Èxit en les primeres cinc craneoplasties efectuades mitjançant tècniques de realitat virtual i neurocirurgia robòtica

Actualizado: martes, 7 julio 2009 20:20

EIVISSA, 07 de jul. (EUROPA PRESS)

El neurocirurgià de la Policlínica la Nostra Senyora del Rosario, José Bencosme, ha informat avui sobre l'efectivitat en el cent per cent de les primeres cinc craneoplasties efectuades mitjançant tècniques de realitat virtual i neurocirurgia robòtica al centre eivissenc.

En roda de premsa, el doctor ha assenyalat que actualment la Policlínica és l'únic centre de les illes que opera amb aquesta tècnica i un dels pocs d'Espanya a fer-ho.

L'equip de neurocirurgia de la Policlínica va presentar avui els casos dels cinc pacients als qui, en els últims 12 mesos, se'ls han realitzat implants cranials a la mesura del defecte cranial elaborats "amb el mètode més modern existent en el món actualment, el HTR-PMI, Biomet, creat especialment per a cada cas en particular en Colorado, als Estats Units, mitjançant les tècniques més innovadores i avançades de realitat virtual i neurocirurgia robòtica".

Bencosme va especificar que el sistema es realitza gràcies a un mètode únic de processament mitjançant sistemes informatitzats d'un CT-3D tridimensional que creen un model anatòmic exacte al defecte cranial del pacient. Altres dels beneficis d'aquesta tècnica destacat per l'expert han estat les característiques de l'implant idònies pel que fa a esterilitat, microfixació i composició i que permeten, a més, un curt temps quirúrgic.

MÈTODE

El neurocirurgià ha destacat que per fer una craneoplastia cal, en primer lloc, efectuar un TAC 3D tridimensional del crani del pacient amb un protocol especial. Tot seguit, va resumir, s'envien les imatges al laboratori que fabrica la pròtesi en Golden, Colorado.

Allà creen un model virtual de l'implant a la mesura del defecte que el neurocirurgià revisa en línia, "ja que és possible visualitzar-lo en tres dimensions i en totes les posicions i es pot modificar mitjançant programari per millorar l'ajust i facilitar la tècnica quirúrgica". Finalment, ha conclòs, es rep l'implant cranial definitiu preparat per a la seva col·locació en el pacient.

El facultatiu ha afegit que el HTR-PMI està indicat per a tot el crani incloent la fossa cranial posterior, mitjana, passat i regions orbitaries. Així ha apuntat, les etiologes més comuns dels defectes cranials són els traumatismes greus, tumors, craneotomies descompresives per ictus, hematomes o infeccions.

Bencosme ha conclòs que aquesta tècnica "té altres beneficis com que redueix el temps quirúrgic, disminuint la morbiditat".

CANVI DE VIDA

La pacient Rubiela Mesa Ochoa, que va assistir a la compareixença davant dels mitjans de comunicació, ha destacat que aquesta tècnica "m'ha tornat la vida". Mesa va relatar que abans de l'operació "no podia sortir de casa per por que em punxés alguna cosa al cap, ja que tenia una part del cervell totalment exposada, com un nadó i qualsevol cop podia causar-me la mort".

El cas de Mesa Ochoa, qui ha estat operada d'un tumor cerebral tenia complicacions a l'hora d'implantar-li una peça òssia pròpia "ja que l'augment de pressió podia fer que la peça no encaixés d'una forma adequada". Bencosme ha conclòs que "aquesta tècnica ens permet treballar amb càlculs matemàtics exactes que eviten que es produeixi qualsevol mena d'augment de pressió".