El Govern aplicarà la llei de comerç amb "escrupolós" respecte a les legislacions autonòmiques

Actualizado: viernes, 24 abril 2009 21:39

L'avantprojecte suprimeix la definició de gran establiment comercial i l'obligatorietat de llicència comercial

MADRID, 24 d'abril (EUROPA PRESS) -

La vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, ha afirmat avui que la reforma de la llei d'ordenació del comerç minorista tindrà en compte que aquesta matèria és competència de les comunitats autònomes, de manera que l'executiu l'aplicarà amb "escrupolós" respecte a les legislacions autonòmiques.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, De la Vega ha assenyalat que el Govern ha decidit modificar la legislació estatal d'ordenació del comerç minorista per adaptar-la als nous requisits establerts per Brussel·les i eliminar traves jurídiques i administratives.

De la Vega ha destacat que la reforma de la llei de comerç "estarà d'acord amb les exigències del segle XXI", tenint en compte que l'esmentada normativa datava de 1996.

El Consell de Ministres ha rebut avui un informe del ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián, sobre l'avantprojecte de llei de reforma de la normativa de comerç.

Concretament, entre les modificacions més rellevants que recull l'avantprojecte destaquen la supressió de la definició de gran establiment comercial, amb la finalitat d'evitar un tracte discriminatori des de la legislació estatal als diferents formats comercials, al no fer referència als metres quadrats de l'establiment.

Cap recordar que durant la definició de l'esborrany, la consellera de Comerç, Indústria i Energia, Francesca Vives, es va mostrar confiada en què el diàleg amb el ministeri d'Indústria, Turisme i Energia sobre la directiva Bolkenstein permeti arribar a "un acord" entre les dues institucions per a la seva transposició a Balears.

També ha indicat llavors que la Llei de Comerç de Les balears que ultima el seu departament establia una superfície de 700 metres quadrats en el cas de Mallorca, 400 metres quadrats per a Menorca i Eivissa i només 200 metres per a Formentera.

Alhora, s'elimina l'obligatorietat de la llicència comercial i s'estableix el principi general de lliure establiment. Tot i això, les autoritats competents podran establir un règim d'autorització, havet de justificar-ho d'acord amb el principi de proporcionalitat i identificant de manera objectiva i previsible les raons que motiven l'establiment de la mateixa i l'impacte estimat.

Sobre aquesta qüestió, es prohibeixen els criteris econòmics, restrictius de la competència, així com la intervenció dels competidors en els processos de concessió.

Segons l'executiu, l'avantprojecte és "coherent" amb el projecte de llei sobre lliure accés a les activitats de serveis i el seu exercici, actualment en tramitació parlamentària, traslladant el seu enfocament "ambiciós" i, per tant, la "correcta" transposició de la Directiva de serveis.

A més, està en línia amb les recomanacions de la Unió Europea pel que fa a l'àmbit de les autoritzacions, a l'eliminar-les amb caràcter general, i exigir condicions "estrictes i racionals" en els casos en els quals excepcionalment s'exigeixi l'autorització.

S'eliminen també restriccions a la competència, entre les quals hi ha, l'autorització prèvia en la venda ambulant, se substitueix la inscripció per l'obligació de comunicació en els registres de vendes a distància o de franquiciadors i s'exigeix únicament l'homologació dels models de màquines i no de cada màquina en la venda automàtica.

La nova normativa contribueix a aconseguir un sector de la distribució comercial "més dinàmic, modern i competitiu" i és "respectuosa" amb les competències de les comunitats autònomes i responsabilitza a les mateixes de la seva normativa. S'inclou una clàusula en el sentit que qui incompleixi allò disposat en aquesta norma assumirà les responsabilitats que es derivin de l'incompliment.

COMPETÈNCIA EXCLUSIVA DE LES COMUNITATS

El Govern insisteix en què la nova llei tindrà en compte que el comerç interior és una matèria que ha estat assumida com competència exclusiva en els Estatuts d'Autonomia de les comunitats autònomes i des del ple respecte al sistema constitucional de repartiment competencial.

Els preceptes que no constitueixen normativa bàsica estatal, segons allò disposat en la disposició final primera de la Llei, només seran aplicables en defecte de legislació autonòmica específica en la matèria.

Alhora, la nova regulació proposta s'inspira en el principi de llibertat d'empresa i té per finalitat garantir l'equilibri entre els diferents models comercials perquè les necessitats dels consumidors siguin satisfetes adequadament tant si viuen al centre urbà com en la perifèria.