Els senadors del Grup Mixt per les Balears defensen l'ús de les llengües cooficials a la cambra alta

Actualizado: miércoles, 28 abril 2010 17:44

PALMA DE MALLORCA/MADRID, 28 Abr. (EUROPA PRESS) -

Els senadors per les Balears del Grup Mixt van defensar avui la necessitat de modificar el reglament de la Cambra Alta per fomentar l'ús de les llengües cooficials en totes les activitats parlamentàries, perquè segons la seva opinió aquesta circumstància reflecteix la pluralitat i realitat bilingüe del país.

Els tres senadors del Mixt --Arturo Bagur, Pedro Torres i Pere Sampol-- van signar la iniciativa parlamentària juntament amb altres 31 senadors --la majoria nacionalista-- i que comptarà amb el recolzament del PSOE, el que presumiblement permetrà que sigui aprovada.

Durant el debat de la proposta al ple, Sampol (Bloc per Mallorca) ha dit que la reforma per donar cabuda a les llengües cooficials respon a "un dret democràtic" de ciutadans i territoris. "Així de senzill i clar", ha postil·lat el senador balear qui ha dit que l'ocupació de les llengües pròpies de comunitats és "de sentit comú" en la cambra alta.

A més, es va sorprendre que una proposta d'aquest tipus generi "rebuig" perquè permet donar presència a "una realitat amagada", referint-se al bilingüisme de determinats territoris, durant la dictadura franquista.

"Una llengua és només respectada si es permet el seu ús", ha afegit Sampol per criticar "determinades actituds" que "no respecten les llengües cooficials" i que el fan pensar que "la seva llengua no és estimada sinó odiada d'una banda del país per l'actitud de determinats representants polítics". Finalment, va censurar que la qüestió lingüística sigui utilitzada com "arma llancívola" per recolzar "un patriotisme excloent i anacrònic".

Per la seva banda, Pedro Torres ha dit que el Senat és la Cambra de representació territorial i cal que els seus representants puguin expressar-se en la seva llengua vernacla. "És just que ens expressem en la llengua, l'esperança deixa de ser felicitat quan va acompanyada per la impaciència", ha postil·lat.

Finalment, Arturo Bagur ha expressat la seva satisfacció a la reforma de l'ús de les llengües cooficials suposa un pas important per a la realitat "plurilingüe", pel que no deu entendre's que aquesta reforma suposa "un pas enrere sinó la constatació de la riquesa i pluralitat".