Els municipis de les Balears uneixen els seus esforços per lluitar contra el canvi climàtic a nivell europeu

Actualizado: martes, 21 julio 2009 20:25

PALMA DE MALLORCA, 21 Jul. (EUROPA PRESS) -

El Castell de Bellver de Palma va acollir aquest matí la celebració del 'Pacte dels Batles', cita en la qual els alcaldes de l'arxipèlag uneixen els seus esforços per reduir les emissions de CO2 a l'atmosfera, i lluitar així contra el Canvi Climàtic a nivell europeu, convertint-se per a l'ocasió la Conselleria de Comerç, Indústria i Energia en una "estructura de suport" per als municipis.

Tal com va exposar la consellera del ram, Francesca Vives, aquesta iniciativa marca el "punt de partida" per aconseguir aquests objectius "tan importants i necessaris" per a la societat actual, així com per aconseguir un futur "més sostenible", tot i que ha matisat que "és un llarg camí que comencem a recórrer junts".

En aquest sentit, ha informat que aquests concerts que se signaran versen sobre com la Direcció General d'Energia i Transports de la Unió Europea establirà la Conselleria com "òrgan mitjançant el qual donar suport als consistoris per aconseguir la consecució d'aquests objectius", en primer lloc, i sobre com han de portar-se a terme aquests objectius, així com amb quins mitjans comptar per tal actuació.

Tot i això, va fer especial èmfasi que es tracta d'un projecte "complicat i ambiciós" però que al mateix temps suposa "aconseguir resultats molt beneficiosos tant per a l'arxipèlag com per a tots els ciutadans de la UE".

Tot i això, també va estar present a l'acte el delegat de la Comissió Europea, Manel Camós i Grau, qui va rubricar un acord amb el departament dirigit per Vives per impulsar la campanya 'Energia Sostenible per a Europa', ja que les energies renovables conformen una de les "prioritats principals" de la Unió.

Les principals tasques que la Conselleria, a través de la Direcció General d'Energia, assumeix a partir d'ara per a la consecució d'aquesta iniciativa energètica destaquen les relacionades amb la promoció i, posterior, adhesió al Pacti dels diferents municipis, així com de facilitar "l'atenció tècnica" i la d'analitzar els plans d'acció municipals, principal contingut dels quals anirà orientat a la "màxima" concreció dels objectius.

Així, Vives ha apuntat que els consistoris estan "obligats" a lliurar informes públics per conèixer com avancen les diferents iniciatives per aconseguir un arxipèlag "més sostenible".

'20-20-20 AL 2020'

Per la seva banda, la directora general d'Energia del Govern, Maria Magdalena Tugores, va fer especial èmfasi que el conjunt d'aquestes actuacions que es portaran a terme des de Balears estan integrades en la iniciativa europea coneguda com a '20-20-20 al 2020', ja que els seus principals objectius radiquen en tres "aspectes fonamentals".

Així, Tugores ha destacat la reducció d'emissions de CO2 a l'atmosfera fins a un 20%, així com el fet d'aconseguir que el 20% de l'energia consumida sigui renovable i, en últim lloc, obtenir un estalvi energètic del 20% respecte "al consum d'un determinat moment".

Tot i això, i malgrat afirmar que es tracta d'un projecte "complicat", ha advocat per una "important" implicació de la xarxa social i empresarial de les Balears per aconseguir majors i "millors" resultats "per a tots".