa ha destacat, alhora, que la taxa de litigiositat ha augmentat fins a 205 assumptes per cada 1.000 habitants, el que situa a les illes per sobre de la mitjana estatal (196 casos). Mentrestant, l'arxipèlag es troba en quarta posició en nombre de jutges proporcionalment a la població -amb 11,1 per cada 100.000 habitants, per sobre dels 9,8 de mitjana nacional-.

En relació amb el jutjat penal número 8 de Palma, encarregat de les executòries, presenta la situació "més preocupant" de tot el territori, segons Terrassa, a causa de les seves dificultats estructurals.

En el que es refereix a l'àmbit de Palma, els 23 jutjats de Primera Instància han registrat un augment del 29,1% de casos tramitats l'any passat, sobretot relacionats amb les execucions hipotecàries, les mesures cautelars, i la suspensió de pagaments, mentre que en relació amb els 12 d'instrucció, presenten una situació deficitària per l'acumulació de causes pendents.

Ja en el torn d'intervenció dels grups parlamentaris, el portaveu socialista, Antoni Diéguez, ha destacat que "a nivell general la justícia funciona de manera satisfactòria pel que fa a mitjans humans i productivitat", tot i que ha lamentat la "situació problemàtica" registrada pels jutjats dels contenciós administratiu "any rere any". Per part seva, el portaveu del Bloc, Biel Barceló, ha afirmat que "hi ha més assumptes que ingressen als jutjats tot i que cal destacar que se'n van resolent".