Forcades considera "immoral" pujar els impostos sense racionalitzar l'administració

Actualizado: lunes, 31 mayo 2010 17:49

PALMA DE MALLORCA, 31 May. (EUROPA PRESS) -

El president del Cercle d'Economia i portaveu de la Plataforma Cívica 'Demanem als Partits Polítics un gran acord de Finançament per a Balears', Alejandro Forcades, ha dit avui que és "immoral" pretendre pujar els impostos sense racionalitzar l'administració i quan "els pressupostos tenen marge per fer la retallada sense que es tinguin pujar impostos i, potser, sense haver de retallar el sou als funcionaris".

Forcades va fer aquestes declaracions en un acte celebrat avui en la Cambra de Comerç de Mallorca per presentar el document resum del nou model de finançament que ha elaborat la Plataforma Cívica. Aquest estudi fa una explicació del pas del passat sistema a l'actual, amb la incorporació d'uns fons addicionals que marca el Govern i les diferències respecte al mecanisme de repartiment de fons públics a les autonomies.

Forcades ha assenyalat entre els avantatges de l'actual model que "realment s'intenta que hi hagi una liberalització perquè totes les comunitats rebin la mateixa quantitat amb els serveis socials". Tot i això, ha explicat que "hi ha unes deduccions que fan que una comunitat amb una capacitat fiscal que aporta més del 20, al final es quedi amb un poc menys", pel que ha dit que fan falta uns fons addicionals perquè les comunitats que més aporten "almenys quedin en la mitjana".

Forcades ha insistit que, amb l'actual model de finançament, Balears no arriba a la mitja espanyola, tot i "ser la comunitat que més ha pujat". L'exconseller d'Economia ha afirmat que s'hagués arribat a la mitjana si s'hagués redactat d'una altra manera la disposició addicional tercera de la Llei de Finançament que garanteix una compensació si no se supera la mitjana.

En aquest sentit, ha subratllat que aquest fons no és suficient i "s'havia d'haver redactat d'una altra manera" i ha afegit sobre aquesta qüestió que "cal mantenir la vigilància per veure què passa".

Tot i això, el president del Cercle d'Economia ha dit que "el model de finançament ha estat un èxit del Govern i de la Plataforma" perquè ha aconseguit que Balears sigui "la comunitat que ha sortit més beneficiada" amb el canvi de sistema. Tot i això, va recalcar que "l'aspiració de les dues parts és arribar a la mitjana".

Segons l'estudi, l'any passat Balears va tenir un dèficit de 111,73 milions d'euros de finançament estatal respecte a la mitja espanyola. Aquesta xifra s'elevaria aquest any fins a 121,52 milions d'euros, segons les previsions de la Plataforma Cívica, que augura que el dèficit dels pròxims anys respecte a la mitja espanyola anirà augmentant.

PLATAFORMA CÍVICA PER L'EXEMPLARITAT EN LA GESTIÓ PÚBLICA

D'altra banda, Forcades va fer esment a la creació de la nova Plataforma cívica per l'exemplaritat en la gestió pública -formada per entitats que ja eren integrades en la Plataforma 'Demanem als Partits Polítics un gran acord de Finançament per a Balears' i a la qual se'n van anar adherint més col·lectius-.

Sobre aquest assumpte, ha explicat que s'ha parlat sobre el futur de les dues plataformes, posant com a possibles opcions l'eliminació d'una d'elles, la continuïtat de les dues per separat o la fusió de les mateixes, tot i que de moment aquesta decisió encara està a l'aire. Forcades ha apuntat que les dues plataformes estan obertes a tot el món.