El Govern avaluarà l'impacte que tindrà la reforma de la Platja de Palma en la salut pública dels residents

Actualizado: jueves, 11 noviembre 2010 18:43


PALMA DE MALLORCA, 11 Nov. (EUROPA PRESS) -

El Govern podrà avaluar l'impacte que tindran les polítiques i projectes urbanístics previstos a la Platja de Palma en la salut dels residents, comerciants i visitants de la zona, gràcies a una eina que determinarà tant l'absència o presència de malalties, com el benestar existent lligat a l'economia de l'entorn.

Durant la presentació de la 'Eina d'Avaluació de l'Impacte en la Salut' s'ha destacat que la salut de la població depèn de factors econòmics, socials, polítics i ambientals externs al sector sanitari.

Per aquesta raó, aquest mecanisme preveu que les condicions d'habitatge, nivells de renda, accés als serveis públics, gestió dels residus o contaminació ambiental, entre molts altres factors, determinin la qualitat de vida dels residents.

Així, mitjançant la implantació d'aquest sistema, les administracions públiques implicades en el projecte de reconversió integral de la Platja de Palma podran conèixer de primera mà l'estat actual de la salut dels residents i comerciants. A més, podran dissenyar i planificar les seves polítiques d'actuació coneixent l'impacte que tindran en la salut de la població, per mitigar els seus possibles efectes negatius i potenciar els positius; i avaluar els canvis en la salut que puguin ser atribuïts d'una manera raonable al projecte.

Segons han explicat aquest dijous, tot i que l'evolució de l'impacte en la salut ha experimentat un gran impuls en països com el Regne Unit, Suècia o els EUA, a Espanya encara està en una fase d'introducció. Així, tant Bilbao com Granada l'han aplicat en projectes de reforma d'un barri i de l'ús del metro, respectivament.

Durant la presentació de l'eina ha estat present el responsable del Departament de Salut Pública de l'Ajuntament de San Francisco (Califòrnia) i professor de la Universitat de Berkeley, Rajiv Bathia. A més, la implantació ha comptat amb la col·laboració i participació de tècnics i investigadors relacionats amb temes de salut, geologia, urbanisme, arquitectura, seguretat, ecologia o medicina de les illes.