El Govern anuncia que Balears és l'única CA que compleix els terminis de tramitació de la Directiva Marc de l'Aigua

Actualizado: jueves, 26 noviembre 2009 18:45

PALMA DE MALLORCA, 26 Nov. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt, ha explicat avui la situació actual de l'estat ecològic de les masses d'aigua de les Balears i el grau de compliment de la Comunitat respecte de les obligacions marcades per la Directiva Europea Marc de l'Aigua.

Així ho va donar avui a conèixer Grimalt durant la celebració, en el Parc Bit, de la I Jornada Científic-tècnica sobre la Directiva Europea Marc de l'Aigua i l'Estat Ecològic de les Masses d'Aigua a Balears, on ha indicat que les Illes són l'única comunitat de l'Estat espanyol que està complint els terminis de tramitació de la Directiva Europea Marc del Agua. Aquesta directiva obliga a millorar l'estat ecològic d'aqüífers, zones humides, torrents i aigües costaneres.

A més, obliga a garantir la disponibilitat de recursos hídrics sota paràmetres de gestió sostenible i amb una recuperació integral (a través de les tarifes del consum d'aigua) de les despeses necessaris per complir els objectius establerts. En el cas de les Balears, aquest sistema tarifari està previst en els projectes de decret específic i del Pla Hidrològic. La Unió Europea marca 2015 com any límit per al compliment dels objectius de la directiva.

Els estudis encarregats per la Conselleria de Medi Ambient determinen que a un 47% dels aqüífers de les Balears (masses d'aigües subterrànies) s'han de prendre mesures per aconseguir, en 2015, el bon estat ecològic fixat per la directiva europea.

Entre aquestes mesures, destaca l'extracció sostenible dels recursos hídrics subterranis, la reordenació de les captacions, la recàrrega artificial, la reutilització d'aigües depurades i la coordinació entre Administracions per garantir el bon estat dels aqüífers.

Hi ha cinc aqüífers que no podran complir els objectius de la directiva el 2015: Pla de Sant Jordi (salinitat), sa Pobla (nitrats), Jesús (salinitat), Pla de Campos (salinitat i nitrats) i Ciutadella (nitrats). Tots ells, excepte l'aqüífer del Pla de Sant Jordi, podran prorrogar les actuacions per aconseguir el seu bon estat ecològic fins als anys 2021 o 2027.

Respecte a les zones humides, els estudis de la Conselleria de Medi Ambient determinen que, en línies generals, el seu estat ecològic és bo. Tot i tot, i en compliment del principi de no deteriorament addicional, cal mantenir o millorar el seu estat ecològic. En aquelles zones humides on s'observin deficiències, s'han de prendre mesures com el control d'abocaments i conservar la vegetació existent.