El GOB considera "inacceptable" tornar a treure sorra del litoral de Banyalbufar per regenerar Cala Agulla

Actualizado: martes, 15 septiembre 2009 15:51

Els ecologistes demanen a Medi Ambient que retiri el projecte perquè només han passat set anys des de l'última extracció, menys de la meitat del que recomana l'Imedea


PALMA DE MALLORCA, 15 Sep. (EUROPA PRESS) -

El Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Natura (GOB) considera que és "inacceptable" que es tornin a extreure quantitats importants de sorra dels fons marins del litoral de Banyalbufar (Mallorca) per col·locar-la sobre la platja de Cala Agulla, al municipi de Capdepera, segons el projecte de regeneració artificial, del qual van reclamar al Ministeri de Medi Ambient la seva retirada.

De fet, els ecologistes van avançar en un comunicat difós avui que es troben preparant les seves al·legacions a aquesta iniciativa, que es troba en període d'exposició pública, i que pretén escampar 120.000 metres cúbics de sorra procedent de la població costanera de la Serra de Tramuntana, una zona costanera que ja ha estat objecte d'extracció d 'arenes en 2002, en aquella ocasió per regenerar les platges de Cala Millor i Can Picafort.

Segons el GOB, aquest tipus d'actuacions són "ambientalment impactants i molt polèmiques", i, per aquests motius, en 2001 el Ministeri de Medi ambient --llavors encapçalat per Jaume Matas-- va aconseguir la implicació de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (Imedea), que "va fer estudis previs a les actuacions" en els que es van realitzar diverses recomanacions específiques per al cas de les extraccions a Banyalbufar.

Concretament, els científics marins van recomanar que "el temps de tornada de la pertorbació (i.e. extracció de sorra) no ha de ser inferior a 15-20 anys, per permetre així assegurar la recuperació de les comunitats bentòniques d'arenes mòbils que es pertorbaran a la zona d'extracció". Per tant, havien transcorregut només set anys des del passat extracció, menys de la meitat d'allò recomanat per l'Imedea.

Altres recomanacions són que la distància de la zona d'extracció d'arenes --'zona de préstec'-- a la praderia d'alga posidònia oceànica adjacent "ha de ser superior a 200 metres". Així com que la distància als fons colonitzats per maërl havia de ser superior a 150 metres. Mentre que la profunditat de dragatge devia ser inferior a 30 centímetres, altura equivalent a la dels 'ripples'.

Tot i això, el GOB assegura que "desgraciadament, les recomanacions no van servir de molt", com van poder comprovar els seus experts, els qui van constatar que "es va dragar sobre zones poblades per posidònia", així com sobre altres de maërl, i que la profunditat de dragatge ha estat superior a la prescrita. Amb tot això, el període de 15 a 20 anys necessaris per recuperar la zona "hauria de ser molt més gran", van apuntar des de l'associació.